Jasno
14°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou
Zdielať na

Orbán volá po zmenách v EÚ, vojnu na Ukrajine takmer nespomína. Leyenová nešetrí kritikou

BRUSEL / Európska únia potrebuje zmenu. Vyhlásil to maďarský premiér v Európskom parlamente v Štrasburgu. Viktor Orbán chce, aby jeho krajina, ktorá v súčasnosti predsedá v Rade EÚ, bola katalyzátorom týchto zmien. V týchto mesiacoch tak Maďarsko udáva smer Európskej únie. Viktor Orbán napríklad tvrdí, že azylový systém nefunguje. A vojnu Ruska proti Ukrajine takmer nespomenul. Predsedníčka Európskej komisie preto Orbána nešetrila kritikou.

"Európska únia potrebuje zmenu," vyhlásil 9. 10. maďarský premiér v Európskom parlamente v Štrasburgu. Viktor Orbán chce, aby jeho krajina, ktorá v súčasnosti predsedá v Rade EÚ, bola katalyzátorom týchto zmien. Tieto mesiace tak Maďarsko udáva smer Európskej únie. Hovorí napríklad, že azylový systém nefunguje. Vojnu Ruska proti Ukrajine takmer nespomenul. Tvrdo sa do neho obula aj predsedníčka Európskej komisie.

Maďarsko podľa Viktora Orbána chce, aby sa pravidelne konal takzvaný schengenský samit. "Objavili sa mnohé iniciatívy, ale všetko to zlyhalo. Migračný tlak je zásadná záťaž Európskej únie," povedal Orbán.

Rozšírenie nebude úspešné bez prijatia Srbska, či zvyšovanie konkurencieschopnosti. To sú priority Maďarska, ktoré aktuálne udáva smer pre Európsku úniu. To, že Ukrajinu nespomenul, mu dala šéfka eurokomisie pocítiť. “Stále sú tu takí, ktorí za vojnu obviňujú tých, ktorí sa bránia!" vyjadrila sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Krajná ľavica ho nazvala diktátorom

“Bez dôvery členských štátov ako predsedníctvo nedokážete nič vyriešiť," hovorí europoslankyňa Ľubica Karvašová (PS). Po Orbánovom prejave mu začala krajná ľavica spievať partizánsku pesničku Bella Cao a nazývala ho diktátorom. “Toto nie je eurovízia!” povedala vtedy predsedníčka EP Roberta Metsola.

“Keď už raz idete o niekom hovoriť, že sa správa ako diktátor, tak potom vy by ste mali byť takí demokratickejší a nie presne naopak," uviedol europoslanec za Smer-SD Erik Kaliňák.

“Realisticky v Európskom parlamente ho nikto neberie vážne," hovorí europoslankyňa Lucia Yar (PS).

Mandát Maďarska sa začal ešte v júli a končí sa v decembri

Podľa europoslancov je obvyklé, že priority sa predstavujú pred jeho začiatkom. “Viktor Orbán sa konečne dostavil do Európskeho parlamentu, aby predstavil priority svojho predsedníctva," myslí si europoslanec Michal Wiezik (PS).

“Maďarské predsedníctvo napríklad chce hovoriť o rozširovaní Európskej únie o krajiny na Balkáne. Chce hovoriť o lepšej spolupráci v oblasti obrany," hovorí europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SD).

Vystupovať z EÚ nechce

Viktor Orbán okrem iného povedal, že nemá v úmysle vystupovať z Európskej únie. Zmenu podľa neho treba dosiahnuť zvnútra. “To predsedníctvo sa nezačalo príliš dobre s tou takzvanou mierovou misiou, keď bol aj v Moskve, aj v Pekingu," myslí si europoslanec Ľudovít Ódor (PS).

“Žiaľ, Európska únia často upadá do toho, že všetko čo príde od Viktora Orbána alebo z Maďarska, je zlé," dodáva europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy