Jasno
21°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Dušan Chrenek o projekte Destinácia Zem: Aj my musíme urobiť viac, aby sme zastavili globálne otepľovanie
Zdielať na

Dušan Chrenek o projekte Destinácia Zem: Aj my musíme urobiť viac, aby sme zastavili globálne otepľovanie

BRATISLAVA / Európska komisia spustila nový projekt s názvom Destinácia Zem, ktorý by nám mal pomôcť využívať inovatívne technológie pre boj proti klimatickej zmene. Viac v Ranných novinách TV JOJ porozprával hlavný poradca Generálneho riaditeľstva pre klimatické opatrenia Dušan Chrenek.

Destinácia Zem, ide o nový projekt, ako by mal vyzerať v praxi?

V praxi by mal naozaj pomáhať riešiť klimatické riziká. Je to projekt, ktorý chce využívať všetky dostupné technológie, takže nie len satelitné informácie, ktoré dostávame z projektu Kopernikus, ale aj superpočítače, rýchle siete a umelú inteligenciu. 

Skúsme si povedať v akom stave je klíma dnes, a či nové informácie môžu zmeniť náš pohľad na aktuálnu situáciu.

Určite nám môžu pomôcť, ale v súčasnosti sa naša planéta otepľuje čoraz rýchlejšie. Minulý rok to bolo takmer o 1,5 stupňa viac, v porovnaním s takým s predindustriálnym obdobím. Žiaľ Európa sa otepľuje ešte rýchlejšie. Minulý rok to bolo o 2,3 stupňa celzia vyššie a môžeme povedať, že vlastne dvakrát rýchlejšie, ako celý svet. Preto aj máme oveľa viac negatívnych dopadov, extrémne výkyvy počasia, má to za následky aj vlny horúčav alebo povodne, suchá a letné požiare. Preto aj my musíme urobiť viacej, aby sme znížili emisie, postupne zastavili globálne otepľovanie a vedeli aj riešiť tie negatívne dopady na planétu, a na ľudí konkrétne. Práve tento projekt, Destinácia Zem, nám pomôže lepšie pozorovať, lepšie predpovedať počasie a tiež porovnávať, čo by sa stalo, keby bola nižšia teplota. Ako vyššia teplota zasiahne ľudí, planétu. Tiež poskytuje nástroje, ako riešiť túto situáciu. 

Vy idete vytvoriť akýsi digitálny model zeme, v celosvetovom meradle. Akonáhle sa vytvorí viete predpovedať, čo sa môže stať a ako to efektívne zlepšiť, a na základe akých nástrojov?

Áno. Môže to urýchliť aj predpoveď počasia a predpoveď extrémnych výkyvov počasia. To znamená, že keď prídu záplavy, budeme vedieť niekoľko dní dopredu, čo sa stane, môžeme sa na to lepšie pripraviť. Potom aj lepšie riešiť priebeh, budú rýchlejšie informácie a oveľa spoľahlivejšie predpovede. Lepšie modelovanie ekonomicko-sociálnych dôsledkov.

Viac informácií nájdete v rozhovore. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy