Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Prezident prijme Dolinkovej demisiu, až keď bude vidieť adekvátnu náhradu
Zdielať na

Prezident prijme Dolinkovej demisiu, až keď bude vidieť adekvátnu náhradu

BRATISLAVA / Prezident SR Peter Pellegrini prijme demisiu ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), až keď za ňu uvidí adekvátnu náhradu. Hlava štátu to uviedla vo videu na sociálnej sieti. Video je z diskusie televízie TA3, ktorú odvysiela v nedeľu 6. októbra.

Prezident SR Peter Pellegrini prijme demisiu ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD), až keď za ňu uvidí adekvátnu náhradu. Hlava štátu to uviedla vo videu na sociálnej sieti. Video je z diskusie televízie TA3, ktorú odvysiela v nedeľu 6. októbra.

"Nebudem prijímať demisiu pani ministerky okamžite a poverovať nejakého člena vlády, kým sa nenájde jej zástupca, to si rezort zdravotníctva nemôže dovoliť," vyhlásil prezident. Dolinkovej demisiu prijme až potom, ako od premiéra dostane návrh na vymenovanie nového ministra.

​Prezident si podľa svojich slov chce byť o Dolinkovej náhrade istý, že bude schopná pokračovať v začatej práci či v rozbehnutých projektoch a priniesť nové opatrenia, ktoré si zdravotníctvo vyžaduje.

Visolajský: Dolinkovej demisiou sa nič nemení

Avizovanou demisiou ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) sa pre Lekárske odborové združenie (LOZ) nič nemení. Odborári trvajú na zmene spôsobu konsolidácie v zdravotníctve. Šetriť sa podľa nich dá aj spôsobom, ktorý sa nedotkne pacientov či personálu. Pre TASR to vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský.

"Tak, ako sme povedali pred týždňom, ak poslanci v parlamente schvália toto opatrenie a narušia ten stabilizačný systém, ktorý prinášal zdravotníkov a držal zdravotníkov v zdravotníctve, tak začneme so zbieraním regulárnych výpovedí z pracovného pomeru," vyhlásil Visolajský a pripomenul, že lekári výpovede zbierali už v roku 2022 a 2011.

Pri odchode lekárov by nedokázal štát zabezpečiť fungovanie zdravotníctva

Šéf odborárov dodal, že v piatok (4. 10.) mal LOZ vyzbieraných asi 3000 výpovedí z nadčasovej práce. Pri takomto odchode lekárov z nadčasov by štát podľa Visolajského nedokázal fungovanie zdravotníctva zabezpečiť. Predsedovi združenia sa nepáči ani diskutovaná zmena nemocníc na akciové spoločnosti. "Zdravotná starostlivosť je jedným zo základných pilierov štátu, toto nemôže byť biznis," myslí si. Poukázal na to, že občania na Slovensku zdravotníctvo financujú z daní a odvodov.

Visolajský pre TASR uviedol, že v piatok (4. 10.) poslalo LOZ prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu list. Hlavu štátu v ňom žiada, aby schválenú konsolidáciu nepodpísala. Odborári v liste zdôraznili, že si uvedomujú potrebu šetrenia, no tá podľa nich nesmie ísť na úkor zdravotníckeho personálu, čo sa negatívne dotkne aj pacientov. Predstaviteľov LOZ prezident pozval na stretnutie v utorok 8. októbra.

Dolinková v piatok oznámila podanie demisie. Prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Nový minister zdravotníctva je vecou Hlasu-SD

Nový minister zdravotníctva je vecou strany Hlas-SD, ktorej tento post patrí. V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Prezidentovi Petrovi Pellegrinimu navrhne nové meno na šéfa rezortu zdravotníctva po konzultácii s predsedom Hlasu Matúšom Šutajom Eštokom. Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) má podľa Fica podať demisiu v utorok (8. 10.).

Predseda vlády si myslí, že ak by mal post prebrať na krátky čas niektorý z ministrov, mal by to byť minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). "Budem čakať na nomináciu človeka, ktorého predloží Hlas-SD, bude to konzultovať s pánom prezidentom a potom sa pokúsim vyhovieť koaličnému partnerovi na 100 percent," poznamenal Fico.

Zároveň nevidí ani priestor, ani dôvod na to, aby Drucker odchádzal z ministerstva školstva na rezort zdravotníctva. "Je to veľmi skúsený manažér, ktorý ukazuje aj na pozícii ministra školstva, že to má plne pod kontrolou," skonštatoval premiér. Taktiež vylúčil ďalšie zmeny vo vláde, pretože na ne nie je žiaden dôvod. Situáciu s Dolinkovej demisiou podľa Fica vyriešia "s kľudom Angličana". V dôvodoch, ktoré Dolinková na svoj odchod uviedla, sa "džentlmensky nebude hrabať". Zároveň však poukázal na to, že ministerka bola súčasťou rozhodnutia vlády o konsolidácii a hlasovala za ňu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy