Skoro jasno
12°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Nový rokovací poriadok je na obzore. Poslanci diskutujú, ale spokojní nebudú všetci
Zdielať na

Nový rokovací poriadok je na obzore. Poslanci diskutujú, ale spokojní nebudú všetci

BRATISLAVA / Poslanci majú vyše dvojtýždňovú pauzu, no úplné ticho nie je. Zástupcovia koalície a opozície totiž menia rokovací poriadok. Posmelení dvoma nedávnymi roztržkami sa púšťajú do debaty. To, že súčasné znenie nie je dokonalé, vedia všetci. Riešenie však každému nevyhovie.

Dva incidenty, jeden spoločný menovateľ a jeden konkrétny bod rokovacieho poriadku - zákaz vnášania reklám či propagačných materiálov do sály. V jednom prípade to mali byť nálepky, v druhom nápis na tričku - a či do tejto definície spadajú/nespadajú, sa v národnej rade nezhodli.

Problémov je pritom viac

Napríklad, správanie poslancov upravuje jediná strana dokumentu. Zmena príde, to vieme. No aká? Každý má inú predstavu.

"Ak prijmeme nulovú toleranciu, tak bude v pléne platiť, že tam nebudete môcť priniesť nič. A máte ústa a slová, aby ste obhajoval všetky svoje hodnoty," povedal Tibor Gašpar (Smer-SD).

"Urobiť poriadok s nespratnými poslancami, zadefinovať dresscode," hovorí Roman Michelko.

"Ich poslanci - koalície - vrieskali, skákali do reči, a viete, čo robil Žiga teraz v sále?" povedal Jozef Pročko (Slovensko).

"Mne to príde hrozne dehonestujúce a strašne trápne, že tu vychovávate ľudí, či už z koalície alebo aj niektorej strany z opozície," vyjadril sa šéf SaS Branislav Gröhling.

Parlamentná menšina neskrýva obavy

Menšina v parlamente sa obáva, že si vládne strany vytvoria cestu k ďalšiemu osekávaniu diskusie. Pri konsolidačnom balíku prvé čítanie obmedzili na 12 hodín a už zvažujú trvalejšie kroky.

"Som podporovateľom toho, že by sa mala obmedziť rozprava už možno prirodzene. Žijeme v dnešnej dobe, kedy naozaj vidíme, že obštrukciami si naozaj stáva deštrukcia parlamentu," vyhlásil Samuel Migaľ (Hlas-SD).

"Po šiestich hodinách sa začíname točiť v kruhu a už sa len opakujú tie isté argumenty, ktoré zazneli v tých prvých šiestich hodinách," dodal Gašpar.

"Ak chcú takýmto spôsobom mať nastavené dianie v parlamente, tak by to malo byť regulované priamo právnou normou. Ale oni si to pravidlo vytvorili len vlastne svojou praxou," myslí si Lucia Plaváková (PS).

Dohoda sa nebude rodiť ľahko, zatiaľ to na ňu vyzerá iba pri jednej veci

"Keby sa nečítali tieto pozmeňovacie návrhy, tak si myslím, že sa zefektívni práca poslancov a bolo by to rýchlejšie," hovorí Igor Janckulík (KDH).

Debaty prebiehajú, finálne znenie by sme mohli poznať v novembri. A čo viac, po rokovacom poriadku príde na rad toľko avizovaný etický kódex. Po tom všetkom, čo sme v parlamente za tie roky videli, by sa asi hodil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy