Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
EÚ mení prístup k migrácii: Azylové žiadosti sa majú riešiť mimo únie
Zdielať na

EÚ mení prístup k migrácii: Azylové žiadosti sa majú riešiť mimo únie

ŠTRASBURG / Európskej únii sa nedarí dostať preč ľudí, ktorí nezískali povolenie na pobyt alebo azyl. Priznáva to už aj Európsky parlament, ktorý chce navrhnúť novú legislatívu pre tieto prípady. Návrat do tretích krajín medzitým vzalo do vlastných rúk Taliansko, ktoré neoprávnených žiadateľov posiela späť do Albánska. Na podobnom princípe by mala fungovať celá Európska únia.

Európskej únii sa nedarí dostať preč ľudí, ktorí nezískali povolenie na pobyt alebo azyl. Priznáva to už aj Európsky parlament, ktorý chce navrhnúť novú legislatívu pre tieto prípady. Návrat do tretích krajín medzitým vzalo do vlastných rúk Taliansko, ktoré neoprávnených žiadateľov posiela späť do Albánska. Na podobnom princípe by mala fungovať celá Európska únia.

Cieľom europoslancov je, aby sa žiadosť o azyl vybavila ešte mimo územia Európskej únie

"Európskej únii sa zatiaľ nepodarilo dostať nelegálnu migráciu pod kontrolu," vyjadrila sa europoslankyňa Ľubica Karvašová. Vlna odporu voči zavádzaniu hraničných kontrol ako to aktuálne urobili napríklad Nemecko, Švédsko, Rakúsko, Slovinsko, Taliansko či Francúzsko spôsobila prehodnotenie azylovej politiky.

"Dnes vidíme dopady toho, že nás zo Slovenska nikto v Európskej únii celé roky nikto nepočúval," povedal europoslanec Branislav Ondruš. "Akékoľvek čiastkové riešenia nie sú dostatočné, my potrebujeme spoločnú európsku politiku a nie je dobré, aby túto tému obsadzovali extrémisti a populisti," odznelo od europoslankyne Veroniky Ostrihoňovej.

Reforma návratovej politiky by mala priniesť jasné pravidlá, ktoré zadefinujú kto je ekonomický migrant

"Môžeme si medzi nimi vyberať, myslím si, že Európska únia nemá povinnosť prijať každého jedného človeka, ktorý na naše územie príde," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

"Nápady ako fyzické bariéry, za ktoré by sme ešte mali platiť, to my vieme že absolútne nefunguje," povedala europoslankyňa Lucia Yar. Azylová politika by fungovala na princípe dohôd ako urobilo Taliansko s Albánskom. Celý azylový proces bude musieť ukončený ešte pred vstupom na územie Európskej únie.

"Vlastne všetci uchádzači o azyl sa presunú do Albánska v prípade, že sa dostanú do Talianska alebo rovno skončia v Albánsku," vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy