Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
V konsolidačnom balíku pravdepodobne pribudnú ďalšie zmeny: Koho sa budú týkať?
Zdielať na

V konsolidačnom balíku pravdepodobne pribudnú ďalšie zmeny: Koho sa budú týkať?

BRATISLAVA / Na konsolidačných zákonoch ešte ani neuschol podpis prezidenta a už sa hovorí o zmenách, ktoré by mali nasledovať. Vláda schválila vyššie platy zdravotníkov a v zákulisí prebiehajú diskusie o bez-lepkových potravinách, či transakčnej dani. A to všetko len deň pred začiatkom októbrovej schôdze Národnej rady.

Prezident dvakrát podpísal, no dvakrát s odkazom, že zákony nie sú uzavreté. O konsolidácii tento rok ešte budeme počuť. Vieme o troch pripravovaných zmenách. Na vláde je zatiaľ vyrokovaná iba výhodnejšia valorizácia platov pre zdravotníkov. Zvyšné dve - teda znížená DPH na bezlepkové potraviny a úprava podmienok pri transakčnej dani - síce sú v pláne, no podľa našich informácií zatiaľ v koalícii neexistuje konkrétna dohoda.

"Ak je niečo pragmatické, logické a dôležité, bolo by veľmi zlé, ak by na to vládna koalícia nereagovala, " hovorí Ján Richter zo Smeru-SD.

"Nedá sa to pomenovať inak ako chaos, " vyjadril sa k situácii Štefan Kišš z Progresívneho Slovenska.

Ten možno ešte zmohutnie zajtra. Lekári nie sú spokojní s tým, ako im vláda okresala nárast miezd, odbory avizujú tlačovku s predstavením ďalších krokov. Kamil Šaško sa tak zdravotníkom v predvečer rozhodnutia prihovoril.

"Prosím, majte na mysli, okrem svojich požiadaviek, aj slovenského pacienta, ktorý si nezaslúži, aby sa stal obeťou akýchkoľvek sporov, " minister zdravotníctva a poslanec Hlasu, Kamil Šaško. 

​ Znížená DPH pre celiatikov

O pomoci celiatikom sa hovorí už dlhšie. Ministerstvo zdravotníctva poslalo zoznam 17 bezlepkových potravín, ktoré 5-percentnú sadzbu dostali. Podľa našich zdrojov na rezortoch financií a pôdohospodárstva však ide o jeho samostatnú iniciatívu a nie sú oboznámení s podrobnosťami. Koalícia tým pádom ďalej rokuje o možnostiach, riešenie pravdepodobne príde až budúci rok.

No a nakoniec ekonomicky zrejme najkontroverznejšia téma. Odvod z finančných transakcií pre právnické osoby sa mení na podnet hlavy štátu.

"Daň sa má začať platiť až od 1. apríla budúceho roku, čo je dostatok priestoru na vyriešenie viacerých stále otvorených otázok, " vyjadril sa k otázke Peter Pellegrini.

A v týchto dňoch sa už chodbami národnej rady šíri hlavná myšlienka úpravy - oslobodiť od nej humanitárne, verejnoprospešné mimovládky. Ako ich bude koalícia definovať známe nie je.

"Na to je tam ten čas a priestor, aby sa toto všetko dočistilo a nastavilo tak, aby bol splnený cieľ konsolidačného balíčka, ale aby to úplne nezmyselne nechytalo ľudí, " Tomáš Drucker z Hlasu-SD.

Všetky tieto body skôr či neskôr budú musieť prejsť parlamentom. Zatiaľ však ani koaliční poslanci netušia, či sa tak stane už na októbrovej schôdzi. Tieto prázdne miesta poslanci zaplnia už zajtra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy