Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Na druhý stupeň VŠ chce do zahraničia odísť až 42 % študentov
Zdielať na

Na druhý stupeň VŠ chce do zahraničia odísť až 42 % študentov

SLOVENSKO / Až 42 % respondentov chce po prvom stupni štúdia na slovenskej vysokej škole (VŠ) doštudovať v zahraničí. Vyplýva to z kvantitatívneho prieskumu, ktorý realizovalo občianske združenie Therapolis v spolupráci s agentúrou Focus. Na pondelkovej tlačovej konferencii o výsledkoch prieskumu informovala zakladateľka združenia Renáta Hall.

"Najčastejšími dôvodmi na odchod boli odporúčania známych, ktorí mali skúsenosť so slovenskými vysokými školami, nasleduje úroveň kvality vysokých škôl na Slovensku a nabádanie rodičov a známych," priblížila Hall. Najväčšia skupina študentov odchádza na vysoké školy do Českej republiky, Maďarska a Veľkej Británie. V odchode podporovala respondentov aj úroveň záujmu politikov o potreby mladých, ako aj fungovanie štátnych inštitúcií.

Tí, čo chcú zostať, chcú rozvíjať Slovensko 

Podľa Hall je dobrou správou, že až 58 % respondentov chce zostať, pretože chcú rozvíjať Slovensko. Viac ako tretina preferuje slovenské vysoké školy, lebo chce pokračovať v mimoškolských aktivitách. Pre veľkú časť zostávajúcich aj odchádzajúcich ľudí bola dôležitá možnosť uplatniť sa na trhu práce. "Dobrou správou tiež je, že len 15 percent respondentov vôbec nechce uvažovať o výbere vysokej školy na Slovensku," doplnila.

"Vysoké školy by sa mali snažiť o častejšiu interakciu so stredoškolákmi a ich učiteľmi či poradcami, ako aj o zatraktívnenie štúdia cez zavádzanie nových programov a inovatívnych foriem výučby," odporučila Hall.

Školy by mali podporiť nedostatkové odbory 

Hall podotkla, že štát by mal školy podporiť a dlhodobo budovať záujem o nedostatkové odbory. "Mal by zaviesť nástroje na udržanie alebo pritiahnutie študentov druhého stupňa, viac orientovať svoje politiky na potreby mladých a zlepšiť svoje fungovanie," uzatvorila. Prieskum bol realizovaný v mesiacoch jún a júl na reprezentatívnej vzorke 505 ľudí. K základnej vzorke bolo pridaných 99 respondentov preferujúcich zahraničie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy