Jasno
11°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Kultúra v parlamente dlhodobo chýba. Výroky Huliaka odsúdili už aj biskupi
Zdielať na

Kultúra v parlamente dlhodobo chýba. Výroky Huliaka odsúdili už aj biskupi

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kultúra slova a elementárna slušnosť sa z pléna parlamenu vytráca. Toho dôkazom je aj nálepková kauza a výroky poslanca Huliaka na adresu Lucie Plavákovej. Problém s tým má už aj predseda Konferencie biskupov Slovenska. Pritom problém s nevhodnými nálepkami nastal aj v piatok. K vykázaniu ale paradoxne nedošlo. Reč je už o nerovnom prístupe.

​Výroky poslanca Huliaka vyvolali aj reakciu predsedu Konferencie biskupov Slovenska

"Zásadne sa dištancujeme od takého spôsobu argumentácie, ktorý názorového oponenta ľudsky znevažuje, zosmiešňuje a uráža. Žiadame poslancov, aby aj uprostred najnáročnejších rokovaní vždy zachovali vzájomnú úctu a rešpekt," odznelo v stanovisku Mons.Bernarda Bobera, predsedu Konferencie biskupov Slovenska."Jednoducho mňa už neprerobíte. Nepodarilo sa to mojej matke, nepodarilo sa to mojej žene a ja jednoducho budem taký, aký budem. Ja mám jasného nepriateľa. Tým je progresívny liberalizmus na Slovensku," odpovedal na kritiku Huliak.

"Tá kultúra v parlamente je aj pre mňa nová a veľmi zle sa znáša. Trápi ma to, s tým treba niečo spraviť," priznal poslanec NR SR Ivan Štefunko (PS). "Sú názory, že by sa mal zmeniť rokovací poriadok. A tam by sa malo striktnejšie uviesť, čo sa môže, a čo nemôže," pripomenul poslanec NR SR Jozef Hajko (KDH). Kultúra v parlamente a slušná úroveň slova v pléne dlhodobo chýba. A veľa času sa venuje nekonečným upozorneniam. "Verte tomu, že ja tiež všetko urobím pre to, aby som slušným, sofistikovaným spôsobom, ale jasne a rázne dal najavo, kto je nepriateľom Slovenska," povedal Huliak.

Opozícia vidí problém inde

"Zvolenie predsedu NR SR by mohlo ukončiť tieto žabomyšie vojny a spory a bolo by signálom, že národná rada si uvedomuje, že tento stav je neudržateľný," uviedla poslankyňa NR SR Zuzana Števulová (PS). A dokonca je snaha ukončiť aj spory v rámci koalície, teda najmä medzi stranami SNS a Hlas. Mediátorom má byť práve Rudolf Huliak. Poverilo ho tým predsedníctvo národnej koalície. "Že jednoducho musí byť koniec týmto sporom. Ja som obyčajný chlap z dediny. Ja poviem jednému, druhému už s tým prestaňte, lebo sa na nás smejú a to je celé," ukončil Huliak.

Huliak nevidí dôvod, prečo sa vzdať mandátu

Za výraz voči poslaneckej kolegyni Lucii Plavákovej z opozičného hnutia PS sa poslanec Rudolf Huliak (SNS) ospravedlňuje všetkým ženám, ktorých sa jeho výrok dotkol. Huliak to uviedol v nedeľňajšej televíznej diskusii STVR O 5 minút 12. Slovo, ktoré vyslovil, považuje za expresívnejší výraz, ktorého použitie dal aj do súvislosti s psychickým rozpoložením po správe o smrti svojho kamaráta. Zdôraznil zároveň, že jeho výrok bol namierený voči Plavákovej názorom na právo nenarodeného dieťaťa a interrupciu. "Ja stále a za každú cenu budem chrániť život aj v jeho počatí," vyhlásil Huliak. Nevidí dôvod, prečo by sa mal vzdať mandátu či funkcie predsedu Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

​​Poslanec za KDH Jozef Hajko Huliaka upozornil, že výraz, ktorý vyšiel z jeho úst, nebol v poriadku. "Jednoducho to nie je slušné, povedali to nielen politici a verejnosť, ale napríklad aj predstavitelia cirkvi," zdôraznil Hajko. Obaja sa zhodli, že predchádzať takýmto situáciám, ktoré vznikli po vykázaní Plavákovej z rokovacej sály z dôvodu nálepiek na jej notebooku ako nepovolených vizuálnych pomôcok, by mohlo precizovanie rokovacieho poriadku parlamentu. Hajko však upozornil, že ani to nemusí stačiť. "Ten, kto bude chcieť pravidlá obísť, si ten spôsob nájde," upozornil kresťanský demokrat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy