Opatrenia na Žitnom ostrove: Veterinári sprísňujú ochranu pred slintačkou a krívačkou
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
JUŽNÉ SLOVENSKO / Veterinári a chovatelia na Žitnom ostrove už druhý týždeň dodržiavajú prísne opatrenia v súvislosti s výskytom vysoko-nákazlivej slintačky a krívačky v Maďarsku. Hlavný veterinár oznámil rozhodnutie o rozšírení reštrikčnej zóny a ďalších opatreniach.
Prijali ďalšie opatrenia
"10 kilometrová reštrikčné zóna, ktorá platí od ohniska. My sme dali dodatočných 5 kilometrov, kde vyšetríme všetky chovy," hovorí MVDr. Martin Chudý, hlavný veterinárny lekár. S hrozbou vírusu slintačky a krívačky veterinári prijali ďalšie opatrenia.
Klinické prehliadky sa začínajú vykonávať aj v novovytýčenej zóne dunajskostredského a komárňanského okresu. "Pre reštrikčné zóny budú od zajtra brané vzorky krvi. Bude sa zisťovať prítomnosť protilátok, či sa náhodou tieto zvieratá z vírusom nestretli," dopĺňa Chudý.
Aj naďalej platí zákaz dovozu a presunu zvierat. Podozrenie z výskytu zatiaľ hlásené nie je. Hraničné kontroly cez víkend skončili. Nahradili ich vnútorné.
"Prebiehajú v rôznych časoch, prebiehajú na rôznych miestach a prebiehajú v rôznych dňoch," tvrdí Chudý.
Veľké riziko predstavuje aj tepelne neopracované mäso a mlieko. Aj tu platí zákaz dovozu. "Teoreticky môžu obsahovať vírus slintačky, a takto doniesť nákazu na územie Slovenskej republiky," informuje Chudý.
Problém majú aj farmári, ktorí v rámci programu rozvoja vidieka rekonštruujú stavby či maštale. "A tí majú povinnosť do konca júna vykonať tieto práce.
Teraz boli v rozpakoch, či môžu pokračovať, pretože tam boli ľudia, teda odborníci z Maďarska aj okolia Levíc," informuje Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory.
Zastavenie prác znamená hrozbu omeškania, povolenie zas zvýšenie rizika prenosu nákazy. "Cudzie osoby v súčasnom období treba skutočne minimalizovať. Nemajú na farmách vôbec čo robiť," hovorí Chudý. "Že to je individuálne rozhodnutie na vedení podniku. Treba, aby tu ľudia mali zvlášť obliekáreň a zvlášť sa stravovali, aby neboli v kontakte ani s tými zamestnancami na družstvách alebo v podniku, pretože nechcú, aby sa niečo stalo," objasňuje Patasiová.
V súčasnosti platné opatrenia by predbežne mali platiť do 10. apríla.