Jasno
10°
Bratislava
Jarolím
30.9.2024
Europoslanci vyzývajú na trvalú podporu Ukrajiny a kritizujú Maďarsko
Zdielať na

Europoslanci vyzývajú na trvalú podporu Ukrajiny a kritizujú Maďarsko

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Europoslanci uviedli, že únia musí pokračovať v podpore Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné až do víťazstva vo vojne proti ruským okupačným silám. Zodpovednosť za vojnové zločiny a ruské reparácie musia byť základom každého mierového riešenia. V tejto súvislosti kritizovali tiež rozhodnutie Maďarska, ktoré umožňuje získať pracovné povolenie Rusom a Bielorusom, a vďaka nemu môžu voľne cestovať po celom schengenskom priestore.

Parlament aj naďalej požaduje viac zbraní a hotovosti pre Ukrajinu. "Pripomíname, že vojenská aj finančná pomoc sú zásadné preto, aby na Ukrajine nakoniec vznikol aj ten spravodlivý mier," povedala europoslankyňa Lucia Yar (PS, RE) "Investície do zbraní a obranného priemyslu, ktoré navrhujeme teraz nie sú tou správnou cestou a viac by sme ich mali investovať do ľudí," opísala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD).

​Podľa väčšiny europoslancov však Ukrajina musí mať možnosť plne sa brániť. Europarlament v uznesení vyjadril poľutovanie nad klesajúcim objemom bilaterálnej vojenskej pomoci od členských krajín. "Ak máme ešte dať nejaké peniaze, alebo nebodaj zbrane Ukrajine, tak jedine pod súhlasom a podmienkou, aby boli za rokovacím stolom silní," povedal europoslanec Erik Kaliňák (SMER-SD).

​Väčšine europoslancov sa nepáči ani prístup Maďarska a tvrdia, že Rusom pomáhajú. Môže za to systém povolení na pobyt, ktorý odobrila maďarská vláda pre občanov Ruska a Bieloruska a tak môžu cestovať po schengene. "Nemôže si každá jednotlivá členská krajina robiť svoje vlastné pravidlá ako koho pustí," informovala europoslankyňa Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS, RE). "Som zásadne proti tomu, aby sa obmedzovala suverenita členských krajín pri rozhodovaní o tom, kto má a kto nemá mať právo vstúpiť na ich územie," opísal europoslanec Branislav Ondruš (HLAS-SD).

​Niektorí europoslanci dokonca kvôli tomuto kroku tvrdo vystupujú proti Maďarsku. "Skutočne otvára obavy o tom, či Maďarsko môže fungovať v spoločnom schengenskom priestore," povedal europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). Európsky parlament sa na záver zhodol, že otázka Ukrajiny bude na programe každého plenárneho zasadnutia. "Pretože je stále veľmi dôležitou súčasťou bezpečnosti celého európskeho kontinentu," informovala europoslankyňa Ľubica Karvašová (PS, RE).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy