Zatiahnuté
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Reakcie na demisiu Dolinkovej: Pellegrini sa s ňou chce stretnúť v najbližších dňoch
Zdielať na

Reakcie na demisiu Dolinkovej: Pellegrini sa s ňou chce stretnúť v najbližších dňoch

BRATISLAVA / Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini je pripravený prijať v najbližších dňoch ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD). Chce s ňou hovoriť o dôvodoch jej avizovanej demisie. Plánuje tiež stretnutie so zástupcami lekárov, sestier a záchranárov a riešiť s nimi ich požiadavky. Avizovala to hlava štátu s tým, že následne bude informovať o ďalšom postupe.

Pellegrini, tvrdí, že demisia naznačuje, že zdravotníctvo nie je prioritou vlády

K odstúpeniu Zuzany Dolinkovej sa vyjadril aj prezident Peter Pellegrini, ktorý do prezidentských volieb bol lídrom práve strany Hlas, pod ktorú rezort zdravotníctva spadá. Tvrdí, že demisia Dolinkovej naznačuje, že zdravotníctvo nie je prioritou vlády.

"Zdravotníctvo je jedným z kľúčových sektorov z pohľadu kvality života ľudí, ktorú sa súčasná vláda zaviazala vo svojom programovom vyhlásení zvyšovať. Rozumiem akútnej potrebe konsolidácie verejných financií ako nevyhnutnej dani za hospodárenie predchádzajúcich vlád. Na druhej strane som však presvedčený, že zo štruktúry všeobecných ozdravných opatrení by sa mali črtať zásadné priority vlády. Avizovaná demisia ministerky zdravotníctva a jej oznámené dôvody zatiaľ napovedajú, že zdravotníctvo takouto prioritou nie je," poznamenal prezident Peter Pellegrini.

Dolinková v piatok 4. októbra oznámila podanie demisie. Prezidentovi Slovenskej republiky Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente. Namietala tiež postoj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. Vyčítala mu šírenie mnohých dezinformácií.

Stanovisko Lekárskeho Odborového Združenia

"Odstúpenie pani ministerky Dolinkovej vnímame ako politický krok pre verejnosť. Zároveň tým pani ministerka potvrdila, že konsolidácia na úkor zdravotníckeho personálu ohrozuje funkčnosť zdravotníctva. A v tomto súhlasíme, že po destabilizácii personálu sa ministerstvo zdravotníctva nedá viesť. Treba úprimne povedať, že k práci pani ministerky sa lekári vyjadrili už v júni tohto roka, kde sme verejne povedali, že nemá našu dôveru," uviedol MUDr. Peter Visolajský.

​Toto bol stratený rok a za ten rok sa vôbec nič neudialo. Za Progresívne Slovensko si to myslí poslanec Oscar Dvořák, ktorý zdôraznil, že tá výmena je naozaj v zdravotníctve potrebná a zmena môže ísť podľa jeho slov už iba k lepšiemu.

SNS kritizuje jej vedenie zdravotníctva

SNS berie na vedomie rozhodnutie pani Dolinkovej. Dlhodobo nepredstavila žiadnu víziu pre zdravotníctvo. Opak je pravdou. Pod jej vedením sa prehĺbilo zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas covidu.

Branislav Gröhling: Po odstúpení sme volali od leta

Po odstúpení ministerky sme volali od leta. Tvrdí predseda strany SaS Branislav Gröhling, ktorý zároveň zdôraznil 5 dôvodov, prečo už mala byť ministerka odvolaná.

Oscar ​Dvořák: Výmena je potrebná

Toto bol stratený rok a za ten rok sa vôbec nič neudialo. Za Progresívne Slovensko si to myslí poslanec Oscar Dvořák, ktorý zdôraznil, že tá výmena je naozaj v zdravotníctve potrebná a zmena môže ísť podľa jeho slov už iba k lepšiemu.

K demisii sa na sociálnej sieti vyjadril aj Matovič

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy