Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Mario Draghi: Budúcnosť EÚ závisí od investícií, Green Deal už nestačí
Zdielať na

Mario Draghi: Budúcnosť EÚ závisí od investícií, Green Deal už nestačí

ŠTRASBURG / Pokiaľ chce byť Európska únia naďalej konkurencieschopná, musí bezprecedentne zvýšiť verejné investície. Povedal to bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, ktorý v europarlamente predstavil 400 stranovú správu hlavných problémov ekonomiky európskej 27čky. GreenDeal už podľa neho nemá byť hlavným ťahúňom smerovania Únie. Európa sa ekonomicky prepadá a potrebuje novú verziu Marshallovho plánu.

Prioritou Európskej komisie už nebude Green Deal, ale konkurencieschopnosť a rast Európskej únie. "Príliš dlho sme ignorovali, prepadávajú sa rast ekonomiky Európskej únie. Dnes to už ignorovať nemôžeme," uviedol bývalý šéf ECB Mario Draghi. Podľa Draghiho je už teraz zbytočné hovoriť, kde sme urobili chyby. Špičkové európske firmy sa napríklad čoraz častejšie sťahujú do Spojených štátov.

"Zaostávame v tom, v čom Čína, ale aj Spojené štáty excelujú. A to sú nové zelené technológie, technológie, na ktorých sa stavia budúcnosť," priblížil europoslanec Martin Hojsík. Staronový eurokomisár, ktorý bude pôsobiť aj v novej komisii Ursula von der Linden, napríklad potvrdil, že Európa bude klimaticky neutrálna do roku 2050. "Chceme to urobiť tak, aby to nemalo negatívny vplyv na našu konkurencieschopnosť," osvetlil eurokomisár Maroš Šefčovič.

Prehodnocovať sa má napríklad aj zákaz spaľovacích motorov a majú sa hľadať alternatívy

V správe Draghiho je ale toho ďaleko viac. "Mrzí ma, že navrhuje, že by sme mali niektoré zaostalé regióny akoby opustiť a prestať sa im až tak venovať," povedala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

"Aby každá nová európska legislatíva musela prejsť testom konkurencieschopnosti. To znamená, že do akej miery podporuje konkurencieschopnosť Európskej únie," vyjadrila sa europoslankyňa Miriam Lexmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy