Jasno
14°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
SaS vyzýva k zverejneniu dokumentov týkajúcich sa zmieru s Babišom
Zdielať na

SaS vyzýva k zverejneniu dokumentov týkajúcich sa zmieru s Babišom

BRATISLAVA / Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) je rozhodnutie uzavrieť súdny zmier s Andrejom Babišom ďalším krokom k likvidácii právneho štátu. Ministra Šutaja Eštoka vyzvala, aby zverejnil nielen celé súdne rozhodnutie o zmieri, ale všetky právne dokumenty, ktoré mu predchádzali.

„Rozhodnutie ministra vnútra uzavrieť súdny zmier s agentom Burešom je hanebné, je neprípustné a je úplne nesprávne,“ skonštatoval poslanec za SaS Ondrej Dostál. „Všetci vieme, že Andrej Babiš bol agentom Štátnej bezpečnosti. Vie to aj Andrej Babiš. Napriek tomu bude mať teraz nejaký papier, ktorý bude potvrdzovať, že bol údajne neoprávnene vedený v zväzkoch ŠtB. A to nie vďaka tomu, že súd presvedčil svojimi argumentmi, ale preto, že sa dohodol so šéfom spriatelenej strany Hlas. Vláda naďalej likviduje právny štát,“ doplnil.

​Poslanec Juraj Krúpa sa pýta za čo zobchodoval minister Šutaj Eštok svoje rozhodnutie. „Andrej Babiš na Slovensku vlastní množstvo podnikov v potravinárskej výrobe, pekárne, mäsokombináty. Budú vďaka zmieru u nás lacnejšie potraviny? Alebo dostal zmier Babiš za to, že podporil prezidenta Pellegriniho v jeho prezidentskej kampani? Minister Šutaj Ěštok sa postavil na stranu eštebákov. Postavil sa na stranu tých, ktorí zneužívali totalitný režim proti svojim občanom a tým vlastne obetiam napľul do tváre,“ povedal Krúpa.

Potreba zverejnenia dokumentov

Podpredsedníčka SaS Mária Kolíková vyzvala ministra Matúša Šutaja Eštoka, aby zverejnil dokumenty, ktoré ho viedli k zmieru. „Musíme vidieť jednak rozhodnutie súdu o zmieri, ale samozrejme aj návrh, ktorý smeroval na súd, kde navrhoval minister zmier. Rovnako požadujeme, aby ukázal tie právne analýzy, o ktorých tvrdí, že z nich mal vychádzať a podľa neho boli základom pre uzavretie zmieru,“ povedala.

Mária Kolíková kritizovala, že zmier bol pripravovaný celé mesiace. „Došlo k nemu 11. októbra v rámci súdneho konania. To znamená, že tu bola snaha zo strany ministra oveľa skôr a robili sa prípravy na takýto krok. Bol predpoklad, že v tejto ostro sledovanej kauze rozhodnú nezávislé a nestranné súdy. Nestalo sa tak. Podobné konanie sme videli v kauze Dušana Kováčika. Nestranné a nezávislé súdy rozhodli, že je vinný z korupcie a minister Susko ho prepustil. Tu, pri kauze Babiš, vstupuje iný minister do rozhodovania justície. Spochybňuje prácu nielen Ústavu pamäti národa, ale aj súdov. To sú kroky, ktoré spôsobujú nedôveru ľudí v štát. Štát sa tu nestará o verejné blaho a už vôbec nie o to, aby sme sa tu vysporiadali so zločinmi z minulosti,“ povedala.

„Pýtam sa, či skutočne bolo toto nevyhnuté, či toto bolo naozaj v záujme štátu. Mám pochybnosti, či nešlo o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Pýtam sa tiež, či toto rozhodnutie urobil Matúš Šutaj Eštok v plnej zhode s vládou. V takýchto ostro sledovaných kauzách - napriek tomu, že má minister oprávnenie rozhodnúť -  je normálne, aby  prišiel na vládu a informoval jej členov, že zvažuje takýto zmier,“ doplnila Kolíková. 

Stanovisko poskytol aj Ústav pamäti národa 

V príspevku na sociálnej sieti Facebook Ústav pamäti národa hovorí o tom, že nebol účastníkom súdneho sporu medzi Ministerstvom vnútra SR a Andrejom Babišom, ani ich zmieru, o ktorom sa dozvedeli až z médií. Ústav poskytol ministerstvu na jeho žiadosť dokumenty a analýzy, ktoré potvrdzujú evidenciu Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB. Ministerstvo nebolo v dôkaznej núdzi a odmietlo ďalšie konzultácie od ústavu.

ÚPN je pripravené poskytnúť súčinnosť v prípadných ďalších sporoch. Ústavný súd Slovenskej republiky kritizoval všeobecné súdy za nedostatočné odôvodnenie dôveryhodnosti svedectiev bývalých príslušníkov ŠtB. Zmier Babiša s ministerstvom ústavu neukladá povinnosti a Babiš zostáva v registroch ŠtB ako agent. Celý príspevok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy