Jasno
10°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Minister vnútra oznámil založenie vyšetrovacieho tímu na prešetrenie riadenia pandémie
Zdielať na

Minister vnútra oznámil založenie vyšetrovacieho tímu na prešetrenie riadenia pandémie

BRATISLAVA / Na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vznikne vyšetrovací tím, ktorý by mal prešetriť reakciu štátu na pandémiu ochorenia COVID-19. Vyšetrovací tím Covid vznikne na protikorupčnej jednotke ÚBOK. Prebrať by mal už začaté trestné konania. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informovali minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

​Odberové miesta boli údajne netransparentné

Tím by sa mal podľa ministra venovať najmä štyrom okruhom vyšetrovania. Prvým by malo byť prideľovanie verejných zdrojov na zriadenie mobilných odberových miest. Podľa ministra bolo netransparentné a k štátnym príspevkom sa dostali najmä ľudia blízki k osobám, ktoré peniaze prideľovali. "Tu sa počas obdobia pandémie tieto zákazky na jedno testovacie miesto, ktoré, veľmi dobre viete, že bolo financované niekde na úrovni 30-tisíc eur mesačne, prideľovali podľa všetkého bez akýchkoľvek kritérií. Úlohou tohto vyšetrovacieho tímu bude preveriť toto prideľovanie finančných prostriedkov z daní nás všetkých," vyhlásil minister.

Chce prešetriť 20-tisíc úmrtí 

Policajný tím by sa mal zaoberať aj preskúmaním podľa ministra predražených nákupov zdravotníckeho materiálu. Šutaj Eštok si myslí, že verejná kontrola a transparentné súťaženie dodávateľov počas vyhláseného núdzového stavu neexistovali. Ako minister uviedol, tím by mal preveriť aj nákup vakcín. V spojitosti s tým spomenul šéf rezortu vnútra nákup očkovacích látok Sputnik V z Ruskej federácie či nevyužité dávky vakcín. "Štvrtým, a z môjho pohľadu najviac kľúčovým bodom, ktorý bude musieť tento vyšetrovací tím prešetriť, je 20-tisíc mŕtvych," dodal Šutaj Eštok s tým, že ich rodinám je potrebné dať odpovede na to, kto politicky a trestnoprávne môže za smrť ich blízkych.

Kotlár priamo pôsobiť v tíme nebude

Policajný prezident odôvodnil vznik vyšetrovacieho tímu množstvom úkonov, ktoré treba vykonať v už začatých konaniach. "To vyšetrovanie sa začalo ešte minulého roku, začala ho generálna prokuratúra. Národná kriminálna agentúra sa v tomto roku pripojila v inej oblasti. Teraz bolo rozhodnuté, že to musíme rozšíriť," vyhlásil Solák a dodal, že vyšetrovanie sa nezačalo nedávno a proces "dlhodobo beží". Minister vnútra očakáva, že iné inštitúcie budú s políciou spolupracovať, podľa neho by tak mal urobiť aj splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Z vyjadrenia ministra však vyplýva, že v tíme priamo pôsobiť nebude.

SNS ocenila rozhodnutie založiť vyšetrovací tím

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) ocenila rozhodnutie založiť vyšetrovací tím na prešetrenie reakcie štátu na pandémiu ochorenia COVID-19 a poďakovala sa ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD), ktorý o vzniku tímu informoval na pondelkovej tlačovej konferencii. Strane je zároveň ľúto, že sa tak nestalo skôr. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

"Veríme, že tento špecializovaný tím sa zameria na veci v spolupráci s novým ministrom zdravotníctva a ministerkou Denisou Sakovou (Hlas-SD). Dúfame, že dodajú verejnosti reálne výsledky o tom, kto a ako v období 2020 - 2022 na COVID-19 zarábal," uviedla Škopcová. Zdôraznila, že vznik tímu dlhodobo požadoval aj splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Strana verí, že ľudia, ktorí na pandémii zarábali, neujdú pred zodpovednosťou.

Podľa SNS je dôležité, aby Správa štátnych hmotných rezerv SR zanalyzovala nákupy počas pandémie. Ministerstvo zdravotníctva by podľa strany malo urobiť analýzu očkovania vrátane spotreby materiálu.    

Celú tlačovú besedu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy