Jasno
16°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Slovensko a Južná Kórea posilňujú spoluprácu. Saková podpísala dve memorandá
Zdielať na

Slovensko a Južná Kórea posilňujú spoluprácu. Saková podpísala dve memorandá

Archívne video Archívna reportáž

Premiér Robert Fico a Denisa Saková informovali o pracovnej ceste

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) podpísala v pondelok 30. 9. v mene Slovenskej republiky memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a memorandum o rozvoji ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou.

Tieto memorandá sa zameriavajú na komplexnú spoluprácu v oblasti energetiky, obchodu, ako aj podpory investícií medzi oboma krajinami. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Obe memorandá vstupujú do platnosti dňom podpísania.

"Spoločnosti z Južnej Kórey sú na Slovensku významnými investormi a s touto krajinou nás spája aj rovnaký pohľad na rozvoj energetiky. Som rada, že sme dnes tieto oblasti posunuli na vyššiu úroveň a spoločne sme nielen podpísali memorandá o spolupráci, ale rovno sme aj rokovali na najvyššej úrovni o ďalšej spolupráci," uviedla Saková.

Prvé memorandum by sa malo zaoberať komplexnou spoluprácou v oblasti energetiky

Okrem energetickej efektivity a bezpečnosti sa venuje aj jadrovej energii ako kľúčovému prvku pri prechode na udržateľné a nízkouhlíkové energetické riešenia. Obe strany v tomto dokumente vyjadrili záväzok podporiť rozvoj technológií v oblasti jadrovej energie.

Spolupráca je zameraná na zdieľanie informácií, technológií a najlepších praktík v oblasti jadrovej energetiky, čo prispeje k zvyšovaniu energetickej bezpečnosti a efektívnosti, priblížil rezort hospodárstva.

Druhé memorandum by sa malo zameriavať na vytvorenie rámca spolupráce krajín v oblasti obchodu a podpory investícií

Jeho cieľom je znížiť obchodné prekážky, zefektívniť colné procesy a podporiť podnikanie medzi Slovenskou republikou a Kórejskou republikou. Memorandum by malo zabezpečiť taktiež otvorené a stabilné obchodné prostredie, ktoré prispeje k ekonomickému rastu a prosperite oboch krajín.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) ďalej v tejto súvislosti zdôraznil jeho presvedčenie, že ekonomický rozvoj by mal presahovať spoluprácu na úrovni členských štátov Európskej únie.

Na Slovensku je podľa neho mnoho firiem z Južnej Kórey, ktoré vytvárajú pracovné miesta a prispievajú k rastu domáceho hospodárstva. "S veľkým potešením musím dnes konštatovať, že nám boli oznámené ďalšie investície z tejto krajiny na Slovensko," vyjadril sa premiér na sociálnej sieti. Malo by tak dôjsť k ďalšiemu rozvoju automobilového priemyslu na našom území.

 

Slovenskú delegáciu v Soule viedol predseda vlády a ministerka hospodárstva, ktorí zároveň rokovali s významnými predstaviteľmi vlády Kórejskej republiky. Cieľom návštevy by malo byť posilnenie bilaterálnych vzťahov oboch krajín a rozvoj ich spolupráce v oblastiach obchodu, investícií a technológie. Slovenská delegácia navštívila aj sídlo výskumu a vývoja spoločnosti Hyundai Mobis, kde prebehli rokovania s vedením spoločnosti a prehliadka inovačných centier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy