Skoro jasno
17°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Opozícia chce odvolať Šimkovičovú. Koalícia aj SNS za ňou stoja
Zdielať na

Opozícia chce odvolať Šimkovičovú. Koalícia aj SNS za ňou stoja

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady v pondelok 28. 10. začali rokovať o odvolaní Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z postu ministerky kultúry. Návrh v pléne predložila poslankyňa z PS Zora Jaurová.

Opozícia Šimkovičovej vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Tvrdí, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Šimkovičová deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne.

Podľa Šimkovičovej rezort kultúry nie je v rozklade

Odôvodnenie na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej obsahuje zavádzajúce konštatovania. Rezort kultúry nie je v rozklade, riadi sa programovým vyhlásením vlády a dodržiava zákon, uviedla ministerka kultúry v pléne Národnej rady (NR) SR. "Nikto z Ministerstva kultúry (MK) SR nikomu nebráni tvoriť a umelecky sa prejavovať vrátane novinárskeho prejavu. Aj keď úroveň žurnalistiky, kvality a dôveryhodnosť našich médií je asi na historickom minime," skonštatovala Šimkovičová.

Ministerstvo má 29 priamo riadených organizácií

Za rok vo funkcii podľa vlastných slov Šimkovičová v súlade so zákonom vymenila sedem štatutárnych zástupcov, s ktorých činnosťou nebola spokojná, alebo ktorým uplynul ich mandát. Zároveň pripomenula, že keď bol ministrom kultúry Milan Kňažko, tak bez analýz či dôvodov odvolal všetkých generálnych riaditeľov sekcií ministerstva, riaditeľov divadiel a ďalších inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva.

Šimkovičová zároveň poukázala na to, že v prípade Umelecko-dekoračných dielní Slovenského národného divadla ide o zlyhanie predchádzajúceho vedenia. To bolo aj jedným z dôvodov na odvolanie Mateja Drličku z funkcie riaditeľa divadla. "Nový manažment divadla sa snaží napraviť vážne pochybenia tak, aby nedošlo k ohrozeniu prevádzky počas rozbehnutej divadelnej sezóny," poznamenala.

Taktiež podľa ministerky nový manažment Slovenskej národnej galérie analyzuje, ako mohlo dôjsť po spustení zrekonštruovanej budovy k pretečeniu strechy.

Ministerka vo svojom vystúpení kritizovala opozičné hnutie Progresívne Slovensko

Podľa nej ich ľudia doteraz žili zo štátnych zdrojov, nikto ich nekontroloval a nemali relevantné výsledky svojej činnosti. "Vytvorili ste tu deformovaný mechanizmus, ktorý živí politicky angažované mimovládky progresívneho charakteru," podotkla Šimkovičová. Myslí si, že PS nechce riešiť skutočné problémy kultúrneho sektora, iba sa snaží politicky profitovať z jeho neustálej deštrukcie a vytvára atmosféru permanentnej revolúcie.

Koalícia aj SNS stoja za ministerkou kultúry

Jej odvolávanie je zo strany opozície zbytočné, únavné a návrh nemá žiadnu cenu, povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko s tým, že Šimkovičová odvolaná nebude.

"Pani ministerka, máš našu podporu. Nedaj si zobrať energiu týmito zlými ľuďmi. Sústreď sa na prácu. Keď do teba kopú, ideš dobrou cestou, keď ťa to bolí, ideš ešte lepšou," odkázal Danko Šimkovičovej. Je zástancom toho, aby ministri za SNS neboli len údržbári.

Odvolávanie šéfky rezortu kultúry považuje Danko za zabíjanie času a PR opozície. "Nepredlžujte túto schôdzu. Táto koalícia podporuje Šimkovičovú. Chytila sa pozície a vnáša nový vietor," podotkol.

Podľa strany SaS je pôsobenie Šimkovičovej a Machalu tým najhorším za posledných 35 rokov

Tímlíder strany René Parák kritizoval odvolávanú ministerku a vyhlásil, že rezort nezvláda. „Argumenty, ktoré dnes používala pani ministerka počas svojho odvolávania, dokazujú jej nekompetentnosť a absolútnu ignoráciu toho, čo sa deje v rezorte kultúry. Ukázala neznalosť toho, čo jednotlivé inštitúcie potrebujú a aký je vlastne ich účel,“ zhodnotil.

Ako príklad označil jej mylnú predstavu fungovania umeleckých fondov. „Podľa nej nejakí sorošovskí umelci vysávajú z fondov tie peniaze, ktoré by mohli byť použité na výstavbu divadiel, galérií alebo knižníc. Pani ministerka ukázala, že netuší, čo to je Fond na podporu umenia, čo sú to kapitálové výdavky, čo sú to investičné náklady, čo sú to náklady na výstavbu, rekonštrukciu. Nie je divu, že kolabujú všetky programy v rezorte a ministerka nedokáže dotiahnuť ani jeden jediný projekt, ktorého sa chytila spolu so svojim radcom Lukášom Machalom. Pani ministerka porovnáva hrušky s jablkami a s autami,“ povedal.

„Ministerke absolútne chýba stratégia a reálna koncepcia rezortu. Martina Šimkovičová sa správa, ako keby jej kultúra patrila. Je to naopak, ona má vytvárať podmienky na to, aby tu kultúra mohla normálne fungovať, prekvitať, aby mohli ľudia tvoriť. Pôsobenie ministerky a jej radcu Lukáša Machalu považujem za to najhoršie, čo sa za 35 rokov kultúre na Slovensku udialo,“ uzavrel.

V piatok (25. 10.) poslanci rokovali aj o odvolávaní ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Oboch ministrov mali odvolávať ešte v auguste. Parlament vtedy nebol uznášaniaschopný. Na septembrovej schôdzi sa návrhy prebrať nestihli. O odvolaní dvojice ministrov by plénum NR SR malo hlasovať v utorok (29. 10.).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy