Oblačno
18°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Podľa Kamenického musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu
Zdielať na

Podľa Kamenického musíme konsolidovať, aby sme sa nedostali na grécku cestu

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Konsolidácia je potrebná preto, aby sa Slovensko skutočne nedostalo na grécku cestu, pred ktorou sa tesne nachádzalo. Hrubý dlh má blízko k úrovni 60 % hrubého domáceho produktu (HDP). Návrhy zákonov je preto nutné prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to vo štvrtok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) v pléne Národnej rady (NR) SR k balíku konsolidačných opatrení.

"Deficit verejných financií a dlh verejnej správy dosiahli v súčasnosti, aj vzhľadom na pretrvávajúce nadmerné výdavky štátu v súvislosti s mimoriadnymi okolnosťami, vysokú úroveň. Slovensko sa pritom nachádza v najvyššom sankčnom pásme národnej dlhovej brzdy. Chcem upozorniť aj na to, že som mnohokrát kritizoval, kde všade sa minuli peniaze, a budeme o tom asi ešte hovoriť a budem na to upozorňovať," uviedol Kamenický.

Podľa ministra máme dlh na úrovni 60 %

Spôsobilo to podľa neho to, že hrubý dlh Slovenska má blízko k úrovni 60 % HDP. "Schodok hospodárenia som zdedil na úrovni 6,5 % HDP a dnes očakávame deficit blízko 6 % HDP na rok 2024 vrátane konsolidácie, ktorú sme dosiahli už v minulom roku," objasnil. Šéf rezortu financií dodal, že zo strany Európskej komisie (EK) bola aktivovaná procedúra nadmerného deficitu. "Musím upozorniť, že za poslednej vlády boli zastavené akékoľvek sledovania deficitu. To spôsobilo situáciu, do ktorej sme sa dostali," podotkol.

Tieto skutočnosti podľa Kamenického predstavujú hrozbu vzniku značných hospodárskych škôd. Preto je potrebné naliehavo a efektívne pokračovať v konsolidácii súčasného nepriaznivého stavu v oblasti verejných financií. "Budem sa snažiť, aby Slovenská republika dosiahla zlepšenie verejných financií. Neteší ma, čo sa tu deje a čo musíme robiť, avšak konsolidácia je, bohužiaľ, nevyhnutná. Nemáme inú možnosť, ako konsolidovať, aj keď je to, samozrejme, bolestivé nielen pre ľudí, ale aj pre biznis," uzavrel Kamenický.

Mohlo by pomôcť zrušenie predčasných dôchodkov

Konsolidácia verejných financií je potrebná, no vláda ide brať peniaze od tých, ktorí štátu, zabezpečujú prostriedky vo forme daní, odvodov a poplatkov. Sama však opatrne pristupuje k úsporám pri vlastných výdavkoch. Na sociálnej sieti na to upozornil predseda ekonomického výboru Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Ladislav Vaškovič. Jedným z opatrení, ktoré by pomohli podnikateľom aj verejným financiám, je podľa neho zrušenie možnosti predčasného odchodu do dôchodku.

To, že štát dlhodobo hospodári zle, podľa SOPK dokazuje už 23 rokov každoročne rastúci deficit verejných financií. Konsolidačné opatrenia je preto nutné prijať. "Ale natískajú sa otázky, prečo vláda so svojimi riešeniami prichádza až teraz? Prečo ich neprediskutovala s odbornou verejnosťou a hlavne, prečo tak opatrne pristupuje k úsporám pri vlastných výdavkoch?" pýta sa Vaškovič.

Viaceré navrhované opatrenia sa priamo dotknú i podnikateľského sektora. No za túto zvýšenú záťaž podnikatelia dostanú podľa SOPK neadekvátne málo. "A pritom mnohé z opatrení, ktoré by im pomohli pri podnikaní, by súčasne mali aj pozitívny účinok na zníženie výdavkov verejných financií. Stačí napríklad spomenúť čo najrýchlejšie zrušenie možnosti odchodu do predčasného dôchodku," skonštatoval Vaškovič.

Vláda podľa opozície obmedzuje diskusiu o zlom konsolidačnom balíku

Vládou predložený konsolidačný balík bude mať za následok výrazne zdražovanie a zároveň spomalenie slovenskej ekonomiky. Prijíma sa pritom zrýchlene a teda s obmedzením potrebnej diskusie, upozornil vo štvrtok v rámci rozpravy k návrhu na skrátené legislatívne konanie v Národnej rade (NR) SR opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).  "To, čo preberáme, má zásadný dosah na každého jedného občana, živnostníka, firmu. Zase raz ide vláda tieto zásadné zmeny presadiť narýchlo, bez riadnej diskusie," vyhlásil podpredseda finančného výboru parlamentu. Vytkol vláde, že k návrhom neprebehlo medzirezortné pripomienkové konanie, nemohli sa k nim vopred vyjadriť sociálni partneri ani ekonomickí odborníci.

Vláda by mala šetriť a nevytvárať nové výdavky

Viskupič spochybnil aj to, či je potrebné prijímať opatrenia v celkovom objeme 2,7 miliardy eur. Vyzerá to totiž tak, že jedna miliarda eur z toho je pripravená na nové výdavky. "Vláda by mala vždy najprv šetriť. Keď už to nevie, aspoň by nemala vytvárať nové výdavky," zdôraznil. Na potrebe konsolidácie verejných financií je podľa neho zhoda, v návrhu však podľa neho nie je nič ozdravné a všetky problémy sa iba prenášajú na plecia ľudí, živnostníkov a firiem.

Predložený balík je podľa ďalšieho opozičného poslanca Igora Matoviča (hnutie Slovensko) dôkazom toho, že predstavitelia súčasnej vlády klamali voličov, keď im pred voľbami sľubovali zastavenie zdražovania. Navrhované konsolidačné opatrenia totiž podľa neho prinesú práve výrazne zdražovanie a koalícia ich chce navyše schvaľovať narýchlo, v skrátenom legislatívnom konaní.

Za klamstvo označil Matovič aj tvrdenie, že bývalé vlády odovzdali tej súčasnej verejné financie v zlom stave. "To vy ste v roku 2020 odovzdali najhoršie verejné financie v EÚ. Kasa bola vybrakovaná, nebolo ani na dôchodky," vyhlásil v rámci rozpravy. Vlády, v ktorých bol Matovič premiérom a ministrom financií, podľa neho prvýkrát v histórii hospodárili lepšie ako priemer EÚ a eurozóny. Zároveň nechali nasledovníkom v zásobe 12 miliárd eur požičaných za nulový úrok. "Prebrali ste verejné financie v omnoho lepšom stave, ako ste ich odovzdali," doplnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy