Jasno
14°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Gymnazisti z Trenčína a Banskej Bystrice zažili deň bez vyučovania
Zdielať na

Gymnazisti z Trenčína a Banskej Bystrice zažili deň bez vyučovania

Zdroj: H3KNISA

Atraktívne témy, neformálna atmosféra a žiadni pedagógovia: Ako zaujať stredoškolákov v prevencii závislostí.

H3KNISA prináša moderný a inovatívny prístup k prevencii fajčenia medzi stredoškolákmi, ktorý sa výrazne odlišuje od tradičných metód. Namiesto klasických prednášok a zákazov sú v rámci programu organizované motivujúce diskusie s inšpiratívnymi osobnosťami z generácie tretieho tisícročia (3K). Tento "deň bez vyučovania" je u študentov aj pedagógov veľmi obľúbený pre svoju otvorenú, neformálnu a interaktívnu formu. V októbri program pokračoval na ďalších školách – konkrétne na 1. súkromnom banskobystrickom gymnáziu a trenčianskom gymnáziu FUTURUM, kde sa stretol s veľkým záujmom a pozitívnymi ohlasmi.

Prečo je dôležité riešiť fajčenie medzi mladými?

Na Slovensku fajčí približne 20 % dospelej populácie, pričom až 90 % fajčiarov začína fajčiť ešte v tínedžerskom veku. Štatistiky ukazujú, že na stredných školách pravidelne fajčí 26 % mladých ľudí vo veku 15 – 17 rokov. Projekt H3KNISA sa preto zameriava práve na túto vekovú skupinu, pretože prevencia je kľúčová ešte počas ich štúdia.

Nový prístup: Bez vyučovania, v malých komunitách a bez pedagógov

H3KNISA je výsledkom niekoľkomesačnej prípravy iniciatívy Na veku záleží, ktorá projekt vytvorila v spolupráci s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, influencermi a mladými ľuďmi. Študentov už nelákajú príkazy, zákazy ani tradičné formy vzdelávania o rizikách fajčenia. Skôr uprednostňujú diskusie v malých skupinách, kde môžu otvorene debatovať a počúvať autority, ktoré poznajú a rešpektujú – často osobnosti z ich vlastnej generácie.

Koncept H3KNISA je založený na odporúčaniach Európskej komisie a na piatich kľúčových princípoch:

  1. Atraktívne témy, ktoré študentov zaujímajú.
  2. Rovesnícky prístup zameraný na generáciu 3K.
  3. Workshopy v malých skupinách.
  4. Žiadni pedagógovia.
  5. Nenásilné zakomponovanie problematiky fajčenia.

H3KNISA

Témy, ktoré študentov zaujímajú: podnikanie, financie, sebaláska a ďalšie

Podľa Matúša Okajčeka, influencera známeho ako To je ten náš Matúš a ambasádora H3KNISA, sú témy workshopov starostlivo vybrané na základe prieskumu medzi študentmi a pedagógmi. Medzi najobľúbenejšie témy patria podnikanie, financie, duševné zdravie, ekológia, sebaláska či sexuálna výchova. Cieľom je priniesť študentom priestor na otvorené diskusie o témach, ktoré sú pre nich skutočne relevantné.

Lektori projektu: Inšpiratívne osobnosti mladých

Lektormi projektu sú známi influenceri a mladí ľudia, ktorých študenti poznajú a uznávajú. V rámci H3KNISA si môžu študenti vybrať 3 workshopy zo 14, na ktorých diskutujú v neformálnom prostredí s osobnosťami ako Bekim, Matúš Okajček, či influenceri ako LaFlorita alebo Filip Schlosser. Medziďalších lektorov patria Matej Pančík a Simi Jurovatá z OZ Mladí, Lucia Bogdányová z OZ Chuť žiť, Maroš Mušinka a Marek Hanus z OZ Prima, Denis zo Sexuálnej výchovy, travel blogger Rado Hoppej Nie je túra bez Štúra, rapper Lyrik H, tréner Marek Keveš a Viliam Štaigár z Jovitepu a Martin Jakubis z Haluškárne, ktorí rozbehli podnikanie na strednej škole.

Úspech na stredných školách

Projekt H3KNISA už navštívil 26 škôl po celom Slovensku, pričom viac ako 5 600 študentov sa zúčastnilo na 930 workshopoch. Záujem zo strany stredných škôl stále rastie a každá stredná škola na Slovensku sa môže do projektu prihlásiť prostredníctvom webovej stránky www.h3knisa.sk.

Najčítanejšie