Zatiahnuté
14°
Bratislava
Stela
3.10.2024
Opozícia reaguje na schválenie konsolidácií. Podľa PS je to začiatok pádu Ficovej vlády
Zdielať na

Opozícia reaguje na schválenie konsolidácií. Podľa PS je to začiatok pádu Ficovej vlády

BRATISLAVA / Schválenie konsolidačných opatrení môže znamenať začiatok pádu Ficovej vlády. Chaotický a nepremyslený balíček sa premietne do všetkých cien a bude mať negatívny vplyv na slovenskú ekonomiku, uviedol vo štvrtok líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Opozičná SaS vyzvala prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi a konsolidačný balík vetoval.

Vláda konsolidačným balíkom podrazila ženy, celiatikov a rodiny

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Holečková (nezaradená) hovorí, že súčasná vláda v dôsledku prijatia konsolidačného balíčka podrazila ženy a celiatikov. Kresťanská únia (KÚ) zas upozornila na to, že bez dlhodobej a efektívnej podpory rodín s deťmi bude slovenská ekonomika zabrzdená.

Holečková navrhovala, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) na menštruačné pomôcky, základné potraviny a suroviny pre celiatikov znížila na päť percent. Poslanci vládnej koalície však jej návrh v rámci konsolidačného balíka nepodporili. "Ženy si nevyberajú, či budú mať menštruáciu, jednoducho ju dostanú. Tak ako každý človek musí jesť, tak aj my ženy musíme každý mesiac riešiť túto situáciu. Rovnako na svoju chorobu nemôžu doplácať ani celiatici. Ak je totiž medzi základnými potravinami chlieb, tak tam patrí napríklad aj bezlepkový chlieb a základné bezlepkové suroviny," uviedla.

KÚ tvrdí, že vláda schválením konsolidačného balíka neodvracia bankrot Slovenska. Naopak, Slovensko bude neatraktívne nielen pre biznis a nové príležitosti, ale predovšetkým bude miestom, kde na rodinách nezáleží. "Nie je mysliteľné, aby takéto zásadné a kľúčové opatrenia, ktoré sa bytostne dotýkajú všetkých občanov, boli prerokovávané v časovom i mentálnom strese a chaose bez toho, aby boli do konsolidačného balíčka implementované rozumné návrhy, ktoré financie reálne skonsolidujú, nie zdevalvujú," podotkla KÚ.

PS Schválenie konsolidačných opatrení môže znamenať začiatok pádu Ficovej vlády

"Sebe zvýšili platy a udelili renty, všetkých ostatných ľudí na Slovensku zaťažili vyššími daňami. Ficova drahota sa dotkne každého, ide o plošný útok na peňaženky občanov," povedal Šimečka. Dodal, že na konsolidačné opatrenia doplatia práve ľudia, ktorí volili predstaviteľov koalície, čo by mohlo zapríčiniť ich pád.

Opozičný poslanec Štefan Kišš (PS) upozornil taktiež na pozmeňovacie návrhy, ktoré boli schválené počas prijímania konsolidačných opatrení. Tie by mali zvyšovať náklady práce na strane zamestnancov aj zamestnávateľov a popri vysokej dani z finančných transakcií mať výrazne negatívny vplyv na ekonomiku Slovenska.

Gröhling vyzvala prezidenta, aby konsolidačný balík vetoval

"Z tohto miesta chceme vyzvať prezidenta Petra Pellegriniho, aby si stál za svojimi predvolebnými sľubmi o lacnejších potravinách a cenách energií a tento konsolidačný balíček vetoval," uviedol Gröhling. Doplnil, že SaS bude zvažovať podanie na Ústavný súd SR, poradiť sa však najprv chcú vo vnútri strany i s opozičnými partnermi.

SaS pripomenula, že schválené konsolidačné opatrenia prinesú najväčšie zdražovanie v histórii. Daň z pridanej hodnoty (DPH) vo výške 23 % podľa Gröhlinga znamená, že zdražie prakticky všetko. Transakčná daň zvýši výdavky firmám o 200 až 300 eur na zamestnanca ročne, sťaží sa aj fungovanie charitám. "Firemná daň sa zvýši na 24 % pre vybrané firmy. To poškodí opäť ľudí, buď firmy zdvihnú zákazníkom ceny alebo to budú hľadať niekde inde. A nakoniec doplatia či už zamestnanci alebo konečný spotrebiteľ. K tomu pridajme zdraženie diaľničných známok, škrtanie rodičovského dôchodku, zníženie bonusu na dieťa," vymenoval Gröhling.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča Slovensko čaká najväčší daňový šok v jeho novodobej histórii. "Okrem transakčnej dane, ktorá bude mať devastačné účinky nielen na firmy, ale aj na neziskové organizácie a charity, pocítia dnešné hlasovanie všetci občania na Slovensku, ktorým zdražejú potraviny, aj všetko ostatné, najviac spomedzi všetkých krajín EÚ," uviedol Viskupič.

Konsolidačné opatrenia podľa Viskupiča zhoršia konkurencieschopnosť Slovenska a pre slovenskú ekonomiku budú devastačné. "Výsledkom bude vysoká inflácia a nízky, možno žiadny, ekonomický rast, viac nezamestnaných, vyššie ceny všetkého, pričom aj pre budúci rok budeme čeliť vysokému deficitu a zásadnému poklesu investícií," varoval Viskupič.

Celú tlačovú besedu SaS o konsolidačnom balíčku si môžete pozrieť tu:

KDH Vláda zvalila všetku konsolidáciu na plecia ľudí a podnikateľov

Vláda nie je schopná znížiť svoje veľké rozpočty na ministerstvách a nie je schopná šetriť na sebe. Všetku konsolidáciu zvalila na plecia ľudí a podnikateľov. Vyhlásilo to vo štvrtok opozičné KDH, o čom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

"Tento návrh na konsolidáciu z dielne vlády nesie výrazné prvky amaterizmu a babráctva. Vláda vo svojej nekompetentnosti pristúpila k najmenej náročnému, ale najhoršiemu riešeniu, a to k zvýšeniu daní. Bohužiaľ, táto konsolidácia sa dotkne všetkých ľudí. Čo je horšie, budú postihnuté transakčnou daňou neziskové spoločnosti, organizácie a inštitúcie, ktoré zastupujú štát a pomáhajú ľuďom v núdzi," uviedlo KDH.

KDH nie je spokojné aj preto, že neboli uplatnené veci, o ktorých poslanci hnutia hovorili v rozprave. Malo im byť sľúbené, že minimálne Slovenská katolícka charita a podobné inštitúcie budú odškodnené za finančné straty spôsobené transakčnou daňou. Hnutie kritizuje aj to, že konsolidačný balík siahol na v minulosti dohodnutý valorizačný príspevok pre zdravotníckych zamestnancov, zdravotné sestry či záchranárov. "Práve preto KDH hlasovalo proti konsolidácii, ako aj proti zákonu o dani z finančných transakcií," uzavrelo hnutie.

Celú tlačovú besedu hnutia KDH o konsolidačnom balíčku si môžete pozrieť tu:

Po prijatí konsolidačných opatrení bude nutná podpora podnikateľov

Po prijatí opatrení v rámci konsolidačného balíčka bude nutné pracovať na podpore slovenského podnikateľského prostredia, a to najmä prostredníctvom znižovania byrokracie, zlepšovania procesov vo verejnej správe, ako aj znižovaním nákladového zaťaženia firiem. Tieto potenciálne nižšie príjmy by mali byť následne kompenzované znižovaním výdavkov vo verejnej správe, uviedol vo štvrtok makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

 "Mnohé z týchto opatrení negatívne vplývajú na konkurencieschopnosť slovenských podnikov. Dochádza k často výraznému navýšeniu nákladov, čo bude oslabovať cenovú výhodu slovenských výrobkov na zahraničných trhoch. Tieto faktory budú negatívne vstupovať aj do rozhodovacieho procesu nových potenciálnych investorov, ktorí budú Slovensko zvažovať ako jednu z možných destinácií podnikania," upozornil analytik.

Predstavené opatrenia podľa neho ďalej spôsobia zvýšenie priemernej inflácie v budúcom roku na päť percent, napriek pôvodnému odhadu odborníkov 3,5 % pred prijatím opatrení. Prognózy vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) sú horšie o pol percentuálneho bodu, pričom v súčasnosti predpokladajú experti rast na úrovni dvoch percent v rokoch 2025 a 2026. "Tieto opatrenia, negatívne zasahujúce podnikateľské prostredie, však môžu mať aj dlhotrvajúcejší efekt a stláčať rast HDP aj na dlhšom časovom horizonte. Tlak na firemné rozpočty bude tiež ovplyvňovať možnosti firiem zvyšovať mzdy, hoci relatívne napnutý trh práce bude stále hrať v prospech zamestnancov," doplnil Horňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy