Oblačno
14°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Seniori pozor: Ako rozpoznať a zvládnuť podvodné telefonáty
Zdielať na

Seniori pozor: Ako rozpoznať a zvládnuť podvodné telefonáty

Zdroj: Telekom

Slovak Telekom prichádza s novou iniciatívou, ktorá má pomôcť seniorom efektívnejšie sa brániť voči podvodným volaniam a ďalším hrozbám digitálneho sveta. V októbri sa začala kampaň zameraná na osvetu a zvýšenie bezpečnosti starších ľudí, ktorí sa často stávajú obeťami sofistikovaných podvodníkov. Kampaň zahŕňa špeciálne poradenstvo v predajniach Telekomu, distribúciu informačných letákov a sériu videí s praktickými radami, v ktorých vystupuje herečka a seniorka Ľudmila Swanová.

Osveta priamo v teréne

Podľa Marcela Zanechala, manažéra korporátnej bezpečnosti v Slovak Telekom, je situácia alarmujúca: „Naše skúsenosti ukazujú, že takmer každý druhý senior sa obáva podvodných hovorov.“ Podvodníci sa často spoliehajú na dôveru a nedostatok technických znalostí starších ľudí, čo ich robí zraniteľnejšími. Slovak Telekom si kladie za cieľ zlepšiť informovanosť a digitálne zručnosti tejto vekovej skupiny, aby sa vedeli brániť nielen pred podvodnými volaniami, ale aj inými online hrozbami.

Nové vzdelávacie aktivity zahŕňajú priame poradenstvo pre seniorov v predajniach. Seniori sa tam môžu poradiť o tom, čo robiť, ak sa stretnú s podozrivým telefonátom. K dispozícii budú aj informačné letáky s praktickými radami, ako zvládať stresové situácie a rozpoznať podvod. Tieto letáky budú rozdávať nielen predajcovia, ale aj technici pri návšteve zákazníkov.

Súčasťou kampane bude aj séria videí s obľúbenou slovenskou herečkou Ľudmilou Swanovou, ktorá sa podelí o svoju skúsenosť s podvodným telefonátom, ktorý sa jej stal takmer osudným. Vo videách poskytne pani Swanová aj rady na bezpečné používanie sociálnych sietí a internetu, čo môže byť pre mnohých seniorov stále novým a neznámym prostredím.

Najčastejšie situácie, ktoré používajú podvodníci na vylákanie peňazí od seniorov

Podvodníci často využívajú rôzne taktiky na vylákanie peňazí od seniorov. Medzi najčastejšie patrí predstieranie inej identity, kde sa vydávajú za lekárov, policajtov, právnikov alebo členov rodiny v núdzi. Ďalšou metódou je presviedčanie seniorov, aby peniaze odovzdali netypickým spôsobom, ako napríklad vyhodením z okna alebo nechaním na dohodnutom mieste. Podvodníci sa tiež často vydávajú za pracovníkov rôznych inštitúcií a ponúkajú seniorom na overenie svojej totožnosti falošné čísla, kde odpovie ich komplic.

Telekom

Podpora digitálnych zručností seniorov

Kampaň však nezostáva len pri osvete. Telekom prostredníctvom svojho Nadačného fondu v spolupráci s Nadáciou Pontis už po štvrtýkrát vyhlasuje grantový program „Zrelí na dobu digitálnu“, ktorý má za cieľ podporiť vzdelávanie seniorov v oblasti digitálnych zručností a bezpečnosti. Tento rok je na projekty vyčlenených 50 000 €. Záujemcovia o podporu môžu podrobné informácie nájsť na stránke www.enter.study/svet-seniorov.

Tatiana Švrčková, Senior špecialistka CSR v Slovak Telekom, vidí v tomto programe veľký potenciál: „Od svojho vzniku sme podporili sumou takmer 160 000 € projekty z celého Slovenska, ktoré pomohli viac ako 4 000 seniorom získať nové zručnosti a sebavedomie pri používaní digitálnych technológií.“

Projekty podporené grantom sa zameriavajú na budovanie základných digitálnych zručností a prevenciu pred kybernetickými hrozbami, ako je phishing, spam či šírenie poplašných správ. Nechýbajú ani medzigeneračné aktivity, v rámci ktorých mladí dobrovoľníci pomáhajú seniorom orientovať sa v digitálnom svete.

Výzva na podanie projektov

Nový ročník grantovej výzvy „Zrelí na dobu digitálnu“ má za cieľ podporiť organizácie, ktoré sa venujú zlepšovaniu komunikačných zručností seniorov v digitálnom prostredí. Zameriava sa aj na špecifické témy ako boj proti hoaxom, ochrana pred zneužitím osobných údajov a rozvíjanie mediálnej gramotnosti seniorov.

Žiadatelia môžu svoje projekty predkladať do 14. novembra 2024, pričom úspešné projekty budú oznámené 28. novembra 2024. Finančné prostriedky na realizáciu budú dostupné od decembra 2024 do augusta 2025.

Plné znenie grantovej výzvy je dostupné na webovej stránke Nadačného fondu Telekom.

Najčítanejšie