Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Ako vypočítať sklon strechy a prečo je tento parameter kľúčový
Zdielať na

Ako vypočítať sklon strechy a prečo je tento parameter kľúčový

Zdroj: Getty Images

Naučte sa, ako vypočítať sklon strechy a zistiť, aký vplyv má tento parameter na výber strešného materiálu a efektívne odvodnenie.

Sklon strechy zohráva dôležitú úlohu pri výbere strešného materiálu a má zásadný vplyv na odvodnenie strechy. Správne určenie tohto parametra vám pomôže predísť problémom so strešnou konštrukciou a zabezpečí dlhodobú ochranu vášho domu.

Význam sklonu strechy

Sklon strechy je jedným z najdôležitejších parametrov, ktorý ovplyvňuje nielen vzhľad strechy, ale aj jej funkčnosť. Určuje, aký druh strešného materiálu môžete použiť a ako efektívne bude strecha odvádzať dažďovú vodu. Napríklad, strechy so sklonom 15° alebo 30° sú vhodné pre použitie plechových krytín, ktoré sú ľahké a poskytujú maximálnu tesnosť. Tieto materiály sú ideálne aj pre strechy s nižším sklonom, kde je potrebné efektívne odvádzanie vody.

Typy striech podľa sklonu

Strechy môžu mať rôzne sklony, ktoré sú často podmienené účelom podkrovia a lokálnymi stavebnými predpismi. Rozlišujeme tri základné typy striech: ploché, šikmé a strmé.

  • Ploché strechy: Tieto strechy majú len minimálny sklon ( do 5 °), ktorý zabezpečuje odvodnenie. Plochá strecha neznamená úplne rovný povrch, ale má dostatočný spád na odvádzanie vody do odvodňovacích systémov. Ploché strechy sú často konštruované z betónu alebo ocele a slúžia ako strop posledného poschodia. Tento typ je charakteristický pre halové budovy pre skladové, obchodné alebo výrobné priestory.
  • Šikmé a strmé strechy: Tieto strechy majú viacero plôch a môžu byť dvoj-, štvor- alebo viacsmerné. Sklon strechy, spolu s rozpätím budovy, určuje, aký typ nosnej konštrukcie je potrebné použiť. Pre malé sklony (do 30°) je vhodná krokvová konštrukcia, zatiaľ čo strmšie strechy vyžadujú zložitejšie systémy.

Balex Metal

Typické sklony striech

Sklon strechy sa zvyčajne udáva v stupňoch a najčastejšie používané hodnoty sú násobky 5 stupňov. Medzi najčastejšie patrí:

  • strecha so sklonom 5°
  • strecha so sklonom 10°
  • strecha so sklonom 15°
  • strecha so sklonom 20°
  • strecha so sklonom 25°
  • strecha so sklonom 30°
  • strecha so sklonom 35°
  • strecha so sklonom 40°
  • strecha so sklonom 45°

Strmšie sklony, typické pre horské oblasti, môžu dosiahnuť až 90°, čo zabezpečuje rýchle odstraňovanie snehu zo strechy. To uľahčuje aj výber správnej strešnej krytiny. Nezabúdajte tiež na vhodné strešné príslušenstvo, odkvapový systém a termoizoláciu pre tento typ strechy.

Ako vypočítať sklon strechy

Určenie uhla existujúcej strechy nie je zložité. Na to je potrebné nakresliť na štítovú stenu budovy vodorovnú čiaru dlhú 1 m. V ďalšom kroku treba zmerať vzdialenosti od začiatku a konca priamky k okraju sklonu. Týmto postupom možno získať hodnotu pre výšku strechy 1 m. Postup prepočtu tejto hodnoty na uhol sklonu možno vykonať pomocou matematických tabuliek dostupných na internetových vyhľadávačoch.

Sklon strechy je kľúčovým parametrom, ktorý ovplyvňuje nielen vzhľad a funkčnosť strechy, ale aj celý dom. Ak však chcete, aby vám strecha slúžila čo najdlhšie, dôležitá je aj správna strešná krytina, strešné príslušenstvo a zateplenie. Pri navrhovaní strechy nezabudnite na tento dôležitý aspekt a poraďte sa s odborníkom, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.

Najčítanejšie