Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Poslanci okolo Rudolfa Huliaka sa rozhodli odísť z poslaneckého klubu
Zdielať na

Poslanci okolo Rudolfa Huliaka sa rozhodli odísť z poslaneckého klubu

BRATISLAVA / Poslanci Rudolf Huliak, Pavol Ľupták a Ivan Ševčík odchádzajú z klubu SNS. Podľa slov Rudolfa Haulíka však naďalej budú podporovať vládu Roberta Fica. Andrej Danko a jeho SNS tým pádom prichádzajú o poslanecký klub v parlamente.

​Rozprávali sme sa aj s niektorými z SNS, ktorí teda boli tým celkom prekvapení a šokovaní. 

"Samozrejme sme súčasťou, pevnou súčasťou koalície, pevnou súčasťou podpory vlády aj programového vyhlásenia a hlavne dodržiavame koaličnú zmluvu," vyjadril sa Rudolf Huliak k svojmu ďalšiemu fungovaniu vo vláde.

"Určite, pán predseda Eštok a pán predseda Fico nájdu spôsob komunikácie s nami ako s národnou koalíciou, aby zabezpečili plynulé priebehy schôdze, " 

V Slovenskej národnej strane to pravdepodobne vyvolalo celkom šok, keďže dvaja poslanci, konkrétne Dagmar Kramplová a Milana Garaj, sami veľmi nevedeli, čo sa bude diať ďalej, avšak podľa ich slov už majú náhradu za odchádzajúcich poslancov a že sa poslanecký klub nerozpadne.

Avšak počet členov poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany klesne z desiatich na sedem, a to znamená, že klub ako taký zanikne, keďže potrebuje minimálne osem členov na to, aby teda mohol fungovať v parlamente. Podľa ich slov bol odchod Rudolfa Huliaka neočakávaný, keďže v klube nepociťovali žiadne trenie. Okrem iného vyjadrili podporu aj Petrovi Kotlárovi. 

Andrej Danko sa zatiaľ k odchodu troch poslancov nevyjadroval.

K celej situácii sa vyjadrila Martina Holečková

V súvislosti s vystúpením Rudolfa Huliaka a ďalších poslancov za stranu Národná koalícia poukazuje na to, že strana Hlas pred voľbami hovorila, že nikdy nebude sedieť vo vláde so takou stranou, ktorá chce vystúpenie z EÚ a NATO. Holečková upozorňuje, že dnes sa štvrtou koaličnou stranou de facto stala Národná koalícia Rudolfa Huliaka, ktorá má vystúpenie z EÚ a NATO vo svojom programe. Poslankyňa sa preto pýta, či predstavitelia strany Hlas dodržia svoje slovo a odmietnu koaličnú spoluprácu s poslancami okolo Rudolfa Huliaka. 

“Hlas pred voľbami tvrdil, že nikdy nebude spolupracovať so stranami, ktoré chcú vystúpenie z EÚ a NATO. Po odchode Rudolfa Huliaka a ďalších poslancov z klubu SNS sú vo vláde už 4 strany a tou štvrtou je Národná koalícia Rudolfa Huliaka. Táto strana má vo svojom programe vystúpenie z EÚ a NATO, čo je v rozpore s programovým vyhlásením vlády aj s medzinárodnými zmluvami, ktoré má Slovensko uzavreté. Paradoxné je, že hoci vláda vo svojom programovom vyhlásení aj v podpísanom memorande jasne hovorí o proeurópskom smerovaní Slovenska a že je proti vystúpeniu z NATO, tak sa Slovensko účasťou Národnej koalície vo vláde stáva prakticky jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá má priamo vo vláde stranu, ktorá je za vystúpenie z Európskej únie. Považujem za veľmi nebezpečné, ak sa vládna koalícia bude opierať o hlasy poslancov z tejto strany, ktorá úplne otvorene bojuje proti členstvu Slovenska v EÚ a NATO. Tieto kroky by pre Slovensko mali priam devastačné následky. Pýtam sa preto predstaviteľov Hlasu, či dodržia svoje slovo a odmietnu spoluprácu s Rudolfom Huliakom a ďalšími poslancami Národnej koalície. Verím, že tieto ich sľuby nedopadnú podobne ako tie o lacnejších potravinách a energiách,” hovorí poslankyňa NR SR Martina HOLEČKOVÁ (nezaradená).

Celú tlačovú besedu Rudolfa Huliaka si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy