Zatiahnuté
14°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Ako sa mení slovenský realitný trh: Rozhovor so zakladateľmi realitného portálu UrčiCenu!
Zdielať na

Ako sa mení slovenský realitný trh: Rozhovor so zakladateľmi realitného portálu UrčiCenu!

Zdroj: Getty Images

Realitný trh na Slovensku za posledné roky prechádza významnými zmenami. V rozhovore so zakladateľmi realitného portálu UrčiCenu.sk, Jurajom Veselickým a Viktorom Perháčom, sme sa venovali témam od vývoja cien, dopytu a investičných príležitostí až po vplyv nových technológií a legislatívnych zmien. Aké sú hlavné trendy a výzvy, ktorým dnes čelia kupujúci, predávajúci a developeri?

Slovenský realitný trh sa po rokoch dynamického rastu ocitol na križovatke. Po pandémii COVID-19 a vojne na Ukrajine sa trh musel prispôsobiť novým podmienkam. Napriek mnohým výzvam, ako sú rastúce úrokové sadzby, inflácia či nové stavebné regulácie, sa segment nehnuteľností stále rozvíja. O aktuálnej situácii a budúcnosti trhu sme diskutovali so zakladateľmi realitného portálu UrčiCenu.sk.

Súčasný stav a vývoj cien nehnuteľností

Ako potvrdili Juraj Veselický a Viktor Perháč, realitný trh na Slovensku zaznamenáva zmeny v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Oproti minulému roku portál zaznamenal 4 % nárast v určovaní cien, no samotné ceny nehnuteľností už nerastú tak dynamicky ako v minulosti. Nárasty sa pohybujú v rozmedzí 0,5 % až 1 %, pričom v niektorých regiónoch, ako je Nitra, došlo dokonca k poklesu cien.

URČI CENU

Dopyt a preferencie kupujúcich

Jedným z hlavných faktorov, ktoré dnes formujú dopyt po nehnuteľnostiach, je zvyšujúca sa úroveň hypoték a náklady na bývanie. Kupujúci čoraz častejšie vyhľadávajú menšie jedno- a dvojizbové byty, najmä v krajských mestách ako Bratislava a Košice. Záujem o tieto byty pochádza predovšetkým od mladších párov, jednotlivcov či investičných klientov, ktorí chcú byty prenajímať. Zatiaľ čo v Bratislave a Košiciach rastú ceny, v Nitre a menších mestách sa ceny stabilizujú alebo klesajú.


URČI CENU

Vplyv globálnych udalostí a legislatívnych zmien

Veselický a Perháč upozorňujú, že trh silne ovplyvnila najprv pandémia, ktorá zastavila výstavbu nových projektov, a následne vojna na Ukrajine, ktorá prispela k energetickej kríze a inflácii. Tieto faktory spôsobili stagnáciu cien a pokles dopytu v určitých segmentoch.

Ďalším významným aspektom, ktorý ovplyvňuje realitný trh, sú zmeny v legislatíve. Nové stavebné regulácie a vyššie poplatky za kataster zvyšujú byrokraciu a predlžujú čas potrebný na realizáciu projektov. Zmeny v poplatkoch za kataster zvyšujú náklady na kúpu nehnuteľností – čo mnohým kupujúcim a predávajúcim komplikuje situáciu. Dôležitou témou sú aj nové regulácie, ktoré sa týkajú dodatočnej legalizácie stavieb alebo zrýchlenia stavebných konaní, čo môže mať výrazný dopad na developerov.

URČI CENU

Investičné príležitosti a riziká

Z pohľadu investícií sa v rozhovore zdôraznili dve kľúčové oblasti – logistické a nákupné centrá, ktoré ponúkajú stabilnú návratnosť investícií, a tradičné byty. Zatiaľ čo veľkí hráči na trhu investujú do veľkých komerčných projektov, bežní investori sa stále orientujú na menšie byty, ktoré prenajímajú. Riziká na trhu súvisia predovšetkým s fluktuáciou úrokových sadzieb, infláciou a celkovou kúpyschopnosťou obyvateľstva.

Technológie a nové trendy

Realitný trh sa mení nielen kvôli ekonomickým a legislatívnym faktorom, ale aj vďaka novým technológiám. Ako nám povedali Veselický a Perháč, na Slovensku sú stále populárnejšie virtuálne prehliadky, drónové zábery a homestaging, ktoré pomáhajú zatraktívniť ponuku nehnuteľností. Tieto technológie umožňujú predávajúcim lepšie prezentovať svoje nehnuteľnosti a odlíšiť sa na trhu. Umelá inteligencia, ktorá sa začína využívať pri cenotvorbe a predikcii cien, je tiež technológiou, ktorá má potenciál meniť budúcnosť realitného trhu.

Rozhovor s Jurajom Veselickým a Viktorom Perháčom nám poskytol hlboký pohľad do aktuálnej situácie na slovenskom realitnom trhu. Napriek výzvam, ktorým trh čelí, je jasné, že technológie, nové investičné príležitosti a zmeny v legislatíve budú formovať budúcnosť tohto sektora. Pre kupujúcich a predávajúcich to znamená nielen prispôsobenie sa novým podmienkam, ale aj využitie moderných nástrojov, ktoré im môžu uľahčiť proces kúpy či predaja nehnuteľností.

V celom rozhovore so zakladateľmi realitného portálu urcicenu.sk Jurajom Veselickým a Viktorom Perháčom sa dozviete:

  • Aktuálny vývoj cien nehnuteľností na Slovensku.
  • Najväčšie trendy a zmeny v preferenciách kupujúcich.
  • Vplyv globálnych udalostí a legislatívnych zmien na trh.
  • Investičné príležitosti v nehnuteľnostiach a spojené riziká.
  • Význam nových technológií, ako sú virtuálne prehliadky, dróny a umelá inteligencia.
  • Zmeny v stavebnej legislatíve a ich dopad na developerov a kupujúcich.

https://www.urcicenu.sk/, https://www.estateinvest.sk/

Najčítanejšie