Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Europoslankyňa Neveďalová: Ťažkej práce sa nebojíme
Zdielať na

Europoslankyňa Neveďalová: Ťažkej práce sa nebojíme

BRATISLAVA / Európsky parlament už funguje v novom zložení. Europoslanci si zvolili nových podpredsedov či šéfku Európskej komisie. Veľká diskusia bola aj ohľadom toho, ktoré frakcie poslanci obsadia. Ako to dopadlo, na to sme sa v Ranných novinách pýtali našej hostky europoslankyne Kataríny Róth Neveďalovej.

Europoslanci smeru sú bez frakcie. V minulosti ste boli súčasťou rodiny európskych socialistov. Opozícia na Slovensku hovorí, že ste sa ocitli na kraji parlamentu. Ako to vnímate, nie je to oslabenie vášho mandátu ak nie ste súčasťou frakcie?

No vzhľadom k tomu, že máme skúsenosť s tým, ako fungovať aj keď nie sme v nejakej frakcii, tak vôbec to nie je také ako naši opoziční kolegovia radi rozprávajú. Pravdou je, že sme boli súčasťou frakcie socialistov a demokratov v Európskom parlamente. Pre nejaké nezhody, ktoré sme mali, o ktorých sme veľa rozprávali aj v médiách, tak sme z tejto frakcie odišli.

Pravdou je, že sme rokovali aj s frakciou socialistov, ale zatiaľ sme sa nedohodli na tých podmienkach, ktoré by sme boli ochotní akceptovať aj my, aj oni. Takže momentálne sme nezaradení, ale zaujímavosťou možno je, že práve vďaka tomu, že Smer je 20 rokov v Európskom parlamente, tak sme získali prvýkrát v histórii funkciu člena predsedníctva. Stala sa ňou práve Monika Beňová. Čiže my máme v podstate dokonca svojho človeka medzi predsedami frakcie, takže nie je to vôbec také strašné.

Môžem povedať, že zo skúsenosti asi približne trištvrte roka, čo sme fungovali ako nezaradení poslanci, aj nezaradený poslanec vie presadiť nejaké veci v Európskom parlamente. Je to, samozrejme, ale o tom, či ste schopní presvedčiť vlastných kolegov, či dávate návrhy, ktoré sú ochotní akceptovať kolegovia z iných frakcií. Takže naozaj je to o trošku ťažšej práci, ale dá sa to úplne v pohode zvládnuť.

Asi to bude oveľa ťažšia práca, keď nemáte presne frakciu, ktorá sa zhodne na veciach. Vy si musíte obehať tých ľudí.

Samozrejme, že áno. My sa ťažkej práce nebojíme a môžeme povedať, že napríklad sa nám podarilo urobiť aj nejaké výsledky za to posledné obdobie. Môžem hovoriť za seba. Ja som pracovala vo výbore pre poľnohospodárstvo. Vieme, že sme tu mali veľké protesty poľnohospodárov, že boli potrebné viaceré zmeny a vďaka tej komunikácii aj s tými kolegami sa mi napríklad podarilo presadiť práve aj to zjednodušenie pre malých poľnohospodárov, že nemusia dodržiavať toľko ekologických noriem, že budú mať menej kontrol. Podarilo sa nám zablokovať, respektíve znovu zaviesť niektoré kvóty na dovoz ukrajinských produktov. Čiže toto je napríklad konkrétny výsledok práce, ale naozaj je to o tom, že musíte presvedčiť tých kolegov, musíte mať lepšie návrhy a musíte viac pracovať, ale nie je to nemožné.

Boli to moje návrhy, ktoré sme podávali spolu s ostatnými kolegami, ktorých som presvedčila a dávali sme to spoločne. Čiže tá frakcia nie je zárukou, že všetci budú hlasovať. Ani to tak nie je. V žiadnom hlasovaní nehlasuje celá frakcia, respektíve veľmi málo je takých, že všetci hlasujú rovnako, čiže vždy je to o tých návrhoch.

Novou frakciou sú Patrioti pre Európu. Ide o frakciu, ktorú iniciovali maďarský premiér Viktor Orbán, či líder českej opozície Andrej Babiš. Keďže premiér Robert Fico práve so spomínanými politikmi spolupracuje, prečo ste sa nestali súčasťou ich frakcie? Ide o frakciu, ktorú inicioval Viktor Orbán či líder českej opozície Andrej Babiš. Obaja sú úzko napojení aj na Roberta Fica, ktorý s nimi spolupracuje a zdieľa rovnaké názory. Prečo ste sa nestali napríklad súčasťou tejto frakcie?

V prvom rade treba poopraviť to, že nie sú nejaké osobné napojenia. Sú to vzťahy, ktoré sú dlhoročne vytvorené, pretože to boli premiéri alebo sú premiéri našich susedných štátov, takže je úplne prirodzené, že máme s nimi dobrý vzťah a chceme mať dobrý vzťah s našimi susedmi.

Čo sa týka frakcie Patrioti pre Európu, pre nás nebol až taký veľký problém práve tieto naše susedné štáty, ale skôr to, že v tejto frakcii sa nachádza strana pani Le Penovej alebo strana pána Wildersa z Holandska, čo sú pre nás extrémne pravicové strany, ktoré zastávajú názory nie úplne kompatibilné s našou politikou, so sociálnou demokraciou ako takou. Sú to strany, ktoré okrem toho, že sú veľmi extrémne voči niektorým menšinám aj rôznym ďalším témam, tak sú vyslovene v niektorých témach aj protivýchodoeurópske. Čiže pre nás to bola červená čiara, že to už pre nás nie je partner, s ktorým môžeme byť v nejakej komunikácii a spolupráci.

Môžeme mať na niektoré témy rovnaké názory alebo podobné. Možno v niektorých veciach budeme spolu hlasovať, ale to sa úplne bežne v Európskom parlamente stáva. Ale jednoducho nemohli sme ísť do takéhoto zoskupenia, aj keď tam boli presne takýto takýto poslanci a takéto strany. Bude pre mňa zaujímavé sledovať aj vývoj v Európskom parlamente, pretože podľa mňa tie strany, ktoré sú tam, nie sú úplne kompatibilné a vo veľa otázkach budú mať rôzne názory a bude zaujímavé sledovať, ako budú hlasovať, ako sa budú vedieť možno vo vnútri dohodnúť.

Ja im držím všetkým palce, samozrejme, ako svojim kolegom, aby sa im podarilo presadzovať tie myšlienky, s ktorými išli do Európskeho parlamentu. Ale uvidíme, ako to celé nakoniec dopadne.

Pokračovanie rozhovoru s europoslankyňou Katarínou Roth Neveďalovou si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy