Od januára sa mení základná sadzba DPH: Ako to ovplyvní gastro prevádzky?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Od prvého januára sa mení základná sadzba DPH a dotkne sa aj gastro prevádzok. Pri nealkoholických nápojoch stúpne na 19 percent, pri alkohole dokonca na 23. DPH na jedlá klesne na 5 percent. Ak sa chystáte silvestrovať v nejakom podniku, zmeny DPH po polnoci zrejme nepocítite. To si však nemôžu povedať majitelia prevádzok.
Viacerí z nás plánujú oslavovať Silvestra v nejakom podniku, a preto sme sa pozreli na to, ako zvýšená DPH ovplyvní ceny po polnoci. Od nového roka sa v gastre menia ceny. Za nealkoholické nápoje to bude 19 percent, DPH na alkoholické nápoje a cigarety sa zvýši až na 23 percent a u jedla sa zníži na 5 percent. To ale neznamená, že sa ceny v podnikoch automaticky zvýšia alebo znížia. "Museli sme upgradovať naše štyri fiškálne kasy, to nás stálo nejakých 750 eur. O polnoci sa do nich odošle nový cenník, aj s novými sadzbami DPH," povedal majiteľ reštaurácie Vladimír Sirotka.
Podobné opatrenia museli uplatniť nielen v reštauráciách či baroch, ale aj v stánkoch v uliciach hlavného mesta. "Keď sme robili kasu, museli sme do toho vraziť aj viac peňazí, aby sme mohli robiť a doplatiť si ešte aj viac za miesto na Silvestra," uviedla prevádzkárka Paula.
Zmenu DPH pocítia prvé dni najmä prevádzkovatelia gastro podnikov. "Momentálne je to nastavené tak, aby ľudia necítili rozdiel medzi cenami pred a po polnoci," pokračoval Sirotka. "Ja si myslím, že ostanú také ceny, aké sú. Ľudia nemajú peniaze," dodala pani Paula. "V januári plánujeme prerobiť postupne aj jedálne a nápojové lístky tak, aby nám zahrňovali poriadne aj naše náklady a všetky vstupné veci, aby sa ceny nastavili podľa nových sadzieb," dodal Sirotka.
"Gastro už teraz bojuje o prežitie a toto nám situáciu ešte viac skomplikuje. Robíme, čo môžeme, aby sme udržali kvalitu a služby, no nie je to jednoduché, keď stále musíme čeliť novým prekážkam," informoval majiteľ prevádzky Viliam Pavlovský. Zvýšenú DPH na kávu, nealko a alko považujú gastro prevádzky za ďalší nepríjemný zásah do podnikania, ktorý ale v konečnom dôsledku odnesú nielen prevádzky, ale aj zákazníci.
"Tieto položky sú základným príjmom pre mnohé gastro prevádzky. Ak ich budeme musieť zdražieť, ľudia si dvakrát rozmyslia, či si ich vôbec objednajú," uzavrel Pavlovský. "No jasné, že nás to ovplyvní, to každého, pretože tie DPH-áčky sú pre ľudí ozaj vysoké. Keď ľudia podnikajú, tak si myslím, že išli podnikať s tým, aby si zarobili, nie aby platili také vysoké dane," dodala Paula.