Jasno
22°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Sú Slováci a Česi pripravení na eurovoľby? Atmosféru zhodnotil Ladislav Miko
Zdielať na

Sú Slováci a Česi pripravení na eurovoľby? Atmosféru zhodnotil Ladislav Miko

BRATISLAVA / Už o pár dní sa na Slovensku budú konať voľby do Európskeho parlamentu. Ako v súčasnosti vnímajú Slováci a Česi EÚ a aký majú postoj k týmto voľbám? Aj o tom porozprával v Ranných novinách bývalý vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, vyslanec z Bruselu a aktuálny poradca českého prezidenta Petra Pavla a ministra životného prostredia Ladislav Miko.

​Na úvod si porovnajme predvolebnú náladu na Slovensku a v Česku. Na Slovensku sa o eurovoľbách momentálne veľa nehovorí. Viac sa hovorí o atentáte na premiéra. V Česku sa na druhej strane viac hovorí o tom, že získali majstrovský titul v hokeji. V čom vidíte hlavné rozdiely vy?

Ten rozdiel je skôr v tom, aká je momentálne nálada v spoločnosti, ale myslím si, že čo sa týka eurovolieb, tak je to dosť podobné. Slovensko aj Česká republika nepatria zrovna k premiantom účasti v eurovoľbách. Očakáva sa, že v Českej republike bude tohto roku vyššia účasť, a to z toho dôvodu, že sa diskutujú niektoré dopady európskej legislatívy a veľmi sa diskutuje aj nedávno prijatý migračný pakt.

Myslím, že na Slovensku je to síce pod úrovňou diskusie o atentáte, ale tak isto sú to témy, ktoré pravdepodobne nejakým spôsobom k tým európskym voľbám môžu priviesť o niečo viac ľudí.

Voľby, ktoré máme pred sebou označujeme ako kľúčové. Prečo?

Myslím si, že práve preto, že v celej Európe sa mení politická situácia. Narastá podiel strán, ktoré majú skôr nacionálne a niekedy aj extrémnu polohu a očakáva sa, že do nového Európskeho parlamentu sa pravdepodobne práve v týchto frakciách dostane viac poslancov. Okrem toho prebieha pomerne široká diskusia o environmentálnych oblastiach, o Green Deale ako na Slovensku, tak v Čechách, ale aj inde v Európe. K zmene Green Dealu vyzýva pomerne veľká časť politického spektra na mnohých miestach. 

Takže bude pravdepodobne súboj aj o tom, do akej miery prevážia tieto kritické pohľady nad tými, ktoré prevládajú teraz. Myslím si, že sa bude rozhodovať o veľa veciach. Jednak o pokračovaní pomerne náročnej environmentálnej agendy, migračných témach a o celkovom politickom nastavení.

Vnímate nejaký väčší rozdiel v tom, ako ľudia vnímajú v Česku a na Slovensku samotnú Európsku úniu?

Ja si pamätám, keď som vo funkcii vedúceho zastúpenia v minulom volebnom období chodil po Slovensku, ako sme mali problém, že ľudia nemali pocit, že sú to dôležité voľby. V podstate prevládal pocit, že my, aj keď sa zúčastníme, tak veľa na tom nezmeníme. Myslím si, že v Čechách je tento pocit trošku slabší. Predsa len, je tu nejaké povedomie o tom, že v Európe vzniká väčšina veľmi dôležitých zákonov legislatívy, ktorá sa potom, buď priamo alebo cez nejakú transpozíciu, prejaví v národnej legislatíve. Neviem, do akej miery sa ten pocit posunul na Slovensku, ale verím tomu, že práve z dôvodov, ktoré som zmienil, bude účasť vyššia aj na Slovensku, aj v Čechách.

Pokračovanie rozhovoru nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy