Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Europoslankyňa Karvašová: Rozvoj regiónov je kľúčom k hospodárskemu rastu
Zdielať na

Europoslankyňa Karvašová: Rozvoj regiónov je kľúčom k hospodárskemu rastu

BRUSEL / Pozvanie do Ranných Novín prijala novozvolená europoslankyňa Ľubica Karvašová (PS). Rozprávala okrem iného aj o tom, aké sú rozdiely medzi prácou v Európskom parlamente a diplomaciou.

Váš mandát poslankyne Európskeho parlamentu sa oficiálne začal v polovici júla. Ako zatiaľ hodnotíte tieto uplynulé mesiace a týždne?

Za sebou máme dve plenárne zasadnutia. To prvé, júlové, ako ste spomínali, bolo slávnostné a úvodné pre nových europoslancov, pričom sme sa ešte stretli aj s odchádzajúcimi. Zvolili sme predsedníčku Európskeho parlamentu, podporili Ursulu von der Leyenovú ako predsedníčku budúcej Európskej komisie. Následne sme mali septembrové zasadnutie a odvtedy sa pripravujeme na hearingy nových komisárov, teda kandidátov na komisárov, ktorých sa chystáme "grilovať." Práve tým teraz žije celý parlament.

Ako vyzerá taká príprava? Zbierate si materiály z minulosti, ich rozhodnutia a podobne?

Niektorí kandidáti sú už známi v bruselskom alebo európskom prostredí, ako napríklad náš komisár Maroš Šefčovič. Potom sú tam ďalší, ktorí už v minulosti boli komisármi, takže o tých máme dostatok informácií. No a potom sú aj noví kandidáti, s ktorými prebiehajú – nebudem tajiť – rôzne zákulisné rozhovory a snahy pochopiť ich ambície, ciele a osobnosti, aby sme vedeli, či zapadnú do novej komisie.

Venovali ste sa zahraničnej politike a diplomacii. Aký je rozdiel medzi touto prácou a vašou súčasnou úlohou v Európskom parlamente?

V niektorých ohľadoch je to podobné, v iných veľmi odlišné. Napríklad v diplomacii, keď sa stretávate s partnermi, sú to diplomati ako vy. Medzi nimi existuje určitá základná dôvera – viete, že môžete diskutovať otvorene, bez toho, aby to bolo zneužité. V politike je to iné. V Európskom parlamente je 720 poslancov, takže nepoznáte každého, obzvlášť na začiatku. Preto je potrebná väčšia opatrnosť – s kým sa stretnete a čo mu poviete. Prvá vec, ktorú zisťujete, je, z akej politickej skupiny ten človek pochádza, pretože to hneď ovplyvňuje priority, o ktorých diskutujete, a aj krajinu, ktorú zastupuje.

Do akých výborov ste sa dostali vy? V akých delegáciách pôsobíte a prečo práve tieto?

Som členkou troch výborov a troch delegácií. Pre mňa najdôležitejším je Výbor pre regionálny rozvoj, pretože táto téma mi bola blízka už počas kampane. Verím, že ak chceme naozaj pomôcť Európskej únii a Slovensku rásť, kľúčom k tomu sú naše regióny, ľudia, ktorí v nich žijú, firmy, ktoré tam pôsobia, a infraštruktúra, ktorá im chýba. To je moja absolútna priorita. Ďalším výborom je Výbor pre medzinárodný obchod, kde sa teraz napríklad riešia clá na čínske elektromobily. No a potom som v špecifickom výbore, ktorý sa venuje reforme Európskej únie, kde sa zaoberáme výhradami a obavami, ktoré ľudia ohľadom EÚ majú.

Už ste niečo riešili, alebo sú momentálne priority inde?

Teraz je naozaj prioritou príprava na hearingy. Napríklad sa veľmi snažíme, aby Európska komisia uznala význam regiónov ako zdroja hospodárskeho rastu. Ursula von der Leyen to potvrdila v júli na plenárnom zasadnutí ako prioritu komisie. Máme návrh na viceprezidenta Európskej komisie pre kohéznu politiku, čo by bolo historicky prvýkrát. Považujem to za veľký úspech a chcem využiť tieto hearingy na presadenie našich priorít.

Pokračovanie rozhovoru s europoslankyňou si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy