Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Europoslanec Branislav Ondruš: V Európskej komisii je vždy priestor na komunikáciu
Zdielať na

Europoslanec Branislav Ondruš: V Európskej komisii je vždy priestor na komunikáciu

BRATISLAVA / Do Ranných novín prišiel europoslanec, ktorý hovorí, že jeho cieľom je zlepšiť postavenie a ochranu práv a záujmov zamestnancov, podpora regionálnych politík či ochrana európskych výrobcov. Tým europoslancom je Branislav Ondruš.

Hovorí sa, že eurokomisia zvažuje zastavenie eurofondov pre Slovensko.

Ja si osobne myslím, že je to politická hra. Skôr možno zo strany médií. A samozrejme sú takí aj v Bruseli, ktorí by to radi videli alebo radi presadili. V tejto chvíli, ale môžem so všetkou zodpovednosťou, keďže som sa len včera vrátil z Bruselu povedať, že v tejto chvíli je to novinárska kačica. Ale dobre vieme, že spory alebo iné pohľady z Bruselu na slovenskú politiku sú realitou. Sú tam ľudia, ktorí by určite radi videli vo všetkom jednotnú líniu v rámci Európskej únie a keď ju nevidia, tak špekulujú, ako to niekedy politickým násilím presadzovať.

Eurokomisia analyzuje zmeny v oblasti spravodlivosti, ktoré sa na Slovensku udiali a to je aj jeden z dôvodov, prečo sa uvažuje nad pozastavením eurofondov.

Eurokomisia analyzuje vždy legislatívne zmeny v každej členskej krajine, pretože v každej oblasti existuje komunitárneho právo, alebo jednotné právo Európskej únie. A keď sa menia zákony na národnej úrovni, tak Európska komisia vždy sleduje, či tá legislatíva je v súlade s tým európskym právnym rámcom alebo nie. Je úplne bežný postup. Určite to robí v prípade akýchkoľvek zákonov aj našich trestných.

Ako sme na tom vôbec s tými eurofondami? Údajne až 80 percent verejných investícií pokrývajú práve európske peniaze.

Skutočne musíme povedať, že pokiaľ ide o naše členstvo v Európskej únii, z toho finančného alebo rozvojového hľadiska, tak naozaj viac ako dve tretiny toho, čo nazývame verejné investície, čerpáme z eurofondov. Bavíme sa v každom tom sedemročnom období doteraz o sumách, ktoré sa pohybujú okolo 14 miliárd eur. To sú skutočne veľké peniaze. Napríklad v sociálnej oblasti, v ktorej dlhé roky pôsobím, financujeme veľmi veľa programov, či už sociálnej pomoci odkázaným ľuďom, alebo napríklad programov na podporu zamestnanosti práve z európskych fondov.

Ak by nám Európska únia zmrazila dotácie z eurofondov, tak by sme prišli o tých 14 miliárd?

Neviem si predstaviť, aké argumenty by Európska komisia našla na to, aby zmrazila eurofondy na Slovensku. Ja to považujem v tejto chvíli za úplne nereálne. Neviem si predstaviť, čo by sme museli urobiť. Poznám ten príklad Maďarska veľmi dobre samozrejme. Z tohto hľadiska môžem zodpovedne povedať, že my zďaleka nenapĺňame tie kritériá alebo tie argumenty, ktoré použila Európska komisia v prípade Maďarska. Samozrejme, budú to posudzovať. Je taká predstava, že Európska komisia jeden deň zasadne a naraz urobia nejaké rozhodnutia. Toto národné vlády robiť môžu, ale v prípade Európskej komisie je to proces. Čiže ak vôbec už sa dostane na tú politickú úroveň, teda na tú najvyššiu úroveň Európskej komisie, návrh na nejaké rozhodnutie voči členskej krajine, tak potom tam prebieha nejaká komunikácia. Tá členská krajina je vyzvaná, aby sa k tomu najprv vyjadrila, potom prípadne keď to vyjadrenie je nedostatočné, tak aby to napravila a tak ďalej. Čiže to nie je niečo, čo sa prijme na jednom zasadaní a my sa zrazu dozvieme, že sú zmrazené eurofondy.

Môže to byť zo strany štátu aj taký kalkul, že v podstate tá Európska komisia to nemôže urobiť hneď, že to trvá dlhšie.

My s tým rátame, každý s tým ráta. Samozrejme, že Európska komisia nerobí rozhodnutia okamžite, takže vždy vieme, že máme priestor na to, aby sme vysvetlili alebo obhájili svoje konanie. Ja som zažil právne konanie voči Slovenskej republike kvôli jednej legislatíve alebo jednému zákonu. V roku 2012, keď som sa stal štátnym tajomníkom, tak kvôli jednému zákonu, ktorý bol prijatý v roku 2011, sme čelili konaniu, ktoré by sa mohlo skončiť žalobou. A vlastne, vyriešili sme ho v priebehu roka a pol tým, že sme tú legislatívu zmenili, že sme si vydiskutovali, akým spôsobom to treba zmeniť, prečo si Európska komisia myslí, že toto nie je v súlade s európskym právom a jednoducho sme to zmenili. My vždy vieme, že nech robíme čokoľvek, tak je vždy priestor na tú komunikáciu.

Pokračovanie rozhovoru s Branislavom Ondrušom o témach, ktoré sa europoslanec snaží pretláčať v europarlamente si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy