Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
PREHĽAD: Ministri predložili nové zákony. Prerokovali financovanie cirkví aj evakuáciu z Libanonu
Zdielať na

PREHĽAD: Ministri predložili nové zákony. Prerokovali financovanie cirkví aj evakuáciu z Libanonu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda začala v stredu 2. 10. rokovať s hodinovým meškaním. Viacerí ministri totiž prišli so zákonmi nad rámec avizovaného programu. Ministri sa opäť pozreli na návrh dofinancovania cirkví a pripravili tiež plán evakuácie Slovákov z Libanonu. Situáciu sleduje reportérka TV JOJ Lenka Ježová.

Na Slovensku by sa malo konať vojenské cvičenie Valiant Lynx 24

Na Slovensku by sa malo do konca roka konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany SR o aktualizácii súhlasu vlády SR s prítomnosťou zahraničných vojakov na Slovensku.

Na cvičení by sa mali podľa dokumentu zúčastniť španielski vojaci. Na Slovensko v rámci cvičenia môže prísť maximálne 100 vojakov. "Medzinárodné vojenské cvičenie sa uskutoční v súlade so Zmluvou medzi členskými krajinami NATO upravujúcou status ich ozbrojených síl," napísal rezort v materiáli.

Modernizácia bratislavského prístavu bude strategickou investíciou

Náklady na rekonštrukciu prístavu sa odhadujú na vyše 178 miliónov eur. S výstavbou by sa mohlo začať v marci budúceho roku, modernizácia by mala trvať päť rokov.

"Realizácia projektu 'Modernizácia Prístavu Bratislava' predstavuje významný krok v rámci rozvoja dopravnej infraštruktúry Slovenskej republiky. Projekt prispieva k zvýšeniu plynulosti a bezpečnosti vodnej dopravy, znižuje záťaž na existujúce komunikácie a zlepšuje životné prostredie pre obyvateľov dotknutých oblastí. Dunajská vodná cesta je zároveň dôležitou súčasťou siete TEN-T," uviedlo MD v predloženom materiáli.

Vláda chce zabezpečiť vyššiu úroveň kybernetickej bezpečnosti v štáte

Zmeniť by sa mal prístup k identifikácii prevádzkovateľov základnej služby, spôsob hlásenia kybernetického bezpečnostného incidentu či odstrániť rozdiel medzi prevádzkovateľom základnej služby a poskytovateľom digitálnej služby.

"Návrh zákona modernizuje existujúcu právnu úpravu, čím sa zvýši celková úroveň kybernetickej bezpečnosti na národnej úrovni a znižujú sa riziká, ktoré prichádzajú s rýchlym technologickým vývojom a digitalizáciou," uviedol NBÚ v dôvodovej správe.

Z dôvodovej správy vyplynulo, že zrušiť by sa malo aj delenie závažných kybernetických incidentov na kategórie. Rovnako zmeniť by sa mal spôsob hlásenia kybernetického bezpečnostného incidentu, po novom to bude prostredníctvom jednotného informačného systému kybernetickej bezpečnosti. Okrem toho sa prevádzkovateľovi základnej služby rozšíria povinnosti pri hlásení kybernetických incidentov.

Návrh zákona by mal platiť od 1. januára 2025.

Slovensko poskytne do Fondu EÚ pre Ukrajinu päť miliónov eur

Vláda schválila Dohodu o príspevku medzi Európskou investičnou bankou (EIB) a Slovenskou republikou aj Dohodu o záruke medzi pôvodnými ručiteľmi a priebežne pristupujúcimi ručiteľmi a EIB.

Tieto dve dohody tvoria právny rámec fungovania Fondu EÚ pre Ukrajinu, ktorý vytvorila EIB ako jedno z viacerých opatrení na podporu Ukrajiny po jej napadnutí Ruskou federáciou v roku 2022. Je plánovaný ako krátkodobá a cielená iniciatíva, ktorá umožní banke financovať obnovu ukrajinskej ekonomiky a verejnú infraštruktúru, kým sa rozbehnú nové nástroje, pričom nemá povolené financovať vojenské výdavky.

Na porovnanie cien potravín v maloobchode by sa mal zriadiť web

"Zriadenie webového sídla na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode je súčasťou opatrení, ktoré boli prijaté vládou Slovenskej republiky ako jemnejšie opatrenia, ktoré zákon o cenách umožňuje v rámci protiinflačného pôsobenia štátu, oproti regulácii cien," zdôvodnil rezort financií.

Novou kompetenciou ministerstva financií bude zverejňovanie cenových informácií o vybraných tovaroch, ktoré má okrem iného slúžiť na informovanie verejnosti o cenovom vývoji týchto vybraných tovarov.

Podmienky na odpočítanie DPH sa majú upraviť, ide o boj s daňovými únikmi

"Zmenami a doplnením zákona o DPH dôjde najmä k rozšíreniu prípadov, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť opravy odpočítanej dane, k spresneniu legálnej definície pojmu ´investičný majetok´ a k úprave pravidiel v oblasti úpravy odpočítanej dane pri investičnom majetku," avizoval v dôvodovej správe rezort financií.

V oblasti opravy odpočítanej DPH navrhuje po novom zohľadniť aj iné prípady ako len situácie, keď jej predchádza oprava základu dane na strane dodávateľa tovaru alebo služby. "V praxi totiž môžu nastať aj iné situácie, ktoré by odôvodňovali vykonať opravu odpočítanej dane, a to vo všeobecnosti v prípade, keď nastane zmena vo faktoroch použitých pri určení výšky odpočítanej dane. Tieto situácie však nie sú v súčasnom znení zákona o DPH zohľadnené," upozornilo ministerstvo.

Poskytovanie podpory vo vybraných poľnohospodárskych sektoroch sa upraví

Účinnosť nariadenia vlády sa navrhuje na 15. októbra 2024. "Návrh nariadenia vlády sa predkladá vzhľadom na prvú zmenu Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky Slovenskej republiky obsahujúcej aj zmeny a doplnenia, ktoré sa týkajú poskytovania podpory na opatrenia v sektore ovocia a zeleniny a v ďalších sektoroch poľnohospodárskych výrobkov. Tieto zmeny a doplnenia je potrebné náležite zohľadniť aj v právnom poriadku Slovenskej republiky," zdôvodnil agrorezort.

Sestrám s odbornou prípravou v Rumunsku by mohla byť uznaná kvalifikácia

"Navrhuje sa ako príloha žiadosti vložiť výpis absolvovaných skúšok, z ktorého bude možné získať informácie, ktorými sa preukáže trvanie štúdia, kreditová záťaž, vstupné podmienky na štúdium, z ktorého doklad o vzdelaní je predmetom uznania, ako aj informácie o tom, či predmetný doklad oprávňuje pokračovať v štúdiu v štáte vydania dokladu o vzdelaní," uviedol rezort. Vzhľadom na to, že na členské štáty sa podľa neho bude uplatňovať doložka o uznaní, nebude toto doplnenie predstavovať dodatočnú záťaž pre uchádzačov z členských štátov EÚ.

Ministerstvo doplnilo, že chce tiež zaviesť systém elektronických uznávacích doložiek, ktorý by predstavoval formu automatického uznávania stupňa dosiahnutého vzdelania bez potreby absolvovania administratívneho procesu uznania zahraničného dokladu o vzdelaní. Reaguje tak na odporúčanie Rady EÚ.

Hospodárske subjekty budú mať pre znižovanie odlesňovania nové povinnosti

"V záujme dosiahnutia cieľa zníženia miery globálneho odlesňovania a degradácie lesov nariadenie ukladá povinnosti pre hospodárske subjekty, obchodníkov a ich splnomocnených zástupcov v oblasti umiestnenia a sprístupnenia príslušných výrobkov z príslušných komodít na trhu EÚ, vrátane ich vývozu," spresnil v dôvodovej správe k zákonu agrorezort.

Nariadenie ukladá podľa MPRV členským štátom EÚ povinnosť kontrolovať dovoz, vývoz a produkciu výrobkov z komodít drevo, kakao, káva, sója, palma olejná, kaučuk a hovädzí dobytok, ktorých pestovanie, výroba a chov patrí medzi hlavné príčiny globálneho odlesňovania lesných pozemkov alebo degradácie lesov vo svete.

Kreovanie správnej rady verejnej vysokej školy by sa malo zmeniť

"Cieľom návrhu je úprava najzásadnejších otázok, ktoré spôsobujú vysokým školám problémy v praxi, javia sa ako neefektívne a komplikujú a predlžujú rozhodovacie procesy," uviedlo ministerstvo školstva. Upraviť chce tiež lehoty na vyhlásenie voľby rektora, pôsobnosť akademického senátu, spôsob obsadzovania miest vedúcich zamestnancov verejnej VŠ či obsadzovanie funkčného miesta docenta a profesora.

Verejná VŠ a ministerstvo by zverejnili na svojom webe výzvu na predkladanie návrhov kandidátov na príslušných členov správnej rady najmenej tri mesiace pred skončením sa funkčného obdobia príslušného člena. Rezort navrhuje aj určiť lehotu na predkladanie návrhov, ktorá má byť najmenej jeden mesiac. Ak členstvo v správnej rade zanikne pred uplynutím funkčného obdobia, výzvu by mali podľa návrhu zverejniť bezodkladne.

Test proporcionality by mal posudzovať aj všeobecné pravidlá

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa v teste proporcionality skúmala dostatočnosť alebo nedostatočnosť existujúcej právnej úpravy z hľadiska dosiahnutého cieľa," priblížilo ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Zmenami reaguje na výhrady Európskej komisie, pričom zahŕňajú aj možnosť získania odbornej kvalifikácie.

Minimálna sieť ambulancií špecialistov sa určí podľa nových pravidiel

"Zdôvodnenie potreby prehodnotenia súčasného spôsobu definovania verejnej minimálnej siete sa opiera o skutočnosť, ktorou je potreba zvýšiť odolnosť a pripravenosť ambulantného sektora a jeho posilnenie vzhľadom na očakávaný dosah starnutia populácie a následne rastúci dopyt po zdravotnej starostlivosti v špecializovaných ambulanciách," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva.

Okrem iného sa má zároveň posilniť úloha samosprávnych krajov pri tvorbe verejnej optimálnej siete, a to vo forme zvýšenia alebo zníženia optimálnej kapacity verejnej optimálnej siete podľa terénnych znalostí a špecifík v regióne. Posilniť sa má aj výmena údajov o poskytovateľoch medzi orgánmi verejnej moci a ostatnými zúčastnenými subjektmi s cieľom jednotnosti údajov v databázach.

Slovenská republika zriadi národný register vesmírnych objektov

Zákon o regulácii vesmírnych aktivít ma ustanoviť jasné pravidlá v súlade s dohovormi Organizácie spojených národov (OSN), ktoré vytvárajú celosvetový základný právny rámec pre výkon vesmírnych aktivít a ktorých je SR zmluvnou stranou.

Nová legislatíva má upraviť vydávanie povolení pre výkon regulovaných vesmírnych aktivít, ich zmenu a ukončenie a tiež regresný nárok štátu pre prípad vzniku škody spôsobenej vesmírnym objektom. Upravené sú tu podmienky výkonu štátneho dohľadu a bezpečnosti i proces registrácie vesmírnych objektov.

Vláda odsúhlasila nové podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce

"Zámerom návrhu zákona je znovuzavedenie podmienky päťročnej odbornej praxe inšpektora práce na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce, pričom cieľom tejto zmeny je práve zdôraznenie atribútu odbornosti týchto vedúcich zamestnancov inšpektorátov práce," uviedlo MPSVR v predkladacej správe.

Spresnilo, že cieľom návrhu je zefektívnenie organizácie a riadenia inšpekcie práce. Zmeniť by sa mali podľa rezortu práce aj podmienky na vymenovanie do funkcie generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce, od ktorého sa bude vyžadovať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a rovnako tiež najmenej päťročná prax.

Zaviesť sa má povinnosť deklarovať hotovosť pri jej preprave cez hranice

"Negatívne hodnotenie zo strany Výboru Moneyval bolo dôvodom predloženia návrhu novely zákona o finančnej správe. Podľa hodnotiacej správy je v regióne V4 veľký tok hotovosti, ktorou sa financuje obchod s bielym mäsom, zbrane, drogy, terorizmus a podobne. Z hodnotiacej správy zároveň vyplýva, že Slovenská republika neprijala dostatočné opatrenia pre vyššiu kontrolu hotovosti, za čo jej bolo znížené hodnotenie v uvedenej oblasti," zdôvodnil rezort vnútra.

Zaviesť sa má aj pojem osoba usadená vo vysokorizikovej krajine. Precizujú sa tiež povinnosti pri vykonávaní cezhraničných korešpondenčných vzťahov a pri vypracovaní programu vlastnej činnosti povinnej osoby.

Slovensko sa chce zapojiť do obnovy Ukrajiny výstavbou vlakového spojenia

"Schválenie rámca umožní Slovensku aktívne sa zapojiť do obnovy Ukrajiny, čím posilní svoju pozíciu na medzinárodnej scéne a podporí stabilitu v regióne. Zapojenie do týchto aktivít vytvorí pracovné príležitosti a podporí rozvoj východného Slovenska," uviedol Kmec v predkladacej správe.

Priblížil, že Slovensko sa v rámci plánu obnovy Ukrajiny chce zamerať na rekonštrukciu elektrických prepojení a výstavbu vlakového spojenia medzi Kyjevom a Košicami s dôrazom na posilnenie cezhraničnej spolupráce. Východné Slovensko bude podľa neho profitovať z tejto spolupráce, pričom dôjde k podpore ekonomickej a energetickej bezpečnosti. Plán zahŕňa okrem výstavby vlakového prepojenia medzi krajinami aj modernizáciu diaľnic a železničných tratí na Ukrajinu či posilnenie kapacít na hraničných priechodoch.

Podmienky pri evidencii motorových vozidiel by sa mali zjednodušiť

"V súčasnosti dopravné inšpektoráty zapožičiavajú predajcom nových vozidiel plechové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M, ktorí ich následne zapožičiavajú vlastníkom novozakúpených vozidiel. Skúsenosti z praktickej aplikácie poukazujú na to, že je v mnohých prípadoch problematické zo strany zákazníkov tieto tabuľky vrátiť späť predajcovi," zdôvodnil rezort vnútra.

Jednorazové tabuľky s vyznačenou dobou platnosti by už vlastníci vozidiel nemuseli vracať. Zároveň má zostať zachovaná možnosť prideľovania "plechových" tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom pre subjekty predávajúce najmä úžitkové vozidlá, ktoré môžu mať k tabuľke vydané napríklad mýtne jednotky. Poplatok za jednorazovú tabuľku by mal byť päť eur za kus.

Vláda schválila nové pravidlá pre vydávanie náhradného cestovného dokladu EÚ

"Náhradný cestovný doklad Európskej únie sa definuje ako cestovný doklad s obmedzenou územnou a časovou platnosťou ohraničenou účelom cesty, ktorým je návrat do vlasti alebo iného štátu pobytu, so štandardnou dĺžkou platnosti najviac 15 dní. V mimoriadnych prípadoch môže byť náhradný cestovný doklad vydaný aj s dlhšou časovou platnosťou," vysvetlil rezort.

Poplatok za vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ navrhol rezort vo výške 50 eur. Na 50 eur sa má zvýšiť tiež poplatok za žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu a na 100 eur za žiadosť o vydanie náhradného cestovného dokladu opakovane v priebehu šiestich po sebe nasledujúcich mesiacoch. Navýšiť sa majú aj ďalšie konzulárne poplatky tak, aby boli deliteľné piatimi a nebolo nutné používať mince.

Príspevok pre FnPŠ sa má zvýšiť na 60 miliónov eur

"Cieľom návrhu je podporiť výstavbu a obnovu športovej infraštruktúry a športovej infraštruktúry národného významu, upraviť pravidlá na efektívne čerpanie finančných prostriedkov z fondu a aplikovať poznatky z aplikačnej praxe," vysvetlilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR.

Činnosť fondu by sa mala rozšíriť po novom aj o vzdelávacie aktivity a metodicko-poradenskú činnosť v oblasti športu. V prípade riaditeľa fondu novela vypúšťa postup výberového konania, správna rada ho má vymenovávať a odvolávať na návrh predsedu správnej rady. Po novom by správna rada mala mať 12 členov. Nového člena by mal vymenovať a odvolať minister na návrh záujmového združenia samosprávnych krajov, ktoré reprezentuje celú regionálnu samosprávu SR.

Vláda schválila návrh novely zákona o športe, umožniť má jeho jasnejšiu podporu

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je úsilie o vyriešenie problémov, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe a ktoré boli avizované od športovej verejnosti, športových organizácií a športovcov samotných," uviedlo Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Zmeny majú tiež zabezpečiť štátnej športovej reprezentácii "optimálne finančne, technicky, materiálne a personálne saturované podhubie, ktoré jej umožní dlhodobo prinášať najvyššie medailové umiestnenia a byť konkurencieschopnou na svetovej a olympijskej úrovni".

Ministerstvo obrany má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu

Ministerstvo obrany (MO) SR má zabezpečiť evakuáciu Slovákov z Libanonu. Dôvodom je bezpečnostná situácia v regióne Blízkeho východu, ktorá je čoraz viac nepredvídateľná. Zámer schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň odsúhlasila, že na pomoc pri evakuácii vyšle do 30 vojakov.

"Strety medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh a plány zo strany Izraelu, v ktorých je zahrnutá obmedzená operácia v Libanone, predstavujú zvýšené riziko ohrozenia bezpečnosti občanov SR žijúcich v Libanone," priblížil rezort. Plánuje nasadiť jedno dopravné lietadlo C27J Spartan, ktoré má kapacitu 45 osôb.

Evakuácia bude prebiehať v dvoch fázach. "V prvej fáze budú občania SR evakuovaní na Cyprus potrebným množstvom letov. V druhej fáze budú občania SR dopravení na územie SR," vysvetlilo MO. Zároveň ráta s tým, že pri oboch navrhovaných možnostiach evakuácie poskytne v prípade potreby aj voľné kapacity pre evakuáciu občanov iných krajín. "V rámci realizovaného letu bude dopravená aj humanitárna pomoc," dodalo ministerstvo.

Vláda schválila podporné opatrenia v oblasti regrutácie a stabilizácie vojakov

Vojakovi by malo podľa materiálu patriť za každý rok trvania štátnej služby od jedného roka do troch rokov, od piatich do desiatich rokov, od 16 do 25 rokov a od 38 rokov zvýšenie hodnostného platu o jedno percento vrátane zvýšenia funkčnej tarify. Vojak by mal za štvrtý rok trvania štátnej služby dostať zvýšenie platu o päť percent. Za každý rok trvania štátnej služby od 11 rokov do 15 rokov a od 26 rokov do 37 rokov by sa vojakom mal zvýšiť plat o dve percentá, priblížilo MO.

Upraviť by sa podľa materiálu mal aj spôsob vyplácania aktivačného príspevku tak, aby motivoval ľudí na vstup do štátnej služby profesionálneho vojaka. Navrhuje preto, aby sa vyplácal vcelku a na začiatku služobnej kariéry vojaka.

Príspevok štátu cirkvám sa má upravovať podľa rastu minimálnej mzdy

Cieľom úpravy je podľa rezortu zvýšiť solidaritu s menšími cirkvami a zabezpečiť pri financovaní lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť. "Výška príspevku štátu cirkvám je v súčasnosti upravovaná podľa miery inflácie v hospodárstve SR a miery valorizácie platov zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme," pripomenul rezort.

"Tieto ukazovatele sa nahradia len mierou rastu minimálnej mzdy. Ide o výrazné zjednodušenie výpočtu a vyššiu predvídateľnosť finančného dosahu na štátny rozpočet, keďže tento ukazovateľ je známy každoročne už v polovici rozpočtového obdobia," vysvetlili predkladatelia návrhu.

Ďalšie desaťpercentné zvýšenie celkového príspevku sa cirkvám rozdelí podľa počtu ich veriacich. "V roku 2025 sa príspevok štátu zvýši o 4,6 milióna eur," avizuje MK.

Od roku 2025 bude možné vytvoriť digitálny občiansky i vodičský preukaz

"V tejto súvislosti sa zmenami v zákonoch vytvárajú základné legislatívne predpoklady na vytváranie digitálnych verzií v mobilných zariadeniach, ako aj na ich overovanie kontrolnými orgánmi," vysvetlil dôvody legislatívnej úpravy rezort vnútra.

"Predpokladom na vytvorenie digitálnej verzie oboch preukazov bude najskôr ich vydanie vo fyzickej podobe. Z právneho hľadiska sú digitálne verzie v návrhu zákona definované ako rovnopisy, čo znamená, že ide o doslovné odpisy fyzických dokladov, s čím sú spojené aj akékoľvek dôvody neplatnosti či nemožnosti ich používať," dodalo ministerstvo.

Dôveryhodné služby a elektronická identifikácia by sa mali zlepšiť

"Prostredníctvom európskej peňaženky digitálnej identity sa poskytne bezpečný prístup k verejným a súkromným službám prostredníctvom zlepšeného ekosystému dôveryhodných služieb a prostredníctvom overených dôkazov totožnosti a elektronických osvedčení atribútov, ako sú napríklad akademické kvalifikácie vrátane vysokoškolských titulov, alebo iné dosiahnuté formy vzdelania alebo odbornej kvalifikácie," vyplýva z predloženého materiálu.

Elektronické služby v zdravotníctve sa majú upraviť, vzniknúť majú i nové

Novelou sa má napríklad zaviesť elektronizácia laboratórnych vyšetrení, ktorá má zabrániť ich opakovaniu. Rezort v nej tiež navrhuje službu elektronického objednávania pacienta na vyšetrenie k poskytovateľovi cez jednotný centrálny systém. Úprava má priniesť aj elektronické uzatváranie dohôd o poskytovaní všeobecnej a špecializovanej gynekologickej zdravotnej starostlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy