Skoro jasno
19°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Vláda schválila viac než 1,55 milióna eur na projekty v okresoch Malacky a Pezinok
Zdielať na

Vláda schválila viac než 1,55 milióna eur na projekty v okresoch Malacky a Pezinok

MODRA / Vláda schválila viac ako 1,55 milióna eur na projekty obcí a miest okresov Malacky, Pezinok a iných právnických osôb. Urobila tak v stredu 9. októbra na svojom výjazdovom rokovaní v Modre.

Proces verejného obstarávania

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky má podľa materiálu v spolupráci so Slovenským národným múzeom spustiť proces verejného obstarávania na rekonštrukciu Múzea Ľudovíta Štúra, a to vo výške 2,8 milióna eur. Rovnako má v rámci roku Ľudovíta Štúra 2025 sprístupniť školám počas vzdelávacieho procesu Múzeum Ľudovíta Štúra za zvýhodnených podmienok. Vláda pre Modru vyčlenila 170 000 eur na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre projekt "Obnova miesta postrelenia Ľudovíta Štúra". Ďalších 122 000 eur pôjde pre Modru na vypracovanie štúdie a projektovej dokumentácie pre dobudovanie chodníka na cintoríne k Štúrovmu pomníku a pamätníku.

Exteriérové a interiérové stavebné úpravy

Ministri tiež schválili vyčlenenie 100 000 eur pre Bratislavský samosprávny kraj za účelom exteriérových a interiérových stavebných úprav a výmeny vybavenia a technického zariadenia intervenčného a diagnosticko-rehabilitačného centra na Donnerovej ulici v Bratislave. Ďalších 20 000 eur pre občianske združenie Centrum bezbariérovej komunikácie, ktoré môže peniaze použiť na pokrytie osobných výdavkov na zamestnancov, odmien pre tlmočníkov a materiálno-technické zabezpečenie projektu Online tlmočník.

Športový klub polície Bratislava bude môcť podľa uznesenia vlády rátať so sumou 40 000 eur na nákup automobilu pre biatlonový oddiel ŠKP v rámci podpory a rozvoja mladých talentov biatlonu. Ďalšie schválené prostriedky vo výške 120 000 eur sú určené na projektovú dokumentáciu a dobudovanie kotolne pre budovu Biocentra Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre.

Rozvoj a povedomie o keramike

Za účelom podpory zachovania výroby modranskej keramiky má Ministerstvo kultúry vytvoriť podmienky a prispieť k rozvoju, povedomiu o keramike, prípadne zriadiť Ľudovú školu keramiky. Z výjazdového rokovania vlády bude finančne podporený projekt "Poslední veľkí majstri majoliky", a to sumou 20 000 eur pre občianske združenie Slovenská ľudová majolika. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky má zabezpečiť realizáciu rekonštrukcie a obnovy národnej kultúrnej pamiatky bývalého Evanjelického gymnázia v Modre. Má sa tam vybudovať školiace a vzdelávacie stredisko, vyplýva z materiálu.

Návrh taktiež obsahuje opatrenia a celkovo desať úloh zameraných na podporu vinohradníctva, vinárstva, ovocinárstva a súvisiaceho výskumu a vývoja, cestovného ruchu a voľnočasových aktivít. Realizovať ich budú rezorty pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, životného prostredia, školstva, cestovného ruchu a športu v spolupráci s mestom Modra, Bratislavský samosprávny kraj a akademickou sférou. Materiál reaguje aj na nedávnu povodňovú situáciu. Napríklad Ministerstvo životného prostredia zabezpečí analýzu stavu odtokových kanálov v Bratislavskom samosprávnom kraji, pripraví v spolupráci so samosprávami a štátnym Slovenským vodohospodárskym podnikom harmonogram čistenia a vytvorí finančnú schému z Envirofondu.

Posilnenie regionálnej konkurencieschopnosti

Vláda zároveň navrhuje opatrenia a úlohy zamerané na posilnenie regionálnej konkurencieschopnosti a rozvoj pracovnej sily. Ministerstvo vnútra má preveriť možnosti na zriadenie klientskeho centra Okresného úradu Pezinok. V oblasti športu kabinet navrhuje v spolupráci s primátorom Pezinka podporiť výstavbu hokejovej haly v Pezinku. V oblasti zdravotníctva sa navrhuje vyhlásenie výzvy na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.

"Bude nevyhnutné analyzovať stav siete stredných škôl a optimalizovať sieť škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji  s cieľom zvýšenia potenciálu spolupráce so zamestnávateľmi v duálnom vzdelávaní a vytvárania efektívnejších klastrov škôl, ktoré budú silnejšími partnermi pre firmy a vysoké školy a budú rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na zmeny a výzvy v oblasti stredného školstva," tvrdí vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy