Polojasno
16°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Vláda podporila Šimkovičovú, Dolinkovú a Suska. Nesúhlasí s návrhmi na ich odvolanie
Zdielať na

Vláda podporila Šimkovičovú, Dolinkovú a Suska. Nesúhlasí s návrhmi na ich odvolanie

Archívne video Archívna reportáž

Opozícia podala návrh na odvolanie Šimkovičovej a Suska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská vláda nesúhlasí s odvolaním Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z postu ministerky kultúry. Rovnako nesúhlasí ani s odvolaním Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z postu ministerky zdravotníctva. Za neopodstatnený považuje aj návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Návrhy sú podľa vlády neopodstatnené vo všetkých ich častiach. Kabinet sa na tom uzniesol na pondelkovom (30. 9.) rokovaní.

"Ministerka kultúry Martina Šimkovičová spĺňa všetky kvalifikačné a odborné predpoklady na výkon svojej funkcie. Jej dlhoročná prax v oblasti médií akcentuje jej kompetenciu riadiť rezort kultúry, čo vyvracia tvrdenia o jej neodbornosti. Ministerka pristupuje k vedeniu rezortu s cieľom plniť záväzky, ktoré vyplynuli z programového vyhlásenia vlády," napísala vláda SR v stanovisku.

Zásahy do kultúrnych inštitúcií sú v súlade s právnymi predpismi

Ich cieľom je zabezpečenie efektívneho riadenia inštitúcií a ochranu verejných zdrojov. Novely zákonov v oblasti Fondu na podporu umenia a Audiovizuálneho fondu boli podľa vlády nevyhnutné na zvýšenie transparentnosti a efektívnosti pri správe verejných zdrojov.

"Vláda považuje tvrdenia uvedené v návrhu na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej za neopodstatnené a v rozpore s objektívnou pravdou," napísala vláda v stanovisku s tým, že opozičné obvinenia odmieta.

Vláda podporila aj Dolinkovú

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Považuje ho za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach a nevidí žiaden dôvod na vyslovenie nedôvery ministerke. 

"Vláda SR predložený návrh vníma ako súčasť deštruktívnej opozičnej politiky a odmieta snahy opozície, ktorá po troch rokoch vládnutia rozložila slovenské zdravotníctvo, prenášať zodpovednosť za situáciu v slovenskom zdravotníctve na ministerku zdravotníctva," poznamenal vládny kabinet. Zdôraznil, že Dolinková disponuje plnou dôverou premiéra aj celej vlády pri plnení všetkých úloh, ktoré jej plynú z funkcie ministerky zdravotníctva.

Vláda odmietla námietky, ktoré opozícia uviedla ako dôvody na vyjadrenie nedôvery ministerke

V súvislosti s dôvodmi týkajúcimi sa stavu Fakultnej nemocnice Trenčín vláda okrem iného pripomenula, že vo vzorkách pitnej vody odobraných v nemocnici nebola zistená prítomnosť baktérie Legionella species. Tiež, že rekonštrukciu a modernizáciu kotolne a rozvodov tepla v nemocnici vykonali v súlade s koncesnou zmluvou, ktorá je platná. Diskusie o "kolapse" kardiologického oddelenia sú podľa vlády kauzou, ktorú v súčasnosti šíri iba opozícia, keďže žiadny kolaps nehrozí.

Ministerstvo zdravotníctva plní všetky miľníky

Kabinet tiež zdôraznil, že v rámci plánu obnovy ministerstvo zdravotníctva plní všetky stanovené míľniky. Ministerka zároveň podľa vládneho kabinetu od svojho nástupu do funkcie aktívne komunikuje a rieši nepriaznivé výsledky Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Poukázal tiež na to, že Dolinková rieši problémy v sektore a pracuje na viacerých reformách, ktoré boli ohrozené v dôsledku krokov bývalých vlád.

Kabinet zároveň zásadne nesúhlasí s tvrdením, že ministerka zdravotníctva ustupuje dezinformáciám a medicíne založenej na dôkazoch či podniká kroky vedúce k politizácii nezávislých inštitúcií.

Vláda nesúhlasí ani s odvolaním ministra spravodlivosti Borisa Suska

"Všetky opozičné výhrady: novely trestných kódexov vrátane legislatívneho procesu ich schvaľovania, ktorý trval tri mesiace, zrušenie toxického prvku - Úradu špeciálnej prokuratúry, úpravy trestných sadzieb a výšky škôd ústavný súd pochoval a potvrdil ústavnosť postupu ministra spravodlivosti a celej vlády SR," zdôvodňuje vláda vo svojom stanovisku.

Podanie dovolania ministrom v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika považuje vláda za využitie jeho právomoci v absolútnom súlade so zákonom.

Šimkovičovú, Dolinkovú a Suska chcú odvolať z funkcie opoziční poslanci

Opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministeriek. Šimkovičovej vyčítajú okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Pokúsili sa ju odvolať už v auguste.

Návrh na odvolanie Dolinkovej podala opozícia v septembri. Skritizovali ju okrem iného za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Ministerke vyčítali i negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Dolinková kritiku a dôvody jej odvolávania odmietla. Je pripravená obhajovať sa v pléne NR SR.

Poslanci voči Suskovi namietali okrem iného jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Poslanci Národnej rady SR majú o návrhu rokovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Poslanci parlamentu by o návrhu mali opätovne hlasovať na konci utorkovej (1. 10.) schôdze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy