Zatiahnuté
15°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Prezident prijal demisiu Dolinkovej. Vo funkcii ju nahradí Šaško
Zdielať na

Prezident prijal demisiu Dolinkovej. Vo funkcii ju nahradí Šaško

BRATISLAVA / Prezident Peter Pellegrini vo štvrtok 10. októbra v Prezidentskom paláci vymenoval za ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Vo funkcii nahradil Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD).

Nomináciu Šaška oznámil v stredu predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Šaško pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, vláda ho z tejto pozície v stredu odvolala. Do funkcie podľa Šutaja Eštoka prinesie kombináciu strategického myslenia a praktických zručností. 

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po konzultáciách so Šutajom Eštokom podal prezidentovi návrh na vymenovanie Šaška za člena vlády. Dolinková oznámila svoj koniec vo funkcii minulý týždeň. Rozhodnutie odôvodnila tým, že necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Prezident je rád, že rezort zdravotníctva môže pokračovať s novým šéfom

Prezident Peter Pellegrini je rád, že rezort zdravotníctva môže pokračovať s novým ministrom. Zdôraznil, že od avizovania demisie bývalej ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) neuplynul ani týždeň. Hlava štátu to vyhlásila po vymenovaní nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD).

Prezident zdôraznil, že v tejto funkcii sa od vzniku samostatnej SR vystriedalo najviac ministrov. "Aj to svedčí o tom, že ide o nesmierne náročný rezort, pretože sa priamo dotýka zdravia, ako najvyššej hodnoty mnohých ľudí na Slovensku," vyhlásil prezident. Dodal, že na kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť musia mať ľudia nárok v každej časti Slovenska. Silný štát sa podľa neho musí dokázať o občanov postarať.

V rezorte dominuje nespokojnosť zdravotníkov

Pellegrini na nového ministra zdravotníctva apeloval, aby nezabudol, že výsledkom jeho misie vo funkcii je čo najviac zdravých ľudí a aby chorí dostali čo najlepšiu starostlivosť. Pripomenul, že v rezorte zdravotníctva aktuálne dominuje téma nespokojnosti zdravotníkov s dosahmi konsolidácie verejných financií a hrozia nátlakové akcie. Povinnosťou ministra je podľa prezidenta urobiť všetko preto, aby sa obeťou sporu nestal pacient.

Hlava štátu verí, že minister v snahe situáciu v rezorte stabilizovať pocíti podporu predsedu vlády SR Roberta Fica a ministra financií SR Ladislava Kamenického (obaja Smer-SD). "Želám vám veľa energie, trpezlivosti a nevyhnutnej autonómnosti pri vašom rozhodovaní, nech sa vám darí presadzovať všetky vaše plány, hľadať spoločnú reč a východiská so všetkými zložkami zdravotníckeho systému. Obklopte sa, prosím, ľuďmi, ktorí budú rešpektovanými autoritami vo svojich oblastiach, aby sme ľudí na Slovensku liečili v súlade s modernými vedeckými poznatkami," vyhlásil prezident. Verí, že Šaško bude vo svojej funkcii úspešný.

Pellegrini exministerke Dolinkovej poďakoval za jej prácu v rezorte. Vyhlásil, že témy, ktorými sa ministerka zaoberala, boli zložité. Rezort zdravotníctva bol podľa neho poznačený nezvládnutím riadenia pandémie ochorenia COVID-19. Ocenil, že Dolinková venovala svoj čas aj dlhodobým rozvojovým projektom. "Som presvedčený, že ste sa snažili spraviť všetko, čo bolo vo vašich silách," myslí si Pellegrini.

Šaško chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi a hľadať kompromis

Novovymenovaný minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi s cieľom hľadať kompromis pri návrhu konsolidačných opatrení. Uviedol to po svojom štvrtkovom vymenovaní do funkcie v Prezidentskom paláci. "Považujem za kľúčové, aby som zabezpečil, aby zdravotníci ostali v systéme, preto okamžite v úzkej komunikácii so všetkými relevantnými hráčmi komôr a asociácií vstúpim do rokovaní tak, aby sme našli kompromis medzi legitímnymi požiadavkami zdravotníkov na jednej strane a potrebou ozdravenia verejných financií, pod ktorú sa dvojnásobne podpisujem," vyhlásil Šaško.

Jeho hlavným cieľom je, aby sa o pacienta mal kto starať a aby bolo zdravotníctvo službou pre ľudí, nie "biznisom pre vyvolených". "Toto je základná filozofia, ktorej sa budem držať. Kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť musí byť prístupná pre všetkých," povedal. Avizoval tiež, že sa chce veľmi intenzívne venovať otázke prevencie.

Chce sa venovať financiám v rezorte

Nový šéf rezortu má zámer veľmi dôkladne sa venovať finančným tokom v sektore. "Budem dôkladne monitorovať a odstraňovať všetky diery, cez ktoré nám tieto zdroje častokrát unikajú," uviedol. Ako sám uviedol, najviac mu "červená kontrolka bliká" pri zdravotných poisťovniach. Avizoval, že sa spoločne s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pozorne pozrú na spôsoby, akými poisťovne spravujú peniaze občanov.

Šaško považuje za dôležité, aby boli jeho rozhodnutia robené na základe dát, vedeckých faktov a na princípoch modernej medicíny. Chce sa preto obklopiť rešpektovanými expertmi z medicínskej oblasti. "Budem odmietať to, čo sa stáva čoraz viac populárnejšie, a to návrat k nejakému tmárstvu alebo šarlatánstvu, alebo odmietaniu všeobecného pokroku medicíny," vyhlásil minister.

Zároveň deklaroval, že bude od prvého dňa pracovať na všetkých rozbehnutých projektoch. Poďakoval tiež kolegom z Hlasu-SD za prejavenie jednohlasnej dôvery pri jeho nominácii. Rovnako sa za prejavenie dôvery poďakoval premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Líder Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok verí, že nový minister bude pokračovať v začatých projektoch a prinesie riešenia pre zlepšenie podmienok zdravotníkov a kvalitnejšiu starostlivosť pre pacientov. Vyzdvihol tiež, že ide o skúseného manažéra a odborníka.

Vyjadrenie Kamila Šaška, novozvoleného ministra zdravotníctva si môžete pozrieť tu:

Dolinková sa poďakovala za dôveru a príležitosť viesť rezort zdravotníctva 

Bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa poďakovala za dôveru a príležitosť viesť rezort zdravotníctva. Svojmu nástupcovi Kamilovi Šaškovi (Hlas-SD) zapriala úspešnú misiu pri napĺňaní jeho vízie. "Počas svojho pôsobenia som sa vždy snažila prinášať transparentné riešenia a dennodenne som bojovala za lepšie zdravotníctvo na Slovensku. Malými krokmi som pracovala na tom, aby sa zdravotníctvo postavilo na nohy a začalo sa približovať úrovni 21. storočia," poznamenala.

Dolinková zároveň poďakovala svojim kolegom z rezortu, zdravotníkom aj všetkým, ktorí prispievajú k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. "Slovenskému zdravotníctvu želám predovšetkým veľa spokojných pacientov, profesionálnych odborníkov, kvalitné zdravotnícke zariadenia, dostupné lieky a najmä stabilitu, predvídateľnosť, silnú podporu a napredovanie," dodala.

Hnutiu Slovensko prekáža neskúsenosť Šaška

Hnutie Slovensko opakovane kritizovalo novovymenovaného ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Okrem rodinných väzieb na podnikateľov v zdravotníctve, ktorí sú podľa poslancov hnutia "košickou smeráckou zdravotníckou chobotnicou", mu prekážajú aj nedostatočné skúsenosti s rezortom. Predstavitelia hnutia o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii. "Bude trvať týždne, mesiace, kým sa tento človek zorientuje v tej zložitej problematike. Môže byť akýkoľvek výborný manažér," vyhlásil exminister zdravotníctva a poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Poslanec však dúfa, že sa Šaško vo funkcii vysporiada so splnomocnencom vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petrom Kotlárom a vláde navrhne jeho odvolanie z funkcie. Chce tiež veriť, že nový minister zastaví finančné toky pre biznisové skupiny v zdravotníctve. Poslanec Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ) exministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) kritizoval za zrušenie čakacích lehôt pre onkologických pacientov, zrušenie výstavby nemocnice na bratislavských Rázsochách aj za neriešenie poplatkov v ambulanciách. Dolinková je podľa Šipoša spoluzodpovedná aj za konsolidáciu, ktorá sa dotkne zdravotníctva.

SaS: Minister zdravotníctva musí mať za sebou premiéra

Človek vo funkcii ministra zdravotníctva by mal dokázať, že má za sebou podporu predsedu vlády. Zatiaľ sa však nejaví, že by bolo zdravotníctvo premiérskou témou. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Tomáš Szalay v reakcii na vymenovanie nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD). Doplnil, že verejnosť nevie nič o jeho vízii pre rezort.

"Minister zdravotníctva musí mať tú vlastnosť, že dokáže mať za svojím chrbtom predsedu vlády, že zdravotníctvo bude premiérska téma. Zatiaľ sa to, žiaľ, nejaví tak, že by zdravotníctvo bolo premiérskou témou. Stále cítim, že je napätie medzi stranami vládnej koalície, že Smer, Hlas a SNS nie sú na jednej lodi a nie sú na jednej vlnovej dĺžke. A o to ťažšie to nový minister zdravotníctva bude mať," uviedol Szalay na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Poslanec je rád, že došlo k rýchlej výmene na poste šéfa rezortu zdravotníctva. Nový minister však musí mať podľa neho dostatočnú autoritu a podporu v sektore. No o Šaškovi sa v zdravotníctve nič nevie. "Nepoznáme jeho názory, víziu, ciele," povedal s tým, že venovať sa zdravotníctvu len ako ďalšiemu manažérskemu projektu nie je také jednoduché. Nový minister by sa tiež podľa neho mal vedieť postaviť dezinformátorom. "Ale už teraz cítime, že keď sa premiér postavil na stranu Petra Kotlára (splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19, pozn. TASR), bude to mať Šaško veľmi ťažké," dodal.

Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) uviedla, že v SaS sú pripravení podporovať dobré návrhy, požiadali už o stretnutie s ministrom. "Mrzí ma, že v jeho prejave som nepočula, že bude mať snahu zvrátiť prijatý konsolidačný balíček," povedala o Šaškovi. Pripomenula, že zdravotníctvo príde v dôsledku balíčka o 30 miliónov eur. Ocenila, že nový minister sa chce pozrieť na zdravotné poisťovne. Šaško prišiel o rok času a bude to mať podľa Bittó Cigánikovej veľmi ťažké, keď sa len teraz začne zoznamovať s ľuďmi a prácou v rezorte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy