Oblačno
13°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Budúcnosť Schengenu je neistá. Podľa novej azylovej politiky 7 krajín zavádza hraničné kontroly
Zdielať na

Budúcnosť Schengenu je neistá. Podľa novej azylovej politiky 7 krajín zavádza hraničné kontroly

EÚROPSKA ÚNIA / Hranice zatvára Nemecko. Holandsko sa nechalo počuť, že význam Schengenu sa stráca. Problémy na hraniciach kvôli nelegálnej migrácii rieši už aj Európsky parlament. Dočasné kontroly totiž v súčasnosti zavádzajú aj Švédsko, Rakúsko, Slovinsko, Taliansko, či Francúzsko.

Okrem Nemecka v súčasnosti vykonáva kontroly na hraniciach ďalších sedem členských krajín. Podľa europoslancov to vyvoláva obavy o budúcnosť Schengenu. "Zaevidovali sme aj zo strany holandskej vlády, pod de facto vedením Geerta Wildersa, záujem vystúpiť," informovala europoslankyňa Ľubica Karvašová. 

Holanďania odmietajú azylovú politiku, pridalo sa aj Maďarsko. Zavádzanie hraničných kontrol pociťujú aj europoslanci. "Dnes ráno, keď som išla do práce, tak presne, nevedeli sme sa dostať z Nemecka do Francúzska práve preto, že boli veľké hraničné kontroly na nemeckých hraniciach," vysvetlila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

Diskutuje sa o úplne novej azylovej politike

Podľa nej by sa celý azylový proces robil mimo Schengenu. "Aby sa celá azylová administratíva vykonávala v tretích krajinách, čiže nie už na hraniciach, v rámci hraníc Európskej únie," uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann. "By vonkajšie hranice boli adekvátne chránené, a tým pádom sme mohli otvoriť tie vnútorné hranice," osvetlil europoslanec Michal Wiezik. 

Tak to už robí napríklad Taliansko, ktoré má podobnú dohodu s Albánskom. V ňom musí žiadateľ splniť podmienky, aby mohol vycestovať do Európskej únie. "Toto naozaj problém ani Afriky, ani Blízkeho východu nevyrieši, keď ich budeme všetkých presťahovávať do Európy," vyjadril sa europoslanec Luboš Blaha.

Návrh novej azylovej politiky by malo predstaviť Maďarsko, ktoré aktuálne predsedá Rade Európskej únie, ktoré však kritizujú pre jeho domácu politiku vydávania povolení na pobyt. "Dávať bez previerky povolenia na pobyt pre Bielorusov a Rusov je aj riziko bezpečnosti našich občanov," zakončil europoslanec Ľudovít Ódor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy