Zmeny v DPH: Nové pravidlá menia cenu jedla podľa spôsobu konzumácie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Po novom vám nestačí premýšľať len nad tým, čo si dáte na obed ale aj to, či jedlo zjete v reštaurácii, zoberiete so sebou alebo si ho necháte doviezť. Znie to zvláštne, ale rozdiel si všimnete hneď - a to na daňovom doklade. V niektorých prípadoch nepôjde len o zmenu DPH, ale aj o cenu.
Hoci ide o prípravu a doručenie toho istého jedla, celkovo pôjde o tri rôzne dane. Kým sa DPH na jedlo v reštaurácii zníži z 10 na 5 percent, komplikovanejšie zdanenie bude mať strava, ktorú zjete mimo reštaurácie. "Do systému to vnáša a prehlbuje určitú neférovosť a nesystémovosť," uviedol riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Filip Kužma.
V praxi sa môžete stretnúť s tromi rôznymi daňami. Strava podávaná v prevádzke je so zníženou päťpercentnou DPH, jedlo balené či dovezené reštauráciou podlieha devätnástym percentám. Najviac medializované dvadsaťtri percentné zdanenie vyplývajúce zo zmien DPH sa nebude týkať samotného jedla, ale iba ceny donášky v prípade, že vám obed doručí externý kuriér.
TV JOJ
My sme si spravili malý experiment a všetky spôsoby sme vyskúšali. V prípade, že svoj obed zjete v reštaurácii, na jedlo bude použitá päťpercentná daň. My sme zaplatili 13,50. Ak si jedlo necháte zabaliť alebo doviezť samotnou reštauráciou, máte to s devätnásť percentnou DPH. Čo sa týka nášho obeda, zaplatili sme rovnako 13,50 aj napriek vyššej dani. "Niektoré reštaurácie sa rozhodnú absorbovať časť vyššej DPH v záujme toho, aby mohli zákazníkovi ponúknuť rovnakú cenu," pokračoval Kužma.
V tomto prípade sme teda mali šťastie. Logicky najdrahšie nás vyšiel obed, keď sme ho objednali cez externú donáškovú službu. Dvadsaťtri percentná daň sa nevzťahuje na hodnotu jedla, ale na jeho dovoz. "Čas ukáže, či je to dobré alebo nie... v prípade, že to bude, tak sa to bude novelizovať," informoval generálny manažér, Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.
Pritom rozdielna DPH na rovnaké jedlo, nie je novinkou. "Počas pandémie boli reštaurácie dlhodobo zatvorené, sadzby boli nižšie a to bolo splnené," pokračoval Novotný. "Niektoré členské štáty pristúpili k bianco zníženiu DPH pre všetky reštauračné služby," doplnil Kužma.
Daňový guláš však môže otvoriť aj dvere podvodníkom. "Reštaurácia môže zaúčtovať aj jedlo so sebou, v rámci konzumácie na mieste," dodal Kužma. "Tak si neobjednáme gin s tonikom ako miešaný nápoj, kde je dvadsaťtri percentná DPH, ale dáme si to osobitne, kde je daň devätnásť percentná, vyjde to lacnejšie," uzavrel Novotný.