Zatiahnuté
18°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Europoslankyňa Neveďalová: Slovensko dostalo zatiaľ najlepšie portfólio v histórii
Zdielať na

Europoslankyňa Neveďalová: Slovensko dostalo zatiaľ najlepšie portfólio v histórii

BRUSEL / Pozvanie do Ranných Novín prijala europoslankyňa Katarína Neveďalová (Smer-SD). Rozprávala okrem iného aj o nových výzvach Európskeho parlamentu.

​Európsky parlament aj Európska komisia majú nové zloženie. Čo môžete očakávať od rozdelenia postov?

Vidíme, že pani predsedníčka Ursula von der Leyen sa trošku inšpirovala takými zmenami, ktoré boli navrhované aj v správe Draghiho. Vlastne aj to zloženie Európskej komisie je iné, ako bolo zvyčajne. Doteraz sme napríklad mali troch výkonných podpredsedov komisie, troch obyčajných a špeciálneho podpredsedu pre zahraničnú politiku. Dnes ich máme už len šiestich a už sú všetci len tí výkonní podpredsedovia. Trošku pomenila aj portfólia komisárov. Napríklad nemáme takého štandardného komisára, ktorého sme mali na sociálnu politiku, ale máme komisára, ktorý má na starosti zručnosti a nové návrhy, čiže trošku pomenili aj tieto veci.

Myslíme si, že Slovensko ale získalo asi najviac v histórii, pretože máme pozíciu komisára, ktorý má na starosti obchod a ekonomickú spoluprácu.
Takže je to taká taká veľmi zaujímavá časť tej práce, pretože bude mať na starosti spoluprácu s ďalšími krajinami, ako je napríklad Čína, Spojené štáty americké, vyjednávanie obchodných dohôd, ale aj ekonomickú stabilita Európskej únie a konkurencieschopnosť. Takže myslíme si, že Slovensko zatiaľ dostalo asi to najlepšie portfólio v histórii.

Ľudia zo Smeru nie sú v žiadnej frakcii? Bude sa vám dariť presadzovať návrhy? Ako?

Ono to nesúvisí momentálne s Európskou komisiou, o ktorej hovoríme, ale hovoríme o tom, že keď sa budeme rozprávať o práci v Európskom parlamente, tak ako som už viackrát vysvetľovala vo viacerých médiách, to neznamená, že nemôžete presadiť svoje návrhy, ak nie ste vo frakcii. Znamená to, že sa musíte viac snažiť a musíte nájsť viac kolegov, ktorí podporia  váš návrh, pozmeňovací návrh alebo nejakú tému, ktorú chcete otvárať. Čiže je to o takej viac mravenčej práci, o väčšej komunikácii s ostatnými kolegami, pretože keď ste nezaradení, tak musíte hľadať v tom celom košiari, že nemáte automaticky tú svoju frakciu, ktorá vás podporí, pretože ste jej členom. Takže áno, je to trošku zložitejšia práca, ale nie nemožná.

Dá sa to stihnúť? Je to strašne dlhý čas a tá frakcia v tom má určite svoju silu

Štandardne prijímanie nejakého návrhu alebo nejakej zmeny legislatívy v Európskej únii trvá dva a pol roka. Keď už sa to dostane do Európskeho parlamentu, tak to je ako keby finálne štádium, pretože najskôr máte nejaké diskusie s odbornou verejnosťou, s občanmi a potom už príde ten návrh aj do Európskeho parlamentu, Európskej rady a tam o tom začne znova diskutovať Európsky parlament aj rada. Môže to trvať asi pol roka, ale ak sa niečo zasekne, tak ten čas je oveľa dlhší.

Štandardne, ak by išlo všetko tým úplne najlepším a najjednoduchším spôsobom, tak diskusia o konkrétnom návrhu trvá minimálne 3 až 4 mesiace, pokiaľ ide ešte do pléna. Čiže ten čas máte dostatočný na to, ak si to dostatočne naštudujte a viete sa dohodnúť medzi jednotlivými rokovaniami výborov, pretože na každom výbore ten návrh ide minimálne trikrát. Možno si hneď poviete, že čo sú nejaké vaše témy, ktoré chcete, aby tam boli, alebo nejaké špecifické body a začnete hľadať tú svoju podporu medzi kolegami.

Sú samozrejme aj návrhy, ktoré prichádzajú v takom zrýchlenom konaní. Mali sme to aj na konci minulého obdobia, keď boli veľké protesty farmárov, čo si všetci pamätajú aj na Slovensku. Vtedy prišla legislatíva z Európskej komisie v takom zrýchlenom konaní, kde sme chceli zlepšiť situáciu. Napríklad tam bolo práve, aby sa zaviedlo menej kontrol, menej auditov, aby menší farmári nemuseli spĺňať niektoré ekologické požiadavky. To prišlo v skrátenom konaní a sme to schvaľovali v priebehu asi dvoch mesiacov. Ale to bol napríklad jeden z návrhov, ktorý som presadzovala ja. Čiže my sme boli taká väčšia skupina v tom výbore. A môžem povedať, že Výbor pre poľnohospodárstvo, v ktorom ja som členkou aj v minulom období, aj v súčasnom, je taký, že je tam veľká zhoda na veľa témach. Čiže nie je až také ťažké podporu, keď máte dobrý návrh, pretože tí ľudia sú veľmi pragmatický.

Nie je to tak politické, nie je to taký rozdeľujúci výbor, čiže nepracuje sa tam až tak zložito, ako možno v niektorých iných výboroch. Keby sme boli napríklad vo Výbore pre životné prostredie, kde máte veľmi jasne, že buď sú niektorí za úplný Green deal a niektorí sú takí, ktorí to až tak nepodporujú a tam sú tie trenice oveľa väčšie. Čiže v rámci tých poľnohospodárov sa to podarilo.

Pokračovanie rozhovoru s europoslankyňou si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy