Zatiahnuté
Bratislava
Benjamín
31.3.2025
Zdravotné riziko nehrozí: Pasterizované mliečne výrobky sú bezpečné aj pri slintačke a krívačke.
Zdielať na

Zdravotné riziko nehrozí: Pasterizované mliečne výrobky sú bezpečné aj pri slintačke a krívačke.

Štúdio 24: Slintačka a cena mlieka a mäsa

BRATISLAVA / Konzumácia tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, a to ani v prípade, že pochádza od zvierat infikovaných vírusom slintačky a krívačky (SLAK).

Výrobky z pasterizovaného mlieka, ako sú jogurt, sušené mlieko, dojčenská výživa a ďalšie produkty z neho, taktiež podľa súčasných poznatkov nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Pasterizácia vedie k významnému zníženiu množstva vírusov v mlieku

"Podobné tepelné procesy sa používajú aj pri výrobe vyššie uvedených mliečnych výrobkov. Pri výrobe sušeného mlieka a dojčenských mliek sa používa tepelná inaktivácia, ktorá ešte viac znižuje prítomnosť vírusu. Teplota pasterizácie 72 stupňov Celzia počas 15 sekúnd zníži množstvo infekčného vírusu 10 000- až 100 000-krát,“ zdôraznila veterinárna a potravinová správa.

ŠVPS však upozornila, že nepasterizované mlieko zvyšuje riziko nákazy slintačkou a krívačkou. "Celkovo doterajšie vedecké poznatky naznačujú, že k ochoreniu u človeka dochádza len v individuálnych prípadoch a len pri veľmi vysokom príjme vírusu prostredníctvom intenzívneho, priameho kontaktu s infikovanými zvieratami alebo opakovanej konzumácii silne kontaminovaného, nepasterizovaného mlieka," informovali veterinári.

Doteraz podľa neboli zaznamenané prípady infekcie ľudí z pasterizovaného mlieka

"Ľudská infekcia vírusom slintačky a krívačky je veľmi zriedkavá a viaže sa najmä na priamy kontakt s infikovanými zvieratami. Minimálna infekčná dávka pre ľudí nie je známa,“ dodala veterinárna správa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy