Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Prezident podpísal konsolidačný balík. Minister vyrokoval aj vyššie platy zdravotníkov
Zdielať na

Prezident podpísal konsolidačný balík. Minister vyrokoval aj vyššie platy zdravotníkov

Archívne video

BRATISLAVA / Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.

Vyrokoval sa dodatočný balík pre rast platov zdravotníkov

Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, keďže bola splnená podmienka na kompromisné riešenie pre zdravotníkov. "Predloženie návrhu kompromisu v otázke platov zdravotníkov zo strany vlády bolo aj mojou podmienkou, aby som podpísal konsolidačný zákon. Táto podmienka dnes pre mňa bola splnená, a preto som sa rozhodol, že o malú chvíľku po tomto stretnutí konsolidačný balíček, teda zákon z dielne vlády, podpíšem," vyhlásil prezident.

Balík sa podľa neho podarilo vyrokovať po intenzívnych rokovaniach s ministerstvom financií a po politických rozhovoroch v celej vládnej koalícii. Návrh kompromisu vracia podľa Pellegriniho rast platov sestier a záchranárov do času pred schválením konsolidačného zákona. "V prípade sestier a záchranárov by prijatím tohto kompromisu skončil akýkoľvek dôvod na znepokojenie slovenského pacienta ich odchodmi," dodal. "Osobne neverím, že by rozdiel medzi odborármi požadovanou a vládou ponúkanou sumou v raste platov lekárov mohol byť dôvodom na to, aby lekári ďalej prípadnými nátlakovými akciami znepokojovali slovenských pacientov a brali si ich ďalej za svojich rukojemníkov," zdôraznil prezident.

Miezd sestier sa konsolidácia dotknúť nemá

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) ponúka sestrám a záchranárom rovnaké podmienky rastu miezd ako pred konsolidáciou, lekárom by mali platy narásť z pôvodných troch percent o 6,4 percenta. Informoval o tom po piatkovom stretnutí s prezidentom SR Petrom Pellegrinim. Verí, že zástupcovia zdravotníkov podmienky prijmú a ukončia svoje nátlakové akcie. Pellegrini pripomenul, že v časoch náročnej konsolidácie nemajú záruku rastu platov mnohé iné profesie na Slovensku, "ktoré zarábajú podstatne menej ako dnes v priemere zarábajú slovenskí lekári".

"Ide o dodatočný balík mzdových prostriedkov vo výške presahujúcich 100 miliónov eur a zároveň vopred hovorím, že táto suma je konečná a už ju nie je možné prekročiť, pretože už takto extrémnym spôsobom zasahuje do deficitu budúcoročného štátneho rozpočtu v rámci tohto balíka," vyhlásil minister. Priblížil, že lekárom by tak mali platy v priemere narásť o asi 163 eur mesačne, pričom ich požiadavka bola o 252 eur.

Súčasťou kompromisu má byť podľa jeho slov aj záväzok, že v horizonte dvoch rokov sa podmienky rastu platov vrátia na predkonsolidačnú úroveň, tak ako bolo dohodnuté v memorande uzavretom medzi lekármi a vládou. "Diskusia je o tom, akým dynamickým tempom majú tieto platy naďalej rásť a ja plne súhlasím s Lekárskym odborovým združením, že najpodstatnejšia pre stabilizáciu situácie je jasná a transparentná vízia a som preto spokojný, že súčasťou mojej ponuky na kompromis je jasný záväzok, že na horizonte dvoch rokov podmienky rastu platov vrátime na predkonsolidačnú úroveň," uviedol.

Prezident podpíše aj zákon o transakčnej dani, vláda má zvážiť jej úpravu

Prezident SR Peter Pellegrini sa rozhodol podpísať zákon o novej transakčnej dani, ktorú považuje za nevyhnutnú súčasť konsolidačných opatrení. Zároveň však vyzval vládu, aby do apríla budúceho roka, kedy sa začne platiť, zvážila úpravu prípadných nezamýšľaných negatívnych dôsledkov tejto dane. "Rešpektujem zodpovednosť vlády za toto opatrenie, no napriek tomu ju v tejto oblasti chcem vyzvať na ďalšie kroky. Transakčná daň je viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami tejto dane," vyhlásil v piatok Pellegrini.

Otázkou je podľa neho napríklad to, či transakčnú daň majú platiť aj charitatívneho mimovládne organizácie, či je správne, aby ju platili všetky obchodné spoločnosti pri posielaní mzdy zamestnancom, prípadne keď presúvajú cez svoj účet prostriedky niekoho iného pri nútenom výkone rozhodnutí. "Preto verím, že vláda prostredníctvom novely, ktorú už pripravuje, urobí všetko pre to, aby do 1. apríla odstránila nezamýšľané dôsledky zavedenia tejto novej dane na celú našu spoločnosť, čo mohlo byť spôsobené aj jej prijímaním v skrátenom legislatívnom konaní bez náležitých analýz celkových dopadov na všetky časti slovenskej ekonomiky a slovenského hospodárstva," doplnil Pellegrini.

K situácii sa vyjadril aj predseda LOZ

Lekárske odborové združenie podľa predsedu Petra Visolajského dlhodobo žiada od vlády, aby riešila kolabujúce slovenské zdravotníctvo. "Je smutné, že vlády konajú len pod tlakom lekárskych výpovedí. Vyjadrujeme ľútosť nad rozhodnutím politikov rozdeliť zdravotníkov a porušiť dohodu medzi lekármi a vládou, ktoré podpísalo LOZ a vláda SR v roku 2022. Táto dohoda konečne začala zlepšovať zlú personálnu situáciu v nemocniciach," uviedol vo vyhlásení. 

​Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zákon o dani z finančných transakcií začiatkom októbra. Návrh prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní spoločne s ostatnými opatreniami konsolidačného balíka. Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie, pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné, na úrovni 0,8 %. Pre rozpočet by mala zabezpečiť okolo 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže sa začne platiť až od apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy