Zatiahnuté
18°
Bratislava
Koloman
13.10.2024
Za ľudí podáva podnet na Radu pre mediálne služby. Politické diskusie sú podľa strany neobjektívne
Zdielať na

Za ľudí podáva podnet na Radu pre mediálne služby. Politické diskusie sú podľa strany neobjektívne

Archívne video Archívna reportáž

Slovensko IT končí. Raši viní Remišovú, tá tvrdí, že minister klame

BRATISLAVA / Politické diskusie sú podľa strany Za ľudí nevyvážené a neobjektívne. Má tiež podozrenie, že dochádza k porušovaniu zákona o mediálnych službách. Podáva preto podnet na Radu pre mediálne služby.

Kritizuje, že parlamentný klub, ktorého je strana súčasťou, je druhým najsilnejším opozičným klubom, avšak politici z neho sú v diskusiách zastúpení minimálne. Podotkla, že tak nevedia reagovať na "zavádzajúce" vyjadrenia predstaviteľov koalície, pričom úlohu oponenta neplní podľa strany ani moderátor diskusie.

"Parlamentný klub Slovensko, Za ľudí, KÚ je druhý najsilnejší opozičný klub, no politici z tohto klubu sú v politických diskusiách zastúpení len minimálne a v zjavnom nepomere k výsledkom volieb. Zároveň v diskusných reláciách často a bez oponenta zaznievajú zavádzajúce vyjadrenia predstaviteľov koalície na politikov z klubu bez toho, aby sa mohli efektívne brániť a úlohu oponenta neplní ani moderátor diskusie. V klube Slovensko, Za ľudí, KÚ sú zastúpení až štyria ministri predchádzajúcej vlády a je absolútne neprijateľné, že ani v diskusiách, týkajúcich sa ich portfólia, nie sú do diskusií pozývaní, alebo ich vyjadrenia nie sú zohľadnené," uviedla strana.

Povinnosť názorovej plurality

Pripomenula, že podľa zákona o mediálnych službách je vysielateľ povinný zabezpečiť všestrannosť informácií, názorovú pluralitu, objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a programov aktuálnej publicistiky.

Strana tvrdí, že vládni predstavitelia sa diskusií s politikmi klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ vyhýbajú, prípadne sa odmietajú diskusie zúčastniť s cieľom vyhnúť sa prezentácii faktov o ich vládnutí.

"Tento zámer potvrdzujú viaceré výroky vládnych predstaviteľov a poslancov koalície, ktorí sa ani netajili úmyslom vytlačiť legitímne zvolené politické subjekty z mediálneho a verejného priestoru, čo je v hrubom rozpore so základnými zásadami demokracie," uviedla.

Vedomé zasahovanie do obsahu je neakceptovateľné

Namieta, že nemožno akceptovať stav, keď si vysielateľ nechá vedome zasahovať do obsahu ním poskytovanej obsahovej služby.

"Nie je možné, aby si vládni politici vyberali takých oponentov, ktorí sa im hodia, alebo ktorí nemajú dosť informácií o danej oblasti. Ako chcú televízie zabezpečiť objektivitu, keď v priamom prenose nechajú bezbreho klamať politikov vládnej koalície bez oponentúry a bez objektívnych faktov? Takáto situácia sa začína podobať na spôsoby počas komunistickej totality, kde si vládna garnitúra vyberala, s kým bude diskutovať a s kým nie. V demokracii sú takéto spôsoby absolútne neprijateľné," vyhlásila predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy