Jasno
Bratislava
Eduard
18.3.2025
Zvýšenie stravného a diét: Od apríla si zamestnanci prilepšia
Zdielať na
Klaudia Malovcová
Klaudia Malovcová
redakcia/DOD
redakcia/DOD
Slovensko - aktuality

Zvýšenie stravného a diét: Od apríla si zamestnanci prilepšia

SLOVENSKO / Od apríla si zamestnanci prilepšia. Na stravu dostanú viac peňazí. Zvýšenie súm gastrolístkov, stravovacích kariet či finančný príspevok na účet zamestnanca navrhlo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Dôvodom je zvýšenie cien jedál a nápojov v reštauráciách.

Keď sa pozrieme na ceny obedov naprieč celým Slovenskom, z dát Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska vyplýva, že v bratislavskom a trnavskom kraji zaplatíme za ne najviac – v priemere 7,80 eur. V Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji sa ceny obedov pohybujú okolo siedmich eur. Negatívom je, že tieto ceny neustále rastú.

"Cenotvorba je samozrejme ovplyvnená viacerými faktormi. Dôležitý faktor je cena miest, to znamená náklady na personál a zabezpečenie celkového servisu. Veľmi dôležitým faktorom je samozrejme aj konkurencia," uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

Po siedmich mesiacoch opäť nastáva zmena vo výške stravného, ktorá sa odvíja od rastúcich cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách. "Táto suma sa pravidelne alebo poloprázdne mení, takže keď je vyššia inflácia, k zmenám dochádza pomerne často, keď je nižšia, tak sa to deje raz za rok," informoval analytik INESS Martin Vlachynský.

"Zákon o cestovných náhradách upravuje tuzemskú pracovnú cestu, ktorá korešponduje aj so zmenami v rámci zamestnania, čiže preto sa od toho odvádzajú aj sumy stravného," reagoval výkonný riaditeľ Asociácie moderných benefitov Juraj Králik.

Zmeny od 1. apríla vyzerajú nasledovne. Pre trvanie pracovnej cesty od 5 do 12 hodín je suma stravného 8 eur a 80 centov, ktorá platí aj pre zamestnanca na klasický pracovný pomer. Po novom sa mení suma nielen optimálnej stravovacej poukážky, ale aj minimálnej, a to zo 6 eur a 23 centov na 6,60 eur.

"Samozrejme, že potom sú tam ešte hodnoty ako minimálny príspevok na jedlo podľa zákonníka práce, ktorý zase vychádza z minimálnej hodnoty. Čiže sa vypočítava ako 55 percent z minimálnej hodnoty. Zo 6,60 eur je 55 percent po novom 3,63 eur," dodal Králik. V prípade živnostníkov k veľkým zmenám nedochádza – sumy stravného majú ako bežní zamestnanci, ktoré si môžu zarátať do nákladov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy