Hydinári bijú na poplach: Nekupujte poľské mäso!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
V súvislosti s potravinárskym škandálom posypovej poľskej soli už zareagovali aj hydinári. Tí dnes informovali, že všetky slovenské hydinárne používajú pri spracovaní hydiny a hydinových výrobkov soľ dovezenú z Čiech a Francúzka. V našich výrobkoch sa tak nebezpečná soľ nenachádza.
Dojčiace ženy a deti v ohrození
Únia hydinárov Slovenska napriek tomu vyzýva slovenských obyvateľov, aby tovar na pultoch niekoľkokrát prezerali a kontrolovali krajinu pôvodu. Na tlačovej konferencii v Bratislave to povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.
Pri výrobkoch, ktoré obsahujú technickú posypovú soľ z Poľska, vydávanú za jedlú, hrozí riziko poškodenia zdravia u detí a dojčiacich žien. „Hlavne by sme odporučili slovenským spotrebiteľom, aby sledovali na výrobkoch krajinu pôvodu, poľské výrobky nekupovali a zameriavali sa na slovenské výrobky,“ uviedol Molnár.
Nebezpečné mäso z Poľska
Napríklad hydinové mäso z Poľska je podľa neho nastreknuté roztokmi s vysokým podielom soli, ktoré môžu obsahovať práve túto technickú soľ. „Na prelome rokov 2011/2012 nás poľskí výrobcovia vyzvali, aby sme nespochybňovali kvalitu ich výrobkov, ale po skúsenostiach s technickou posypovou soľou si myslíme, že naše upozornenia sú úplne na mieste," dodal.
4 výrobky stiahli z predaja
Štátna veterinárna a potravinová správa SR stiahla po kontrole v reťazcoch za január viaceré výrobky: vypitvané hlbokozmrazené kurča bez drobkov z Nemecka, vypitvanú hlbokozmrazenú sliepku bez drobkov z Francúzska, hlbokozmrazenú sliepku bez drobkov a hlbokozmrazené kurča z obchodného reťazca Tesco - oba výrobky z Maďarska.
isifa