Jasno
16°
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
Výzva EÚ Slovensku: Vyjadrite svoj názor, zmeňte Európu
Zdielať na

Výzva EÚ Slovensku: Vyjadrite svoj názor, zmeňte Európu

Prostredníctvom Európskej iniciatívy občanov (EIO) môžu mať aj Slováci väčší vplyv na politiky EÚ. Svoj záujem o formovanie programu EÚ doteraz vyjadrili prostredníctvom 290 tisíc podpisov na podporu konkrétnych iniciatív. K zapojeniu môžuobčanov povzbudiť aj miestne samosprávy. Pre nich je pripravená praktická príručka, ako aj webinár, ktorý sa uskutoční 17. októbra 2024.

V dnešnom rýchlo sa meniacom svete je dôležité, aby mohliobčania zasiahnuť do tvorby politík, ktoré ovplyvňujú ich životy.  Aj Slováci majú možnosť prostredníctvom Európskej iniciatívy občanov spojiť sily s ďalšími ľuďmi v EÚ, podnietiť diskusiu a iniciovať reformy v témach, ktoré sú pre Európu spoločné.

Čo je Európska iniciatíva občanov

EIO umožňuje všetkým občanom prostredníctvom prepojenia so spoluobčanmi ovplyvňovať európske právne predpisy. Je tojedinečný nástroj participatívnej demokracie, vďaka ktorému môžu občania EÚ navrhovať legislatívne zmeny v otázkach, ktoré sú pre nich dôležité – a to tak, že vyzvú Európsku komisiu, aby navrhla nové právne predpisy.

Či už ide o ochranu životného prostredia, sociálne práva alebo akúkoľvek inú kľúčovú tému, EIO dáva Európanom hlas, ktorým môžu priamo formovať politiky EÚ. EIO vznikla s Lisabonskou zmluvou a aktívne sa využíva od roku 2012. Ide o jeden z kľúčových nástrojov, ktorým Európska únia povzbudzuje ľudí, aby pomáhali pri jej formovaní.

Kto sa môže zapojiť

Európsku iniciatívu občanov môže zorganizovať tím aspoň siedmich občanov EÚ z najmenej siedmich rôznych členských štátov, ktorí sú oprávnení voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Musia si vybrať tému, ktorá patrí do legislatívnych právomocí Európskej komisie.

Organizátori majú potom jeden rok na zozbieranie milióna overených podpisov. Ak uspejú, Európska komisia a Európsky parlament podrobne prediskutujú ich ciele a rozhodnú o prípadných ďalších krokoch.

V súčasnosti sa zbierajú podpisy pod 11 iniciatív venovaných témam od životného prostredia a dobrých životných podmienok zvierat až po dopravu, ochranu spotrebiteľa či sociálne a základné práva. Občania môžu podpísať rozbehnuté iniciatívy, s ktorými súhlasia.

Konkrétni občania, skutočný vplyv

EIO už podnietila kroky, ktoré viedli k významným legislatívnym zmenám. Tu je niekoľko príkladov úspešných EIO:

Right2Water: iniciatíva viedla EÚ k revízii smernice o pitnej vode, ktorá zabezpečuje právo všetkých Európanov vrátane tých zraniteľných na bezpečnú pitnú vodu. Smernica je účinná od januára 2021.
Zákaz glyfozátu: výsledkom bol právny predpis z roku 2018 účinný od marca 2021, ktorým sa zvýšila transparentnosť v procese posudzovania rizík v potravinovom reťazci EÚ.

 

Zastavte odstraňovanie plutiev – zastavte obchod: cieľom tejto iniciatívy bolo primäť Komisiu, aby zvážila zákaz obchodovania so žraločími plutvami. Konzultácie prebiehajú od roku 2024.

 

Za kozmetiku bez krutosti: táto iniciatíva podnietila EÚ, aby zrýchlila úsilie o obmedzenie a prípadné nahradenie testovania na zvieratách. Konzultácie už prebiehajú a plán sa pripravuje.

 

10 úspešných príbehov občianskych iniciatív sú k dispozícii na fóre EIO.

Aj Slováci chcú formovať program EÚ

Od roku 2012 iniciovalo viac ako 1 000 občianskych organizátorov118 EIO, na ktorých sa aktívne podieľalo 14 slovenských občanov. Na podporu jednotlivých iniciatív sa v celej EÚ vyzbieralo 20 miliónov podpisov a Slováci k tomuto počtu prispeli viac ako 292 000 podpismi.

Aktuálne môžu aj naši zástupcovia regionálnych a miestnych orgánov aktivitu občanov ďalej podporiť vďaka novovydanejpublikácii Príručka na podporu využívania európskej iniciatívy občanov. Verejné orgány, ktoré podniknú najambicióznejšie krokys cieľom priniesť občanom informácie o EIO, budú v roku 2025 pozvané do Bruselu, aby sa podelili o svoje skúsenosti.

Ďalšie informácie budú k dispozícii 17. októbra 2024 na viacjazyčnom webinári pre miestne a regionálne samosprávy s názvom „Ako podporiť občanov vo vašom regióne smerom k väčšej aktívnosti v EÚ: Európska iniciatíva občanov a ďalšie možnosti zapojenia občanov“.

Webinár je určený pre regionálne verejné inštitúcie a prinesie možnosť diskutovať o možnostiach vyššieho zapojenia občanov EÚ. K dispozícii bude živé tlmočenie do angličtiny, nemčiny, francúzštiny, taliančiny, portugalčiny, španielčiny, holandčiny, gréčtiny a poľštiny. Registrácia na webinár je dostupná na tomto linku: [https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/webinar-registration].

Materiály pre žiakov a učiteľov stredných škôl v EÚ

Pre školy a učiteľov je k dispozícii súbor nástrojov EIO: „Demokracia EÚ v praxi – Vyjadrite svoj názor s európskou iniciatívou občanov. Je to interaktívny zdroj zameraný na starších žiakov stredných škôl, ktorý pozostáva zo štyroch tematických častí s rozdielnym zameraním, počnúc všeobecnými informáciami o EÚ až po konkrétnejšie informácie a aktivity súvisiace s EIO. Súbor nástrojov EIO je k dispozícii na stiahnutie vo všetkých úradných jazykoch EÚ vrátane slovenčiny.

Zostaňte v kontakte a informujte sa

Ak chcete EIO pochopiť hlbšie, navštívte webové sídlo EIO, pridajte sa do oficiálnej skupiny EIO na Facebooku a prihláste sa na odber bulletinu EIO.

Európska iniciatíva občanov vám dáva moc dosiahnuť zmenu. Vyjadrite svoj názor a zapojte sa už dnes!

 

 

Najčítanejšie správy