Skoro jasno
23°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Ako vyzerali voľby v ostatných krajinách? Spýtali sme sa vedúceho kancelárie EP na Slovensku
Zdielať na

Ako vyzerali voľby v ostatných krajinách? Spýtali sme sa vedúceho kancelárie EP na Slovensku

BRATISLAVA / Robert Sermek je vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Zodpovedal na otázky o novom zložení europoslancov a tiež vysvetlil, čo sa deje s frakciami.

​Ako vnímate zmeny? 

Je tu zastúpenie menej strán, PS sa posilnilo o 2 mandáty, takisto Smer. O 3 mandáty prišla Európska ľudová strana. KDH má o jedného poslanca menej, takže zmeny tam sú a vnímam ich. Najmä oproti roku 2019, odkedy si aj PS, aj Smer-SD zvýšili tie percentá. 

Ako sa mení EP z pohľadu celkového rozloženia?

6 poslancov PS bude zaradených do liberálnej frakcie "Obnovme Európu". 6-členná delegácia je silná. Poslankyňa za KDH skončí pravdepodobne vo frakcii "Európska ľudová strana". Kde sa začlenia Smer a Hlas? To je dobrá otázka, budú ale vznikať nové frakcie, kam by mohla patriť strana Smer či Hlas. Politické rokovania prebehnú v najbližšom čase. Každá frakcia sa snaží byť najsilnejšia. Ustanovujúca schôdza parlamentu je naplánovaná na polovicu júla. 

Kvórum je na Slovensku nízke, ako to vnímate?

Na Slovensku prepadne dosť hlasov, preto sa niektoré strany nedostali do parlamentu. V Írsku si môžete vybrať kandidáta z rôznych volebných strán a tak si ich vyskladáte. Čo sa stane s nezaradenými poslancami? Nie je to nič výnimočné. V každom volebnom období je ich 50 či 60, majú plné práva, iba je pre nich ťažšie presadiť rôzne návrhy, potrebujete mať spojencov, ide to jednoduchšie vo frakcii. Neznamená to ale, že nemôžu nič presadiť. 

O eurovoľbách porozprávala aj dlhoročná riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy