Jasno
Bratislava
Bohdan
21.12.2024
Slovenské farmy zápasia s nedostatkom teliat na výkrm. Dovoz je pozastavený kvôli nákaze
Zdielať na

Slovenské farmy zápasia s nedostatkom teliat na výkrm. Dovoz je pozastavený kvôli nákaze

SLOVENSKO / Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorej doteraz nebol zaznamenaný výskyt katarálnej horúčky oviec. Vzhľadom na to, že okolité krajiny takého ochorenie už zaznamenali, slovenskí poľnohospodári nemôžu od nich nakupovať teľatá.

Keďže na Slovenku nie je podporovaný chov mláďat, nemáme dostatok býčkov mäsových plemien. V praxi to znamená, že farmári, ktorí sú zameraní na výkrm hovädzieho dobytka, nemajú čo chovať.

Na poľnohospodárskom družstve v Špačinciach majú na výkrm dobytka kapacitu dvetisíc kusov hovädzieho dobytka, v skutočnosti chovajú len osemsto kusov dobytka. Majú maštale, dostatok vlastných krmovín, aj o ich hovädzie mäso je veľký záujem, problém je v tom, že nemajú teliatka, ktoré by mohli chovať na výkrm. "Hlavní dodávatelia zastavovaného dobytka Česká republika, je celá zóna v ochrannom pásme, z ktorej nie je možné dovážať zástavový dobytok na výkrm k nám, keďže naša republika je čistá," vysvetlil predseda PD Rudolf Nádašský.

Keďže Česko má podporu na teliatka a my nie, naši farmári sa teraz ocitli vo veľmi zložitej situácii

"Momentálne ten mäsový dobytok nie je u nás podporovaný, ale je našom snahou práve, v novom roku otvoriť dialóg na zmenu strategického plánu, a vsunúť tam takú podporu. Podobne ako ČR má na teliatka," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš. Býky majú jatočnú váhu a sú určené na predaj. Majú hmotnosť až do 900 kilogramov. Kŕmia ich plodinami, ktoré vypestovali na ich poliach, čo sa pozitívne premietlo na kvalite mäsa.

"Do voza miešame šesť ton krmiva, a robíme denne štyri vozy, čiže približne denne sa 24 až 25 ton krmív sa minie," povedal kŕmič v živočíšnej výrobe Matej Gajarský. Takmer celá ich produkcia končí na zahraničnom trhu hlavne v Taliansku a Chorvátsku, prípadne v Rakúsko, alebo Poľsko. Rozhoduje cena. "Je diametrálne odlišná v tých pozitívnych číslach, ako cena, ktorá sa ponúka na slovenských bitúnkoch," pokračoval Nádašský.

Faktom však je, že na Slovensku máme veľmi nízku spotrebu hovädzieho mäsa, a preto mäso z ich zvierat by nemali komu predať. "Neviem si predstaviť, na ktorý slovenský bitúnok by sa umiestnilo bez toho, aby nebol problém s odbytom nasledujúcim odberateľom, čiže potravinových reťazcov," uzavrel Nádašský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy