Zatiahnuté
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Dolinková sľubovala opatrenia, ale na vláde ich nepredložila. Odborári varujú pred výpoveďami
Zdielať na

Dolinková sľubovala opatrenia, ale na vláde ich nepredložila. Odborári varujú pred výpoveďami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zdravotníci sú nespokojní. Nemocniční lekári či zdravotné sestry nesúhlasia so šetrením vlády na ich úkor. Ambulantný sektor zase dlhodobo volá po dofinancovaní. Opozícia chce ministerku zdravotníctva v parlamente odvolať. S jej prácou ale nie sú spokojní ani v koalícii. Zuzana Dolinková preto prisľúbila, že na dnešné rokovanie vlády predloží komplexné opatrenia na zlepšenie zdravotníctva.

Ministerka zdravotníctva prichádza na rokovanie vlády zadným vchodom. Na sociálnych sieťach následne zverejňuje informácie, že na vládu priniesla svoje návrhy, ako šetriť. "Dnes predkladá materiál, ktorý má nájsť odpovede na mnohé riešenia a horúce hlavy sa schladia," vysvetlil minister investícií Richard Raši. Po rokovaní vlády ale napokon dopadlo všetko inak. Opatrenia však ministerka zdravotníctva nezverejnila a neboli ani predmetom dnešného rokovania vlády.

"Bude preložený na ďalšiu schôdzu vlády, bude osobitne venovaná len zdravotníctvu. Bude to komplexný materiál, ktorý bude ponímať všetky problémy zdravotníctva," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Ešte predtým sa s návrhmi musia oboznámiť koaliční partneri. Termín, kedy bude vláda rokovať o prelomovom materiáli nie je jasný.

Otázne je, či ho ministerka vôbec predloží, opozícia už podala návrh na jej odvolanie v parlamente

"Podpísali sme to za opozíciu KDH, PS a SAS. Keď po roku, nevie čo má robiť so zdravotníctvom tak na tom poste nemá čo hľadať," povedal poslanec NR SR Tomáš Szalay. Ministerku zdravotníctva nekritizuje len opozícia, ale aj koalícia výhrady má Andrej Danko, či Robert Fico. Jej stranícki kolegovia však za prácou ministerky v rezorte stoja. Nespokojní sú aj lekári či zdravotné sestry. V rámci šetrenia totiž v budúcom roku ich platy nebudú rásť takým tempom, akým predpokladali.

"Predpokladám, že tam budú nejaké úpravy, ktoré sa týkajú valorizácie sestier, toto kým nemáme definitívne tak nechcem rozprávať. Mám v pláne rokovať s odborovým združením," pokračovala Dolinková. Lekárski odborári ale avizujú, ak sa situácia nezmení, môžu dať výpovede zo služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy