Jasno
20°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Študent gymnázia spolupracuje s Európskym parlamentom. Čo hovorí o eurovoľbách?
Zdielať na

Študent gymnázia spolupracuje s Európskym parlamentom. Čo hovorí o eurovoľbách?

BRATISLAVA / Marco Németh je v študentom gymnázia na Slovensku, ale paralelne študuje aj na Milestone Institute v Budapešti. Od volieb v roku 2019 spolupracuje na kampaniach s Európskym parlamentom. Posledné týždne navštívil desiatky škôl po celom Slovensku, kde sa snažil prvovoličov presvedčiť o tom, že je dôležité voliť v eurovoľbách. Volebné miestnosti sa otvoria sobotu (8. júna).

Marco v roku 2022 napísal a vydal knihu s názvom Európa v kocke, kde vysvetlil vznik a fungovanie EÚ. Kniha bola určená hlavne mladým ľuďom.

Podľa prieskumu viac ako 50 percent oslovených, mladí ľudia majú málo informácií o fungovaní EÚ alebo o nej nevedia nič - prečo také vysoké číslo?

Hovorí sa o tom často, najmä v poslednej dobe a pred voľbami, to sa už stalo zvykom. Našim cieľom za posledné mesiace to bolo zmeniť a dostať povedomie a podstatu o Európskej Únii do škôl - medzi mladých. Z nášho výskumu vyplynulo, že mladí ľudia nemajú informácie o Európskej Únií a potom ani nechodia voliť. Tiež nám z toho prieskumu vyšlo, že nechodia voliť preto, lebo nevedia koho. Našim cieľom je priblížiť aj kandidátov, aj podstatu európskych volieb.

Pred euro voľbami si sa rozhodol ísť do škôl opäť, koľko si ich prešiel a s akým odkazom?

Celkovo sme prešli za uplynulé týždne cez 30 škôl a okolo 80 miest po celom Slovensku. Ja som absolvoval menšie turné po školách keď som vydal knihu, tam to bolo jasné pre všetkých, že informovanosť o európskej únií je malá, nikto o nej nič nevie, a ak áno, tak málo. Cieľom bolo vysvetliť prečo je dôležité ísť voliť, prečo je dôležité byť členom EÚ a ako funguje.

Boli prípady kedy som išiel do školy len na jednu hodinu a zostal som tam na päť hodín, lebo tá diskusia bola taká vážna. To bolo aj výsledkom tých návštev, hovorili aj žiaci, aj učitelia, že konečne niekto prišiel k nim. Problém nie je v tom, že by ich nezaujímala politika alebo Európska Únia, ale nemajú sa s kým o tom porozprávať.  

Čo študentov prípadne odrádza od volieb, ako vnímajú EÚ?

Veľmi pozitívne, z prieskumu nám vysvitlo, že 68 percent mladých ľudí vníma veľmi pozitívne, preto sme nechápali, že prečo nechodia voliť. Na posledných voľbách išlo voliť iba 11 percent mladých ľudí do 24 rokov, čo je najmenej v celej únií. 

Pýtali sme sa aj my navzájom, prečo nejdú voliť, keď vnímajú členstvo pozitívne. Tam práve vznikajú tie problémy, že nepoznajú tých kandidátov alebo si myslia, že ich hlas nezaváži, pričom práve opak je pravdou. Vieme, že v týchto európskych voľbách ide o každý jeden hlas. Stačí pár tisíc hlasov, aby nás niekto zastupoval najbližších päť rokov v európskom parlamente.

Aké boli najčastejšie otázky mladých?

Väčšinou to boli politické otázky. Najviac ma prekvapilo, keď vedeli aké témy sa preberali v európskom parlamente a na európskej úrovni. Okrem toho aj zákulisné otázky, ako európsky parlament funguje, čo je jeho podstata a pikošky zo zákulisia. Tie otázky boli rôzne.

V roku 2023 si bol zvolený za delegáta Európskeho dialógu s mládežou, ktorý spadá pod Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a tiež pod Európsku komisiu. Aká je tvoja pozícia a čo vďaka nej dokážeš ovplyvniť?

Moja pozícia je jednoznačná, zastupujem na európskej úrovni mladých ľudí, teda každého do veku 30. Znamená to, že každý polrok robíme prieskumy o mladých ľuďoch a konzultácie s mladými ľuďmi naprieč Slovenskom. Výsledky následne ďalej prezentujeme a posúvame na európsku úroveň, kde každý polrok sa koná jedna veľká konferencia. Sú pozvaný všetci delegáti členských krajín a vytvárame návrh politiky, ktorý by mal jasný vplyv na mladých ľudí a zvýšil ich účasť na tvorbe zákonov. 

Tak teda, prečo je dôležité voliť? 

Ako som spomínal, jedná sa o každý hlas a práve teraz je jedinečná možnosť ovplyvniť samotné fungovanie EÚ a samotné výsledky. Táto šanca je každých päť rokov. Vieme, že ľudí na Slovensku zaujíma Európska Únia, vyšlo nám to z prieskumov. Tak prečo nevyužiť túto možnosť a ísť vyjadriť svoj názor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy