Zatiahnuté
16°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Poslanci schválili novú transakčnú daň. Zaťaží to viac firmy a aj fyzické osoby
Zdielať na

Poslanci schválili novú transakčnú daň. Zaťaží to viac firmy a aj fyzické osoby

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili zákon o dani z finančných transakcií. Ide o súčasť konsolidácie verejných financií. Návrh prerokovali celý v skrátenom legislatívnom konaní na aktuálnej 19. schôdzi parlamentu.

136 prítomných hlasovalo za právnu normu všetkých 79 koaličných poslancov. Proti nej bolo 57 prítomných opozičných zákonodarcov. Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Daň z finančných transakcií by mala zabezpečiť pre rozpočet okolo 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže sa začne platiť až od apríla.

"Zámerom legislatívnej úpravy je zaťažiť debetné transakcie na účtoch právnických osôb, organizačných zložiek a fyzických osôb - podnikateľov, a to zavedením dane z finančných transakcií. Daň sa platí najmä z úhrad faktúr, z úhrad energií, zo splátok úverov," priblížilo v predkladacej správe ministerstvo financií.

Po novom bude povinný účet pre podnikateľa

Finančnou transakciou je podľa zákona platobná služba poskytovaná poskytovateľom platobných služieb, na základe príkazu alebo súhlasu daňovníka. Transakčným účtom sa rozumie platobný účet daňovníka, ktorý je právnickou osobou alebo organizačnou zložkou zahraničnej osoby, ako aj platobný účet fyzickej osoby, na ktorom takýto daňovník vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním. Po novom bude takýto účet pre podnikateľa povinný.

Predmetom dane, naopak, nebude finančná transakcia, ktorá súvisí s platením daní, odvodov a príspevkov do štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie. Predmetom dane nie je napríklad ani platba vykonaná v rámci poštového platobného styku poskytovaného Slovenskou poštou či platba vykonaná medzi účtami daňovníka vedenými u toho istého poskytovateľa.

Poslanci taktiež schválili pozmeňovací návrh zo spoločnej správy výborov, ktorým sa vypúšťa povinné prijímanie platieb kartou v obchodoch. Naopak, pri záverečnom hlasovaní neschválili viaceré opozičné pozmeňujúce návrhy. Marián Viskupič (SaS) napríklad navrhol odloženie účinnosti zákona o jeden rok, teda až na rok 2026. Milan Majerský (KDH) zase chcel z predmetu dane vyňať platobné operácie právnických osôb, ktoré nie sú založené za účelom zisku a ich činnosť má verejnoprospešný charakter. Peter Stachura (KDH) navrhol doplnenie výnimky aj o zdravotné poisťovne.

Podľa premiéra konsolidácia bola nevyhnutná

Na tom, že konsolidácia bola nevyhnutná, sa zhodla celá politická scéna. Treba to zdôrazňovať, pretože za stav verejných financií je plne zodpovedná opozícia. Vyhlásil to vo štvrtok premiér SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii spolu s predsedami koaličných strán.

"V roku 2020 koalícia, v ktorej bol Smer-SD, SNS a Most-Híd, odovzdala verejné financie vo vynikajúcom stave. Potom prišli roky 2020 až 2023, počas ktorých sa vystriedali tri vlády, jedna horšia ako druhá, kde sa bez akejkoľvek kontroly vyhadzovali miliardy na zdravotnícke pomôcky a vakcíny," uviedol Fico.

Významnú časť nákladov vláda podľa neho preniesla na právnické osoby napriek tomu, že prišla aj s vyššou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni 23 %. Pripomenul však, že pri potravinách a liekoch sa sadzba DPH znižuje na úroveň piatich percent. Vládu po schválení konsolidačného balíka podľa Fica čaká rokovanie o štátnom rozpočte na rok 2025.

"Čakajú nás pred schválením rozpočtu dve veľké témy, a to, ako sa postavíme k samosprávam a k cenám energií. Máme pripravený návrh, ako chrániť slovenské domácnosti tak, ako sme to robili aj v minulých rokoch. Verím, že nájdeme spoločné riešenie. Potom začneme rokovať o rozpočte," vysvetlil.

Podľa Šutaja Eštoka je balík sociálne spravodlivý 

Predseda koaličného Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok dodal, že konsolidačný balík je čo najviac sociálne spravodlivý, či už ide o dôchodcov, rodiny s deťmi, alebo ochranu druhého piliera. "Urobíme všetko pre to, aby sme občanov ochránili pred zvyšovaním cien energií, sanovali naše samosprávy," povedal Eštok s tým, že sa uskutoční aj debata v rámci požiadaviek, s ktorými prichádzajú lekári a zdravotné sestry.

Konsolidačný plán podľa predsedu koaličnej SNS Andreja Danka obsahuje sociálne, ale aj investičné rozmery. "Bol som vo vláde iniciátorom, aby sme pozornosť zamerali na príjem z cestovného ruchu, ktorý môže dosiahnuť viac ako desať percent," pripomenul.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy