Oblačno
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Návšteva Ľuboša Blahu v Moskve pobúrila europoslancov. Dostal sa s nimi do konfliktu
Zdielať na

Návšteva Ľuboša Blahu v Moskve pobúrila europoslancov. Dostal sa s nimi do konfliktu

ŠTRASBURG / Rusko v súčasnosti prekvitá, dokonca tam majú práčky a chladničky, ekonomicky rastie rýchlejšie ako Nemecko. Ľuboš Blaha, europoslanec a podpredseda Smeru sa v Európskom parlamente dostal po týchto vyhláseniach do konfliktu s mnohými zahraničnými europoslancami. Kým svoju minulotýždňovou návštevou Ruska chválil, europoslanci z Litvy, či Rumunska nenachádzali slov. Pýtali sa ho, či sa bol pozrieť aj v Putinovej vile a či si naozaj uvedomuje, kde to vlastne bol.

Podľa Blahu Rusko prekvitá

Ľuboš Blaha v pléne Európskeho parlamentu obhajoval Putinov režim a vyhlásil, že Rusko v súčasnosti prekvitá. "Chodil som po Moskve, bol som dokonca v obchodoch a neuveríte, majú tam dokonca práčky. Tvrdili tu západní propagandisti, vraj ich kradnú na západnom fronte, nie oni tam majú aj práčky, aj chladničky, aj autá, majú tam všetko," opísal v europarlamente Ľuboš Blaha, podpredseda strany Smer-SD.

Nad vyjadreniami Ľuboša Blahu europoslanci žasli mnohí europoslanci. Do sporu sa dostal aj s poslancami z frakcie socialistov a demokratov, do ktorej chcel smer pôvodne patriť. "Otázka znie, boli ste v Putinovej vile a videli ste tam to rozkvitnuté Rusko? Naozaj si uvedomujete, kde ste boli?" povedal Vytenis Povilas Andriukaitis europoslanec z Litvy. 

Europoslanca z Litvy nazval rusofóbom

Europoslanca z Litvy dokonca nazval šialeným rusofóbom, ktorý si praje návrat Tretej ríše. Konflikt vygradoval s ďalším europoslancom, ktorý mu pripomenul, že Rusko prinieslo Ukrajine skazu a smrť. "Budem k Slovákom veľmi úprimný, ale chcem to povedať priateľsky. Je to obrovská hanba. Nemyslím si že jeho cesta do Moskvy bola náhodná," povedal Petras Auštrevičius, europoslanec z Litvy. 

Európsky parlament drvivou väčšinou schválil pôžičku Ukrajine vo výške 35 miliárd eur a má byť krytá z výnosov zmrazených ruských aktív. Túto pomoc však vidí ako krádež. "Dámy a páni, zmrazenie ruského majetku je krádež, doslova lúpež. Môžete si tu hľadať tisíce výhovoriek, ale ak niekomu ukradnete majetok a vy ste Rusom ukradli ich majetok, tak tu robíte to, čo robia zlodeji," povedal Blaha v europarlamente.

Európsky parlament by sa mal jeho cestou do Moskvy zaoberať

"Prepáčte, niekedy je naozaj ťažké nájsť vhodné slová. Navštíviť agresora a obhajovať ho je niečo, čo je absolútne neakceptovateľné," dodal Reinis Poznaks, ďalší europoslanec z Litvy. 

Litovský europoslanec zas vyzval vedenie europarlamentu, aby sa jeho cestou zaoberalo. Môžu to byť podľa neho postoje strany SMER, ale nie Európskeho parlamentu. "Bol som pred pár dňami v Moskve a videl som na vlastné oči ako Rusko prekvitá. Jediné, čo môže priniesť mier, je dialóg s Ruskom," povedal Blaha. "Cesta do Moskvy je veľké teátro a za tým si stojím. Naozaj je to egotrip známeho populistu Blahu," dodal europoslanec Michal Wiezik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy