Jasno
16°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Orbán čelil kritike. Na jeho stranu sa postavili niektorí slovenskí europoslanci
Zdielať na

Orbán čelil kritike. Na jeho stranu sa postavili niektorí slovenskí europoslanci

ŠTRASBURG / Maďarský premiér Viktor Orbán tento týždeň vystúpil na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Diskusia sa zmenila na nevídanú slovnú prestrelku medzi ním a viacerými europoslancami a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Orbánovi prišli na pomoc niektorí slovenskí europoslanci, pričom sa obuli aj do nášho eurokomisára Maroša Šefčoviča.

​Maďarsko predsedá rade Európskej únie, čo sa pre Orbánove kroky v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ale aj pre jeho domácu politiku asi až na výnimku Slovenska stretáva s veľkou nevôľou ostatných členov. Bolo ti cítiť a počuť aj v Štrasburgu.

Leyenová pripomenula jeho postoj k ruskej agresii

Po jeho prejave, kde hovoril o potrebe zmien, najmä v migračnej politike, či hospodárstve si zobrala slovo šéfka Európskej komisie, ktorá mu však pripomenula jeho postoj k ruskej agresii. "Svet bol svedkom zverstiev ruskej vojny. A predsa sú stále takí, ktorí z tejto vojny nevinia votrelca, ale napadnutých. chcem sa ich teda opýtať, či by niekedy obvinili Maďarov zo sovietskej invázie v roku 1956," uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

"Kategoricky odmietame všetky porovnania a spájanie s Povstaním za slobodu z roku 1956 s vojnou, ktorá sa vedie na Ukrajine. Nie je tam žiadna spojitosť. Je to zahanbenie všetkých hrdinov," tvrdí maďarský premiér. Deň pred zasadnutím počas tlačovej konferencie sa snažil Orbána napadnúť jeden z maďarských opozičných politikov.

V samotnom pléne neostalo len pri zahraničnej politike Maďarska, ale aj tej domácej

"Štrnásť rokov vediete krajinu s neobmedzenými právomocami. Mali ste každú príležitosť urobiť krajinu splnených sľubov," povedal poslanec EP Péter Magyar.

"Urobili ste z Maďarska banánovú republiku, okradli ste obyvateľstvo a obohatili rodinu a priateľov. Za vašej vlády sa Maďarsko stalo jednou z najchudobnejších a oficiálne najskorumpovanejších krajín v EÚ," hovorí poslanec Moritz Körner.

Maďarského premiéra sa spoločne zastali slovenskí europoslanci zo Smeru a Republiky

Tí opoziční sa rozpravy nezúčastnili. "Ja budem hrdo nasledovať váš príklad a pôjdem o pár dní do Moskvy, aby som viedol mierový dialóg s Ruskom," povedal europoslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD).

Republika situáciu využila aj na to, aby znova zaútočila na Maroša Šefčoviča a Smer-SD. "Musím povedať, že po tých, prepáčte, nezmysloch, ktoré počúvame od pani Leyenovej spolu s pánom Šefčovičom a ďalšími kolegami, je skutočne osviežujúce počuť v Európskom parlamente konečne aj hlas zdravého rozumu," povedal Milan Uhrík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy