Polojasno
10°
Bratislava
Vendelín
20.10.2024
Voľná stolička predsedu parlamentu robí stále koaličným partnerom vrásky
Zdielať na

Voľná stolička predsedu parlamentu robí stále koaličným partnerom vrásky

BRATISLAVA / Stolička predsedu parlamentu je stále dôvodom na nezhodu koalície. Matúš Šutaj Eštók si chce domácu úlohu urobiť do 72 dní. Toto ale nepredpokladá premiér Robert Fico a už to podmieňuje krvou podpísanou dohodou koalície. A pre Andreja Danka táto téma už nie je téma. Opozícia ich za to zasa kritizuje.

"Urobím všetko preto, aby sme do konca roka mali riadne obsadenú pozíciu predsedu parlamentu," povedal Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra. "Myslím si, že ani voľba nebude v krátkom čase, lebo nie je dohoda na predsedovi národnej rady," povedal premiér Robert Fico. "Voľba predsedu národnej rady nie je téma," uviedol Andrej Danko, podpredseda NR SR.

Nastal útlm po dlhých výmenách názorov

Funkcia predsedu parlamentu nie je riadne obsadená už viac ako pol roka. Po viacerých výmenách názorov predsedov strán Hlas a SNS, teraz nastáva zdanlivý útlm. A premiér tvrdí, že je to vec týchto dvoch strán a on do toho nevstupuje. Má ale svoju podmienku. "Národnú radu bude riadiť Peter Žiga. A odporučím poslaneckému klubu Smer nezúčastniť sa žiadnej voľby, ak by bol aj navrhnutý predseda, pokiaľ nebude krvou podpísaná dohoda," poznamenal Fico. "My budeme na koaličnej rade sa baviť s partnermi tak, aby mi povedal aj pán Fico aj pán Danko, za koho sú ochotní sa tou krvou podpísať," priblížil Šutaj Eštok. "Dohoda Eštoka, Fica a mňa je, že rešpektujeme Žigu a nebudeme ľudí zaťažovať niečím, čo sa nezhodneme," dodal Danko. 

Hlas trvá na svojom kandidátovi 

V diskusnej relácii STVR ale predseda SNS naznačil, že ak by sa vedeli baviť o zmene koaličnej zmluvy, bola by to iná situácia. Hlas ale trvá na tom, že to musí byť ich kandidát. "Ja určite nebudem otvárať koaličnú dohodu. Ak pán Danko takúto potrebu má, nech ju prosím vznesie na koaličnej rade," poznamenal Šutaj Eštok. 

Opozícia kritizuje nezhody

Opozícia ale prezrádza, aké meno sa aktuálne v tejto súvislosti šíri najviac. "Pošepkáva sa to, že pán Eštok teraz neposlúcha pána Fica, tak ten ho odstráni smerom do Národnej rady, a že bude z neho predseda Národnej rady," povedal Branislav Gröhling, predseda strany SaS. "Naozaj figuruje tam najviac teraz Šutaj Eštok," povedal Milan Majerský, predseda strany KDH.

Či by post predsedu parlamentu minister Matúš Šutaj Eštok prijal opäť definitívne nevylúčil. Argumentoval ale tým, že na ministerstve vnútra má obrovskú zodpovednosť. "Mám tam množstvo agendy, ktorú chcem urobiť. Mám ďalšie úlohy, ktoré vyriešiť chcem," priblížil Šutaj Eštok. "Naozaj teraz pôsobia ako zlepenec, keď sa nevedia dohodnúť na jednom predsedovi národnej rady," poznamenal Majerský. "Čisto iba zdražujú všetko a popri tom sa tu nevedia dohodnúť na jednej z tých najvyšších ústavných funkcii," uviedol Gröhling. "My nechceme nič iné, iba aby sa dodržiavali platné dohody," ubezpečil Šutaj Eštok. "Verím, že pán Šutaj Eštok nemieni ujsť dokonca na iný úrad, čo počúvam," dodal Danko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy