Skoro jasno
18°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Maďarsko a zmeny v EÚ: Kritika návrhov voči mieru na Ukrajine
Zdielať na

Maďarsko a zmeny v EÚ: Kritika návrhov voči mieru na Ukrajine

BUDAPEŠŤ/ ŠTRASBURG / "Ukrajina na bojovom poli Rusko neporazí ," tieto slová povedal maďarský premiér Viktor Orbán v Európskom parlamente. Dodal tiež, že súčasný prístup únie nie je úspešný a medzinárodné spoločenstvo by sa malo snažiť donútiť obe strany k rokovaniu o prímerí.

Orbán čelí kritike

Maďarsko má dnes predstaviť priority svojho predsedníctva. Podľa Orbána sa musí únia zmeniť. Zastaviť by sa mala nelegálna migrácia, priemysel by mal byť konkurencie-schopnejší a agrárna politika miernejšia k poľnohospodárom. Jeho príhovor prerušil maďarský opozičný politik, ktorý Orbána obvinil, že sa zapredal Vladimirovi Putinovi. Ochrankári ho následne vyviedli z miestnosti.

Európska komisia reaguje

Predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová, v stredu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpila kriticky na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý krátko predtým predstavil priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Pripomenula, že ešte stále sú v EÚ lídri, ktorí za vojnový stav na Ukrajine neobviňujú agresora, teda Rusko, ale Ukrajincov.

Mier namiesto konfliktu

"Našou prioritou je snaha o prímerie. Sme presvedčení, že túto vojnu nemôžete vyhrať na bojisku. Jednoducho nemôžete. To je náš názor. Takže musíte komunikovať, musíte vyjednávať, musíte chrániť životy. Myslím si, že stratégia, ktorou sa riadime ako Európska únia, nie je dobrá," tvrdí Viktor Orbán.

Podpora Ukrajine

Predsedníčka komisie Leyenová si pomohla paralelou, keď položila otázku, či by títo lídri obvinili z diania v roku 1956 Maďarov, v roku 1968 občanov Československa či v roku 1990 Litovčanov za to, čo sa dialo na podnet Moskvy. Uviedla, že Ukrajinci bojujú za slobodou a je len jedna cesta na dosiahnutie mieru, a to je ďalej pomáhať Ukrajincom ekonomicky, finančne aj vojensky. Upozornila, že minulý týždeň eurokomisia oznámila poskytnutie 35 miliárd eur ako makrofinančnú pôžičku, čo bude splatené z výnosov zo zmrazených ruských aktív. "Budeme stáť pri Ukrajine počas tejto zimy a tak dlho, ako to bude potrebné," dodala Leyenová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy